בית מלצ'ט - דרך הלורד 100, תל-מונד
רגע של היסטוריה. אלפרד מוריץ מונד, המכונה לורד מלצ'ט (1868-1930), היה תעשיין חשוב ובעל הון בבריטניה וכיהן גם כחבר פרלמנט ומיניסטר בממשלת הוד מלכותו. ב-1917 החל לחזור לשורשיו היהודיים וסייע לתנועה הציונית וליישוב הארץ. השקיע מהונו במפעלי ההתיישבות החלוציים. יזם רכישת קרקעות בארץ ישראל , והמושבה שנוסדה הודות לתרומתו מצפון לכפר סבא נקראה תל-מונד, כהוקרה לפעילותו ולתרומתו.
ב-1954 הפכה תל-מונד למועצה מקומית. המועצה הנציחה את זכרו באמצעות אנדרטת לורד מלצ'ט, מעשה ידי הפסלת בתיה לישנסקי, וכן במוזיאון המנציח את דמותו. בשנות השלושים הוטל אמברגו על יצוא תפוזי ארץ ישראל, ומלצ'ט בנה מפעל לייצור ספירט מקליפות התפוזים כדי לעקוף את החרם. במבנה שבנה ממוקמת היום המסעדה בית מלצ'ט, בה ביקרתי יחד עם נאוה רעייתי.
בבוקר בית קפה, בערב מסעדה חלבית
מבנה המסעדה הוא מבנה לשימור וכולו מוקף גן מטופח ופורח. קירות המסעדה שקופים וכל הסועדים צופים אל הגן. בעלי המסעדה הם חן שקד ואושרי אלחנני, והשף הוא שלומי אלפסי, בוגר קורדון בלו בצרפת, שעוסק עשרות שנים בתחום, בעיקר בתחומי האירועים. כל התפריט הוא תוצרת עצמית והמנות מקוריות; חלקן משתנה מפעם לפעם. לפני שנפרט מה הזמנו, נקדים: מדובר במסעדה מעולה ומנות התפריט טעימות מאוד.
המסעדה עובדת בשני 'זמנים'. בשעות הבוקר, משעה 8:00 עד 15:00 זהו בית קפה. מ-15:00 עד 18:30 הפסקה; ובערב המקום נפתח שנית למסעדה החלבית בה ביקרנו.
התפריט מחולק לארבעה חלקים: צלוחיות, ראשונות, עיקריות וקינוחים.
הצלוחיות הן מנות קטנות מקדימות. אנו הזמנו שלוש: צלוחית פטה כבשים (18 ₪), צלוחית קפרזה (18 ₪) וצלוחית חצילים שרופים (18 ₪). חלק גדול מהמנות מבוסס על גבינות. אלפסי מעיד שהוא רוכש את הגבינות במחלבות בוטיק, בעיקר ממשק יעקובס שבכפר הרא"ה. כל הצלוחיות היו טעימות מאוד ומומלצות. בצד הצלוחיות מוצעת פוקצ'ה הנאפיית במקום (36 ₪). טעימה טעימה, רוויה בשמן זית עם מטבלים (רסק עגבניות וקונפי שום).
המנות העיקריות הן בעיקר דגים
עברנו לראשונות והזמנו שלוש: סלט עלים (68 ₪), כרוב צלוי בחמאה (48 ₪) ומרק היום (44 ₪). נפתח במרק. מספיק בהחלט לשניים ואפילו ביקשנו לחלקו לשתי צלחות. הערב היה זה מרק כרובית וארטישוק שבושל עם שמנת וחמאה. מרק מקורי ומיוחד שטעם לנו מאוד.
הכרוב הצלוי בחמאה הוא מנת חובה. קלח של שישית כרוב, נצלה שלוש שעות בתנור עם חמאה וירקות, ובוזקים עליו אגוזי פקאן למכביר. בצד גבינת קרם פרש מעולה.
סלט העלים העשיר ליווה אותנו גם בעיקרית. מורכב מפירות טריים עונתיים (הפעם: תותים, תפוזי דם, ענבים, אגסים, תפוחי עץ), חסות פריכות ואנדיב סגול, ברוטב ויניגרט מרימונים ותמרים. מנה ענקית ומרעננת.
המנות העיקריות הן בעיקר דגים, ואנו חלקנו בדג אחד, לברק שלם (128 ₪). מוכן בשני שלבים. תחילה צלייה על הפלנצ'ה ואחר כך אפייה בתנור. ממש טעים. העור קריספי מבחוץ ובשר הדג רך ועסיסי, שוחה ברוטב חמאה ויין לבן ולידו תפוחי אדמה 'קרועים', שקדים ושום. נהנינו.
כאן עשינו הכרה עם נופת הטבחית שעדיין לומדת ב'בישולים', שהציגה בפנינו את הקינוחים, שלחלקם היא אחראית. אנו חלקנו ואהבנו את הפבלובה לימון (40 ₪) שבאה עם קצפת, קולי מנגו מבושל עם ריבה ופסיפלורה. יש עוד קינוחים מפתים אסורים כמובן על הסגפנים.
תזכורת: למי שעדיין לא ביקר בתל-מונד: שבעה ק"מ מרעננה, עשרה ק"מ מנתניה וארוחה שווה שווה.
שעות פתיחה:
ימים א'-ה': 8:00 בבוקר עד 15:00 בית קפה.
18:30 עד 22:30 מסעדה חלבית.
יום ששי: 8:00 עד הצהריים בית קפה בלבד.
מוצ"ש: סגור
כשרות: רבנות תל-מונד
טל: 09-7733666
גישה לנכים: יש
שירותים: ניקיונם א"א
שירותי נכים: יש
נטילת ידיים: במבואת השירותים
חנייה: בשפע.