אחד הפרוייקטים המרתקים, בהם פועלים מתנדבי השירות האזרחי-לאומי, הוא זה של המרכזים ללימודי שדה, המכונים בקיצור 'מל"ש'. המרכזים מהווים זרוע חברתית-חינוכית של החברה להגנת הטבע במספר מוקדים, ופעילותם מתבצעת בישובי הפריפריה.
מתנדבי המל"שים 'חיים' את השירות הלאומי ופועלים מסביב לשעון, על מנת להכין ולהעביר פעילויות חברתיות וסביבתיות לתושבי הסביבה. כל זאת, במטרה לחנך לאהבת הארץ ולידיעתה, ולפעול למען הגברת השייכות והזיקה של הילדים ובני הנוער לטבע, לסביבה ולחברה.
המל"ש הדרומי נקרא מל"ש נגב מערבי, וממונה עליו ענת מלר מטעם החברה להגנת הטבע. הוא מאגד בתוכו עבודה עם אוכלוסיות מגוונות מאוד, במרקם נדיר וייחודי: חברי קיבוץ ועולים חדשים, אזרחים ותיקים וילדים קטנים, תושבי העיר שדרות ובני מושבים.
מנכ"לית עמותת 'שלומית', חיה שמואל, מסיקה מכך על כלל השירות הלאומי באופן רחב יותר: "השירות הלאומי משמש הזדמנות למפגש בין-עדתי של כל מגזרי האוכלוסיה ולהיכרות אמיתית בין אזרחי מדינת ישראל".
תמר קליין, המשרתת במרכז מטעם אגף 'שיל"ת' של עמותת 'שלומית', למדה באולפנת טל 'רעיה' בבית-אל והגיעה להתנדב במל"ש: "חיפשתי עבודה שקשורה לטבע ורציתי לעבוד עם קבוצות קבועות של ילדים. המל"ש היה בדיוק מה שחיפשתי. אני מעבירה שיעורים בבתי ספר על חינוך סביבתי, וכן שני חוגי טבע על בעלי חיים ויצירה בטבע. העבודה מאוד מגוונת ומעניינת. כל הזמן אני לומדת דברים חדשים".
איך זה לעבוד עם אוכלוסיות כל כך שונות?
"זה מדהים כל יום מחדש. לעשות את הסוויץ' הזה, כשעוברים מבית הילדים בקיבוץ לחוג טבע במושב, או לכיתה בבית ספר דתי בשדרות. למרות שהם גרים כמה מטרים אחד מהשני, מדובר בתפיסה ובאורח חיים שונים לחלוטין. המשותף לכולם הוא, שבכל מקום אנחנו פוגשים אנשים טובים וחמים. בכלל מאוד טוב לי בדרום. הנופים נותנים שקט ורוגע, מרחבים ואווירה שמשרים שלווה גדולה".
נראה שהיכולת המופלאה הזו של קבלת האחר והחיבור הכל-כך טבעי אליו, מגיע לתמר בין היתר היישר מהצוות איתו היא עובדת. חמשת מתנדבי השירות הלאומי במל"ש נגב מערבי, הינם קבוצה ייחודית בפני עצמה: שני בנים המתנדבים דרך עמותת 'שלומית' ושלוש בנות ששייכות לאגף 'שיל"ת', האגף הדתי בעמותת 'שלומית'.
איך עובד השילוב שלכם בתור צוות?
"שילוב מעניין מאוד. כל אחד מאיתנו מגיע מרקע שונה מאוד, אבל בסופו של דבר המטרות שלנו זהות, והעבודה המשותפת יוצרת משהו מדהים. אנחנו מקבלים את כל הכלים להיות מי שאנחנו מבחינת ליווי, רכזת דתייה, דירה נפרדת ועוד. לכן, השוני בינינו במסגרת כזו, הוא דווקא אחד הדברים שעוזרים לנו מאוד להצליח בעבודה מול כל האוכלוסיות. זה נותן לנו פתיחות לגשת לאנשים ששונים מאיתנו. מה שהכי חשוב זה שכל צד מאוד מכבד את הצד השני".
לסיכום, מציינת תמר: "אני חושבת שהיכולת שלנו לשתף פעולה יחד, בעבודת צוות כזאת בינינו, היא אחד מהדברים הכי חשובים שלמדתי השנה".
פינת המבוקשים
בית הפעמונים - פנימייה טיפולית לתינוקות ולפעוטות בגילאי חצי שנה עד שלוש וחצי שנים המועמדים לאימוץ. המתנדבים והמתנדבות מסייעים לצוות הפנימייה בטיפול בילדים הזקוקים להמון חום ואהבה.