שראל שפייר
מצב הרוח

הדרכה בהרי השומרון

במרחק נסיעה קצר מגוש דן, שוכנים הרי השומרון המעטירים. הרים אלו צופנים בתוכם מקורות מהתנ"ך, ארכיאולוגיה, היסטוריה, טבע, מים, גבינות, יין ומה לא.

  • פורסם 10/10/14
  • 11:07
  • עודכן 28/01/21
הרי שומרון
צילום: מרק ניימן, לע"מ

במרחק נסיעה קצר מגוש דן, שוכנים הרי השומרון המעטירים. הרים אלו צופנים בתוכם מקורות מהתנ"ך, ארכיאולוגיה, היסטוריה, טבע, מים, גבינות, יין ומה לא.

שם פועלות במשך השנה, וביתר שאת בימי החגים העמוסים במטיילים, מתנדבות השירות הלאומי אשר תופסות מקום מרכזי בצוות ההדרכה. הבנות מתמקצעות על תא השטח ומדריכות מיגוון רחב של קהלים במסגרת 'מדרשת השומרון'. בנוסף לתפקידן ההדרכתי, הן גם מפתחות תכנים חדשים ומתאימות אותם לקהל הגילאים, החל בכיתות גן וכלה באזרחים ותיקים.

גלית, המתנדבת במקום מטעם עמותת 'שלומית', מספרת: "השירות הלאומי בהדרכת טיולים הוא חוויה יוצאת דופן שטרם חוויתי מימיי. כאן זוכים להכיר מקומות חדשים בארץ, ללמוד דברים שלעולם לא הייתי לומדת, ולהיפגש עם חתך האוכלוסייה במדינת ישראל. אני זוכה להעביר ערכים ומסרים בדרך שמעניינת אותי ואת המודרכים".

יאיר אלמקייס, מנהל מדרשת השומרון, מציין כי לפני כשלוש שנים נכנסו לראשונה מתנדבות השירות הלאומי לצוות המדרשה ומאז הן שותפות מרכזיות בעיצוב דרכה של המדרשה ובפתיחתה לקהלים חדשים.

כשביקשנו מהמתנדבות להמליץ לקוראים על מסלול בו הן ידריכו בחג הקרוב, ההתלבטות הייתה קשה, עד שלבסוף החליטו להמליץ על מספר מסלולים מרכזיים המתאימים למשפחות במיגוון גילאים:

"בהר עיבל, הסוגר על העיר שכם מדרום, תוכלו לפגוש אתר ארכיאולוגי ייחודי. אתר זה נתגלה ע"י פרופ' זרטל מעין שמר. באתר מספר מימצאים מפתיעים: מבנה מלבני הבנוי מאבני שדה בעל כבש וסובב. בתוכו נמצאו מספר רב של עצמות בעלי חיים. בבדיקה נמצא כי עצמות אלו שייכות לבעלי חיים זכרים, כשרים ובני פחות משנה. מסביב לאתר נמצאו חרסים מתקופת ההתנחלות הקדומה, ורק ממנה. מימצאים אלו ואחרים גרמו לפרופ' זרטל לזהות את האתר כמזבח אותו בנו בני ישראל בכניסתם לארץ, ומוזכר בספר יהושע פרק ט'. 

"לאחר מכן תוכלו להעפיל אל תל ארומה, עירו של אבימלך, בנו של גדעון השופט. המתנדבות יספרו לכם על עורמתו ועל נפילתו של אבימלך, אך המימצא העיקרי הוא דווקא מתקופת החשמונאים: שרידי מיתחם מבוצר מרשים, באזור בו עבר גבולה של הממלכה החשמונאית. בסופו של המסלול תחכה לכם הפתעה: מערכת משוכללת של בורות מים מרשימים, המקבילים למערכת המים של מצדה.

"בתל שומרון העתיק, תחזרו בזמן לתקופת בית ראשון. החל בצעידה בעקבות המימצא הארכיאולוגי המפתיע בעקבותיהם של הנביאים אליהו ואלישע, ובאזור בו מלכו עמרי ואחאב. דרך התיאטרון, ארמון מלכי ישראל והבזיליקה, יספרו לכם את סיפורה של ממלכת ישראל האבודה.

"בפדואל ייקחו אתכם לתצפית מרהיבה אל עבר מישור החוף, אל יישובי גוש דן, וביום טוב - מחיפה ועד אשקלון. באלון מורה תעפילו לראש הר כביר. כאן, מראש המתלול החריף ביותר בארץ, תצפו אל מרחבי צפון השומרון, הגלבוע, גליל תחתון ועליון, וביום טוב תראו אף את רמת הגולן והחרמון. 

"אם בא לכם להתרענן לאחר היום העמוס, עיצרו בעין כפיר להתרעננות קלה. בעלי הפנסים יוכלו לצעוד בניקבה תת קרקעית עד לנביעת המעיין".

לסיום, נזכיר כי כלל המתנדבים רשאים להיכנס למיגוון אתרי רשות הטבע והגנים ברחבי הארץ ללא תשלום (באתרים מסוימים - בתשלום מופחת). כמו כן, בכל מוזיאוני משרד הביטחון מזמינים את המתנדבים להיכנס בחינם, לבקר וללמוד על המורשת הצבאית והביטחונית של עמנו.

תגובות