בחודש אוקטובר 2019 החליט ראש עיריית רמת גן, כרמל שאמה הכהן, לקרוא רחוב בעיר על שמו של הדיפלומט היהודי-מקסיקני אנדרס רואמר.
רואמר שימש כשגריר מקסיקו באונסקו והוא נודע בתמיכתו בישראל וסירובו העיקש לתמוך בהצעות אנטי-ישראליות. תמיכה שעליה אף שילם בפיטוריו כאשר סירב לתמוך בהחלטה לפיה אין זיקה בין העם היהודי להר הבית.
מעבר להיותו ידיד העם היושב בציון, רואמר הוא גם ידידו האישי של שאמה הכהן. הידידות בין השניים נרקמה בעת ששאמה הכהן עצמו נשלח כשגריר לאונסקו מטעם ישראל.
בשבועות האחרונים הועלו בתקשורת הבינלאומית טענות של 11 נשים ולפיהן רואמר תקף אותן מינית בביתו לאחר שהזמין אותן לפגישת עבודה.
כפי שקורה פעמים רבות במקרים מעין אלה, עוד ועוד נשים אזרו אומץ וסיפרו על תקיפות לכאורה. על פי דיווחים שונים כבר מעל 60 נשים העידו על תקיפות מיניות והתעללות כלפיהן מצד רואמר.
כבר מעל 60 נשים העידו על תקיפות מיניות והתעללות כלפיהן מצד השגריר המקסיקני לשעבר וראש העיר עדיין בשלו. מזל שכרמל שאמה לא אמון על פרס ישראל https://t.co/QanB1SvFMv
— עמרי מניב omri maniv (@omrimaniv) March 15, 2021
הסכנה בקריאת רחוב על שם אדם חי: אם הוא מורשע בקלון חייבים על פי חוק להסיר את השם
רחוב אנדרס רואמר נקרא קודם לכן רחוב אל על. החלטתו של ראש העיר שאמה הכהן לשנות את שמו נתקלה בהתנגדות כבר אז. אולם שאמה הכהן נימק את החלטתו בכך שברמת גן קיימים שני רחובות בשם זה, ואף ציין כי ידאג לשנות גם את שמם של יתר הרחובות הכפולים בעיר.
שאמה-הכהן הסביר בשיחה שקיים עם 'וואלה! חדשות' את החשיבות שבביטול רחובות בעלי שם זהה. "יש לנו מספר רחובות עם שמות כפולים בעיר וזה יוצר הרבה בלבולים וטעויות. אני פעם גרתי ברחוב כפול, ואני יודע מה זה שאתה מזמין פיצה והיא מגיעה בסוף לרמת חן", אמר. "זה תיקון של העיוות הזה, והרחוב הראשון שזה יהיה תקף לגביו זה על שם אנדראס רואמר, בעקבות הפעולות שלו. הוא שילם על לא עוול בכפו על העברת מידע מסווג למדינה אחרת - מה שלא היה. הוא יצא מאולם הדיונים בצורה מצפונית וסירב להצביע כפי שהמדינה חייבה אותו. שמו לו אות קין במדינה שלו".
רואמר מצדו התרגש מהמחווה שהעניק לו ידידו. הוא פנה במכתב שהשאיר בכל אחד מבנייני הרחוב, איחל לתושבים שנה טובה ובירך אותם. "זוהי הזכות הכי גדולה של חיי להיות חלק ממקום נכבד זה", כתב אז.
הערב בשובנו עייפים הביתה נתקלנו במכתב המקסים הזה של אנדראס תלוי על לוח המודעות של הבניין.
— Daniel Wachtel (@WachtelDan) October 6, 2019
5/ pic.twitter.com/NUCJmlxdlj
לא רק מכתב השאיר רואמר אלא גם בקבוק קטן של טקילה וכוסית צ'ייסר. את המחווה המקסיקנית הסביר במכתב כך: "זוהי מתנה פשוטה וסמלית על מנת שתזכרו תמיד את אהבתי ותודתי הנצחית".
ביקורת אחרת על החלטתו של שאמה הכהן היתה כי לא נכון לקרוא רחוב על שם אדם בעודו בחיים. גם על כך נתן ראש העיר את הדעת וקבע כי "מדובר בפרופסור שכתב הרבה ספרים בחיים שלו, בוגר ברקלי, הרווארד, היה קונסול כבוד. אני מבטיח שיהיו עוד גברים ונשים שעוד בחייהם יקבלו את הכבוד הזה. מה שהיום נראה חריג יראה בעתיד נורמטיבי. הסכנה היחידה שאתה קורא רחוב על שם מישהו חי, זה שאם הוא מורשע בקלון חייבים על פי חוק להסיר את השם".
רק ימים יגידו אם נבואתו של שאמה הכהן תגשים את עצמה. בינתיים מסרב ראש העיר לדון בשינוי שמו של הרחוב, עד לפסק דין חלוט בעניינו של רואמר.

עיריית רמת גן: חשדות שטרם נחקרו ובטח לא הוכחו
מעיריית רמת גן נמסר: "ברמת גן לא יכול להישאר יום אחד רחוב על שם עבריין בטח לא על שם עבריין מין מורשע שפגע בנשים".
"חשוב להדגיש, קריאת הרחוב הושלמה כבר לפני יותר משנה, הטענות החלו לצוף רק בחודש האחרון וכרגע מדובר רק בחשדות ברמת עדויות בתקשורת המקסיקנית, שטרם נחקרו ובטח לא הוכחו ושפרופ' רואמר מכחיש באופן מוחלט".
"בשנת 2016 הוכח שהרשויות במקסיקו הרשיעו את פרופסור רואמר בהעברת מידע סודי לשגריר ישראל (ראש העיר בתפקידו הקודם) והוא פוטר מעבודתו על בסיס האשמה חסרת שחר ועל בסיס דבר שכמובן מעולם לא קרה".
"מצער שכל פעם מחדש במסגרת מסע הציד האישי ממהרים חברי האופוזיציה ובראשם מי שהיה סגנו של צבי בר לרקוד על שלולית דם דמיונית. במיוחד מי שהצביעו בעד קריאת מתחם הבורסה על שם צבי בר לאחר שנעצר בפרשת שוחד המיליונים בגינה הורשע ונאסר, הם האחרונים להטיף מוסר בענייני הנצחה וקריאת שמות".