שראל שפייר
מצב הרוח

'יובלים' בצפון לעזרת ילדים נכים

בית ספר 'יובלים' בעפולה, הינו מסגרת חינוכית לילדים מהצפון בעלי נכויות שכליות ובעלי נכויות פיסיות, אשר מתבצע בו שימוש נרחב במחשבים ובעזרים מתחום הטכנולוגיה המסייעת. המתנדבות משתלבות בכל תחומי העשייה של בית הספר.

  • פורסם 21/03/14
  • 12:49
  • עודכן 27/01/21
אילוסטרציה
צילום: Image by Sabine GENET from Pixabay

"ילדה בת חמש עשרה שלא הייתה מתקשרת, התחילה לתקשר בעזרת אמצעים טכנולוגיים. חובר לה מכשיר מיוחד, ובעזרת לוח תקשורת היא החלה לחבר משפטים שלימים, עד שהייתה מסוגלת לכתוב סיפור שלם והגיעה להישגים גבוהים מאוד. זאת לאחר שתירגלה את הפעולות הנדרשות באופן צמוד עם בת השירות. כשילד לא מסוגל לתקשר והיכולת נמוכה, בת השירות היא הצלה", מספרת הרבנית ויטל ציוני, רכזת 'האגודה להתנדבות' באזור עפולה, האחראית על המתנדבות בבית ספר 'יובלים'.

בית ספר 'יובלים' בעפולה, הינו מסגרת חינוכית לילדים מהצפון בעלי נכויות שכליות ובעלי נכויות פיסיות, אשר מתבצע בו שימוש נרחב במחשבים ובעזרים מתחום הטכנולוגיה המסייעת. בבית הספר לומדים כ-70 תלמידים גילאי 6-21, וכמו כן מצוי במיתחם  אשכול גנים לילדים. בית הספר מונה כ-70 אנשי צוות, מורים, מחנכים, צוות פרא-רפואי ומתנדבות בשירות לאומי מטעם 'האגודה להתנדבות'.

"הילדים מבינים הכול ומשתפים פעולה", מוסיפה הרכזת. "יותר מכך, הילדים הבוגרים לומדים בכיתות רגילות כמעט לחלוטין, לומדים את כל המקצועות ומגיעים להישגים נאים". לצד ההוראה במקצועות יסוד, מתקיימים גם שיעורי העשרה בתחומים שונים, כמו מוסיקה, אומנות, טיפול בבעלי חיים, וכן סדנאות עבודה, בין השאר בתחומי האפייה, הנגרות, והגינון.

המתנדבות משתלבות בכל תחומי העשייה של בית הספר. הן משובצות גם בגני הילדים של המוסד, שם הן מתפקדות כסייעות חשובות, ומלבד העזרה הלימודית הן גם חלק מהצוות מבחינה פיסית ועוזרות בארוחות, בליווי ממקום למקום, בפעילות הפיסיותרפיה ובתירגולי קליניקאיות התקשורת, ובכך תורמות המון להתקדמות הילדים במישורים השונים.

"כל מה שאני אגיד על בית הספר ישמע יבש על הנייר", מעידה רחל, המתנדבת כבר שנה שנייה במקום, "אבל זה כל כך לא יבש. אני כבר שנה שנייה פה ואין לי מושג איך אני עוזבת בעוד חצי שנה. אני פה כדי לעזור בכול, אבל בעיקר כדי להיות חברה של התלמידים, לעשות צחוקים, לדבר איתם. בפורים קישטנו את כל בית הספר, רקדנו איתם, עשינו סדנת איפור. מהר מאוד שוכחים שיש להם בעיה. אני כבר מזמן עברתי את השלב הזה. הם כמו כל נער אחר בגילם, עם טלפונים, ווטסאפ. הם פשוט אדירים".

דקלה, מתנדבת נוספת מטעם ה'אגודה להתנדבות' בגנים, מספרת על הסיפוק העצום שיש בליווי הילדים: "יש אצלנו ארבעה גנים. בהתחלה, זה מאתגר. לפעמים לא מצליחים לתקשר ולא יודעים איך להתקדם, ואז לאט לאט הם נפתחים. ילד מתחיל לדבר, ואני לומדת להרגיש כאילו הוא ילד רגיל לחלוטין, עד שהוא עושה דברים כמו כל ילד רגיל. אז אני מרגישה הערכה עצומה למאמץ האדיר שהוא מפעיל, כדי לעשות את זה. אין גבול לסיפוק שחשים אז".

מרכיב משמעותי בהרגשה החיובית שלהן, מייחסות המתנדבות לצוות החם והתומך שפועל במקום. "מה שעושה את המקום למיוחד כל כך", מסכמת דקלה, "זאת האווירה, בה באים לקראת ולמען התלמיד. המסגרת לא נוקשה, אלא מתחשבת וזו עזרה אדירה גם עבורנו".

 

הידעת?

על פי נהלי השירות הלאומי ועל מנת להגן על זכויותיהם של המתנדבים, המתנדבים לא יבצעו לבדם תפקיד הכרוך באחריות על צד שלישי ללא נוכחות עובד הגוף המפעיל במקום השירות, למעט אם מטבע התפקיד אין עובד של הגוף המפעיל במקום השירות (כגון: קומונריות בתנועות נוער, חונכות בבתים).

תגובות