תשובה: זו שאלה שכל כך הרבה הורים שואלים, וזה לא מפתיע. לעיתים, הערכים שאנחנו מאמינים בהם ומובילים בבית, לא מתיישבים עם המציאות החברתית שהילדים שלנו מתמודדים איתה בחוץ. זה יוצר קונפליקט טבעי שמעלה לא מעט התלבטויות.
כצעד ראשון, אני מציעה לפתוח בשיח אמיתי עם הילד.
שאלי אותו: למה זה כל כך חשוב לך? מה יקרה אם לא יהיה לך סמארטפון כמו לחברים? לפעמים, כשהילדים מתארים את הדברים בקול רם, הם מגלים בעצמם רבדים חדשים של הצורך, ואפילו מבינים שחלק ממנו נובע מלחץ חברתי ולא מצורך אמיתי. אמא אחת שיתפה אותנו שהילד שלה אמר שהוא רוצה סמארטפון כדי להיות בקבוצת הווטסאפ הכיתתית, ובשיחה איתו גילתה שמדובר בעיקר בתחושת FOMO (הפחד להחמיץ) ולא בצורך לתקשורת ממשית.
גם ההורים יכולים לגלות בשיחה הזו דברים חדשים – מה המניעים האמיתיים של הילד, אילו תחושות חברתיות או רגשיות משפיעות עליו, ולעיתים אפילו להבין שהפחד שלהם מהסמארטפון מושרש יותר בערכים שהם מחזיקים בהם, מאשר במציאות עצמה. שיחה כזו לא רק עוזרת לפתור את הסיטואציה, אלא מחזקת את ההיכרות עם הילד ואת הקשר איתו.
במקביל, חשוב לבדוק את העובדות.
שוחחי עם הורים נוספים בכיתה: האם באמת 'לכולם יש סמארטפון'? לעיתים זה רק נדמה כך, כי למיעוט משפיע במיוחד יש. הניהול הקהילתי של קהילת ההורים בכיתה יכול לשנות את כללי המשחק. בפורום משותף ניתן לקבוע יחד מדיניות חינוכית ולמנוע מצבים שבהם החלטות של כמה משפחות דוחפות את כולם לכיוונים שלא התכוונו אליהם.
אם תחליטו בכל זאת לתת לילד מכשיר, כדאי לעשות זאת מתוך מחשבה. שבו איתו והסבירו שמדובר בכלי, לא במטרה בפני עצמה. שתפו אותו ביתרונות ובחסרונות של הרשתות החברתיות, והגדירו יחד כללי שימוש. לדוגמה, אפשר להסכים שהטלפון נשאר מחוץ לחדר השינה בלילה, ושלא משתמשים בו בזמן ארוחות. בנוסף, שווה להתקין תוכנת סינון כמו 'פמילי לינק', שמסייעת לשמור על איזון ובטיחות.
כאן גם נכנסת האחריות שלנו כהורים לשמש דוגמה אישית. אם אנחנו נצמדים למסכים רוב הזמן, המסר הזה יחלחל לילדים יותר מכל כלל שנקבע להם. ילד שסיפר לי על כך שהוריו מקפידים להניח את הטלפונים בצד בשעות הערב, אמר שדווקא זה נתן לו תחושת ביטחון בנוגע לשימוש שלו במכשיר.
אם ההרגשה היא שזה עדיין מוקדם מדי עבורו, זה לגמרי בסדר להגיד 'לא'.
'לא' שנאמר באהבה ובהסבר, יכול להיות מתנה אמיתית לילד. זה גם הזמן להדגיש שאתם כהורים רואים את תפקידכם לשמור עליו, גם אם זה אומר להיות שונים מהסביבה.
בסופו של דבר, עצם זה שאת מתלבטת ושואלת מראה כמה אכפת לך באמת.
החלטה כזו צריכה להיות מותאמת לערכים שלכם, לסיטואציה החברתית ולמה שנכון לבן שלך. זכרי, את לא לבד במסע הזה – הורים רבים מתמודדים עם אותם אתגרים, וכל שיחה כזו היא עוד צעד בדרך לבניית מנהיגות הורית חזקה וקשובה.