כעת, כשנתוני משרד הבריאות מצביעים על כך שמגיפת הקורונה ככל הנראה מאחורינו, חשוב לחזור ולהבין לעומק את צמד המילים "מחלות הרקע", שליווה אותנו לאורך השנה האחרונה ביחס לקבוצה הפגיעה ביותר באוכלוסיה - ומקומה של הנשימה, אותה פעולה אינסטינקטיבית שאנו עושים "על אוטומט", בריפוי הגוף והנפש.
מחלות רקע הן שם כולל לשורה ארוכה של תחלואים מבית היוצר של העולם המערבי: סכרת, לחץ דם, כולסטרול, דיכאון, שומנים בדם, כאבים, חולשה, עייפות כרונית, השמנת יתר וכמובן סרטן.
המספרים מראים כי מספר החולים במחלות רקע כרוניות, בישראל ובעולם, נמצא במגמת עלייה בזמן שגיל החולים - גברים ונשים - יורד. במילים פחות מכובסות, מדובר במגיפות של ממש שאיש לא טורח להזהיר את הציבור מפניהן ורבים מאוד מתפרנסים מהן: יצרנים של כדורים ותוספי מזון למיניהם, מכוני בריאות וחברות מזון שמשיקות חדשות לבקרים עוד חטיף "בריאותי".
החיים המודרנים גובים מאיתנו מחיר יקר תרתי משמע. היום שלנו הפך ארוך יותר, העבודה לחוצה ועמוסה יותר והניסיון ללהטט בין אינספור משימות יומיות - קשה ומתיש הרבה יותר. לחץ, פחד, חוסר שמחה, קנאה ותחרות הם אומנם רגשות, אך הם אינם נשארים במחוזות הרוחניים אלא יורדים אל הבשר ואל הרקמות ומחוללים מחלות.
בתוך מירוץ החיים האינסופי, אנחנו לעיתים דוחים ארוחות או שוכחים לשתות, אבל אם יש משהו אחד שאותו אנחנו תמיד עושים - במודע או שלא במודע - וזה לנשום.
ובזמן שלא נוכל להתקיים ללא אוכל כחודשיים וללא מים כשבועיים - ללא אוויר לנשימה רק כדקותיים. ולא בכדי, הפעולה הכל כך פשוטה הזו היא בעלת חשיבות מכרעת לבריאות הגופנית והנפשית שלנו.
מערכת הנשימה שלנו היא האיבר החשוב ביותר שלנו, זו שמאפשרת לנו לשאוף אוויר ולנצל את החמצן לצרכי רקמות ותאי הגוף. וככל שמערכת הנשימה שלכם תתפקד טוב יותר, כך יותר חמצן יגיע לתאים שלכם ואתם תהיו בריאים ושלווים יותר. ולהיפך.
או במילים אחרות, אותה מחלה אצל שני אנשים שונים תראה אחרת לגמרי והתוצאה בהתאם - בדומה למה שראינו בקורונה. לאנשים עם ריאות חזקות ומערכת נשימה בריאה היה סיכוי גבוה יותר לשרוד.
אז מה עלינו לעשות כדי להבטיח נשימה טובה יותר? - לנשום מתוך מודעות.
כדי לתרגל נשימה מודעת, ראשית קחו הפסקה של 10 דקות מסדר היום העמוס שלכם. כעת, שכבו על מיטה או שבו על כיסא בחדר סגור ושקט ושאפו פנימה באיטיות אוויר דרך הנחיריים בלבד ותוך שאתם סופרים עד 4. בשלב הבא, החזיקו האוויר בפנים כ-6 שניות ונשפו אותו החוצה לאט ככל שניתן דרך שפתיים קפוצות ותוך ספירה עד 8. חזרו על הפעולה.
בברכת בריאות איתנה,
ד״ר אורן כחולי PhD S.N.T - מומחה לרפואה אלטרנטיבית