קידוש לבנה

בשבת זו נקרא את פרשת "החודש", ומכאן יש לדון על הלבנה המתקדשת על ידי קידוש וחידוש החודש.

  • פורסם 28/03/14
  • 12:00
  • עודכן 10/02/21
צילום: Photo by Vladyslav Dushenkovsky from Pexels

בשבת זו נקרא את פרשת "החודש": "החודש הזה לכם ראש חודשים", ומכאן יש לדון על הלבנה המתקדשת על ידי קידוש וחידוש החודש. מובא בגמרא בסנהדרין (מ"ב ע"א), כל המברך על החודש בזמנו, כאילו מקבל פני שכינה. נחלקו הפוסקים, האם ברכת הלבנה היא ברכת השבח או ברכת הנהנין או ברכת המצוות. הרמב"ם הביא את ברכת הלבנה בין ברכות הראיה שדינן כברכות השבח.

 את הלבנה מקדישים ומברכים תחת כיפת השמים, כמו שיוצאים לקראת מלך, תחת כיפת השמים ולא תחת קורת גג. אך מי שאינו יכול לצאת מביתו, יכול לברך גם תחת קורת גג. אין מברך את הלבנה אלא אם כן רואה אותה בבירור, ללא כיסוי עננים, אם נתכסתה בענן, למנהג האשכנזים אם הוא ענן דק וקלוש, ויכול להכיר את הדברים הניכרים באור הלבנה, יכול לברך, אך למנהג הספרדים, אם ישנו ענן אפילו דק מן הדק, אינו יכול לברך ( כה"ח. בא"ח), וכך גם נהג החזון- אי"ש, נשים פטורות מלקדש את הלבנה ואף לנשים הנוהגות לקיים ולברך על מצוות עשה שהזמן גרמא, בקידוש הלבנה הן פטורות, כיוון שהן גרמו לפגם הלבנה. 

לגבי עיוור, נחלקו הפוסקים אם הוא חייב בקידוש הלבנה, ומספק נהגו שישמע הברכה מאחר ויצא ידי חובה. דנו הפוסקים, האם המרכיב משקפיים יכול לקדש את הלבנה, להלכה נפסק שיכול לברך, אף שמבלי המשקפיים אינו יכול לראות את הלבנה.

תחילת הזמן שיכול לקדש את הלבנה -  לאשכנזים, מיום ג' ימים שלמים משעת המולד, ולספרדים, משיעברו שבעה ימים משעת המולד, עד אימתי יכול לברך?  עד ט"ו בחודש מעת לעת מהמולד, אם לא קידש את הלבנה עד ליל ט"ז בחודש, יכול בדיעבד לקדש גם בליל ט"ז, בלי שם ומלכות, ולאחר יום זה אין לקדש. אין מקדשין את הלבנה בליל שבת, כיון שחוששים שמא ירקוד בקידושה, (ואין רוקדין בשבת) וכן אם אין עירוב, שמא יוציא סידור מרשות לרשות.

אופן אמירת קידוש לבנה "תולה עיניו ומיישר רגליו ומברך" והבן איש חי כתב "יישור רגלים כמו בתפילת שמונה עשרה". נהגו קהילות שונות לומר "עלינו לשבח" לאחר קידוש הלבנה וזאת למה? משום שנאמר: "פני משה כפני חמה ופני יהושע כפני לבנה", וכידוע, יהושע בן נון תיקן את "עלינו לשבח", ועוד כיון שהתפללו ורקדו כנגד הלבנה, וכדי שלא יראה כאלו חלילה עובדים ללבנה, לכן אומרים עלינו לשבח, כתב הגר"ח פלאג'י זצ"ל, שיש לנער את שולי הבגדים לאחר קידוש לבנה ויש לראות את הציצית, כיוון שעל ידי ראיית ציצית זוכה ורואה פני שכינה, ואף מקבל יראת שמיים.

המנהג לומר "שלום עליכם" נובע מזה שקודם אמרו "תיפול עליהם אימה ופחד" כדי שלא יראה שהתכוון לסובבים אותו מברכם בשלום עליכם.

שנזכה ויהיה אור הלבנה כאור החמה ואור החמה יהיה שבעתיים...(ישעיהו).

תגובות