לאה גולדברגר
לאה גולדברגר

מי ברא את אלוקים?

  • פורסם 29/04/25
  • 13:55
  • עודכן 29/04/25
צילום: Freepik

אתם זוכרים בני כמה הייתם כשעלו לכם בפעם הראשונה שאלות שנוגעות לעיקרי האמונה? לרובנו זה קרה בשלב גיל ההתבגרות, כשבדקנו את הזהויות השונות שלנו ובתוכן הזהות הדתית שלנו. אחרי שהמשפחה שנולדנו אליה כפתה עלינו הר כגיגית, הגיע רגע ובו רצינו לתקף מחדש את האמונות והדעות שלנו.

בשנה האחרונה הבת הצעירה שלי מאתגרת אותי עם שאלות שכמה שהן פשוטות, ככה קשה לענות עליהן. משיחה עם חברות נוספות אני שומעת שהשאלות צצות ועולות גם בבתים אחרים. בליל הסדר התארחתי אצל חברה ומשפחתה שאירחה בנוסף אליי בחור צעיר, שילוב של חכם-תם, שאתגר את בני החורין המסובים ושאל: ״מי ברא את אלוקים?״ והתמיד עד שענינו בצורה שהניחה את דעתו. לשאלה הזו אפשר להוסיף שאלות רבות:

העולם קיים אלפי שנים או מיליוני שנים? למה צריך לקיים מצוות ולא מספיק להאמין באלוקים? למה בעצם אי אפשר לאכול בשר וחלב יחד? איפה היה אלוקים בשואה ובשמחת תורה? למה קורים דברים רעים לאנשים טובים? האם יש חיים אחרי המוות? מה זה אומר להיות העם הנבחר, ובכלל זאת לא אמירה גזענית? ותמיהות פילוסופיות וקונקרטיות נוספות.

כשהייתי צעירה היה מורכב לשאול שאלות כאלה. באולפנה לא היה מקום לתהיות והרהורים. גם בשיעורי מחשבת ישראל לא באמת נגעו בנקודות הרגישות. במקרה הטוב היה לנו את מי לשאול בסניף בני עקיבא. אולי מדריך או מדריכה קשובים. אולי נפלנו על סמינריון טוב, שבחר להתמודד עם סוגיה רגישה כזו או אחרת.

יש כמובן תשובות רבות לשאלות אלה בספרות עניפה של הוגי דעות ראשונים ואחרונים, אבל אלה מצריכים לימוד משותף להבנה. זאת לא קריאה קולחת ובהירה כפי שהדור הצעיר רגיל לצרוך. אחד הספרים שאני זוכרת לטובה מנעוריי הוא הספר 'דע מה שתשיב' של הרב זאב קרוב ז״ל. קניתי עותק שלו לאחרונה לבתי. הזמנה לשיח משותף.

נחזור ל-2025 ואיתה שוב, להיכן יכולים בני נוער דתיים-לאומיים לפנות עם שאלות יסוד כאלה? אני מקווה שהאולפנות והישיבות  פתוחות יותר לשאלות מסוג זה, ובוודאי מסגרות כמו רשת אמית. בכל אופן הייתי שמחה לו היה מקום משמעותי יותר לשיעורי מחשבת ישראל גם בחטיבת הביניים וגם בשנות התיכון.

לחוזרים בתשובה יש ערוצים שונים לשאול, ללמוד כתינוק שנשבה וקיבל את החופש לחקור ולקבל תשובות. לאן תפנה נערה דתייה עם שאלותיה? האם יש פודקאסט רלוונטי? משפיעני רשת שאפשר לעקוב אחריהם? יש ארגונים כמו צהר ורבנים צעירים שיודעים לרתום את הרשתות החברתיות ולהעלות סרטונים קצרים וידידותיים שמנגישים באופן נעים הלכות ומנהגים. אבל גם הם לא ימשכו את מי שמהרהרים ומערערים על יסודות האמונה.

על אלה ככל הידוע לי אין מי שהרים את הכפפה. אם אתם מכירים כאלה אשמח שתכוונו אותי אליהם. יוצאת מן הכלל הסדרה המצוינת 'א-לוהים ישמור' של משב (עכשיו חלק מצוהר) ובה משוחחת אמילי עמרוסי עם דמויות מרתקות רבות כדי לקבל תשובות לשאלות אמוניות בעקבות השבעה באוקטובר. ובכלל התכנים של משב אולי הכי קרובים למה שהייתי רוצה שיהיה נגיש יותר לבני הנוער ולצעירים.

האם המכינות והמדרשות הקדם צבאיות מתמודדות עם הסוגיות האלה (למעט אלה שמראש מיועדות לבעלות תשובה)? אני רק מתחילה להכיר את העולם הזה בזכות בתי שמתחילה את הבירורים לחיפוש המקום שיתאים לה. האם נוער שלא קיבל תשובות טובות בתיכון, יידע לעמוד במפגש עם אחרים שיצפו ממנו לתשובות אלה במכינות מעורבות או בצבא ובשירות לאומי?

 

 

תגובות