בשיא הלחץ, בין דיווחים לכל העולם על הפיגוע האכזרי והמזעזע, לבין מאמצים קדחתניים לאתר את הישראלים שטרם נמצאו מרעש האדמה ביפן, חשה א' סעדון, המתנדבת במשרד החוץ, כי "כאן אני ממש בלב העניינים", ומציינת כי "כולם יעידו על כך שהמשרד אינו יכול לתפקד ללא בנות השירות".
א' סעדון, המשרתת בקבוצת המתנדבות של 'האגודה להתנדבות' במשרד החוץ, עובדת בתפקיד רגיש במשרד. מלבד הפעילות הפנים משרדית, מתפקידה גם להיות בקשר עם גורמים ברחבי העולם.
היא מתנצלת על כך שאינה יכולה למסור לנו פרטים נוספים מטעמי אבטחה, אך יכולה לומר בגלוי כי "העבודה מאוד מעניינת. תמיד חלמתי להיות במקום כזה. אני מודעת לכך שזהו לא מקום רגיל של שירות בו תורמים ישירות בקהילה, אך זוהי עבודה מרתקת וחשובה לא פחות. הייתי רוצה לשתף בסיפורים מעניינים, אבל רוב הסיפורים האלה הם חסויים". אין ספק שהתפקיד עושה את שלו.
מתנדבות השירות הלאומי במשרד החוץ משובצות בחטיבות ובאגפים השונים, למשך שנתיים, בתפקידים משמעותיים בנושאים מדיניים ומנהליים. הן משתלבות מאחורי הקלעים במימוש מדיניות משרד החוץ ונחשפות לציבור מגוון של מנהלים ודיפלומטים. אחת לשבוע, מתקיים שיעור אורייתא בנושאים מגוונים אשר מהווה עבורן חמצן רוחני ומפגש גיבוש חווייתי.
ח' גולובינסקי מתנדבת גם היא בחטיבה רגישה וייחודית של משרד החוץ ולוקחת חלק בכל הפעילויות של החטיבה.
מה המיוחד בשירות במשרד החוץ?
"העבודה היא תמיד מאוד מעניינת. דורשת ראש גדול והמון המון אחריות. אנחנו מהוות ממש חלק מכל המערך. אני באופן אישי מרגישה שהתפקיד הוא מאוד משמעותי. לא חשבתי שישנם כאלו תפקידים במסגרת השירות הלאומי".
מהי החשיבות בשירות כשלא נפגשים עם הקהילה בשטח?
"אני חושבת שמשרד החוץ זה ממש הדופק של מדינת ישראל. אנו רואות יום יום עד כמה קשרי החוץ חשובים לקידומה ולפיתוחה של מדינת ישראל. מעבר לכך, הנושאים עצמם מאוד משמעותיים. אנו מתעסקות עם חומר מאד אקטואלי ורלוונטי".
מנחמה פרל, היה קל הרבה יותר לשמוע סיפורים על השירות ולהתרשם על אופי פעילותה במשרד החוץ, בשל התפקיד הפחות מסווג בו היא משרתת.
"אני מתנדבת באגף מש"ב – סוכנות הסיוע הלאומית של ישראל, ועובדת בצמוד לסמנכ''ל משרד החוץ, חיים דיבון. מש"ב מסייעת למדינות רבות בעולם, לא רק בסיוע הומניטרי, אלא אף בסיוע תיאורטי, בהדרכות ובהכשרות בנושאים שונים, כגון: רפואה, מדע וטכנולוגיה, חינוך ופיתוח חברתי-כלכלי.
"אני קובעת פגישות עם גורמי חוץ ופנים, יוצרת קשר עם השגרירויות הזרות בארץ ועם שגרירויות וקונסוליות ישראל בחו''ל, מקבלת משלחות מחו''ל ומסייעת בארגון כנסים וימי עיון. כמו כן, בתפקידי גם להכין תיקים לקראת ביקורי מטה בחו''ל".
חוויה מיוחדת מהשירות?
"ברמת רחל בירושלים, התקיים כנס בינלאומי לשרי חינוך, סגני שרים ומנכ''לים מכל העולם בנושא חינוך. היה מדהים לשמוע כמה הם היו צמאים ללמוד מהחינוך בישראל".
התייחסה לדברים רכזת המתנדבות במשרד החוץ מ'האגודה להתנדבות', איילה נחמני: "השירות הלאומי במשרד החוץ הוא אתגר לאומי-ציוני ממדרגה ראשונה. הבנות יוצאות מהשירות נתרמות מהחשיפה לנושאים לאומיים ומדיניים והדבר משפיע רבות על עתידן האישי והמקצועי".
שווה אלף מילים
"איני יודע מה יהיה גורלכם, אבל אני כן יודע דבר אחד: היחידים שיהיו מאושרים הם מי שיחפשו דרך לשרת אחרים וימצאו אותה" (ד"ר אלברט שווייצר, פילוסוף ורופא, מייסד בי"ח נודע באפריקה המשוונית, חתן פרס נובל לשלום).