בשעה שמזרח ירושלים סערה באלימות מוסלמית לפני שבועיים, המשיכו יהודים לקיים תפילות סדירות במניין על הר הבית בשקט וללא הפרעה.
כך מגלה ל'מצב הרוח' חיים אלבוים, מ'מטה ארגוני המקדש', שהוא עצמו דור רביעי לעולי הר הבית. סבו הרב יוסף אלבוים היה מראשוני הפעילים להבאת יהודים להר מיד אחרי ששת הימים.
אלבוים מגלה, כי התפילות הפכו ממניין בודד לנחלת הכלל. בימי חג הפסח החלו רוב העולים להתפלל תפילות ציבור במניין, ומאז הדבר התקבע. "כשעל מזרח ירושלים עבר גל של אלימות ופרעות, השקט בהר הבית נשמר מתמיד", מספר אלבוים.
אשתקד חשפנו ב'מצב הרוח' לראשונה את קיומם התקדימית של תפילות יהודים בהר הבית, כאשר המשטרה הפסיקה לבלוש אחר שפתותי היהודים בהר הבית, והפסיקה להאיץ בהם לזוז ולהפסיק. "מאז פרסום הדברים, התפילה בהר הפכה כבר לשגרה", אומר אלבוים. "זה למעלה משנה שבכל יום מתקיימים מנייני שחרית ומנחה. אלפי יהודים שחזרו להר הבית בחג הפסח האחרון אחרי הקורונה הופתעו והתרגשו לגלות את התפילות התקדימיות, אחרי אלפיים שנות דממת תפילות בהר הבית. האלפים התפללו שם בכל ימי החג תפילות שחרית והלל, מוסף ומנחה על ההר.
עוה"ד אביעד ויסולי תיאר את הדברים בהתרגשות: 'זכינו היום להתפלל מנחה בהר הבית, במניין, עם שליח ציבור וחזרת הש"ץ, זו ההתקדמות הכי מהותית בזכויות היהודים בהר הבית מאז חורבן הבית השני. מכאן לא ניתן לסגת. הר הבית בידינו".
הרב מנחם מקובר ראש מכון 'והראנו בבנינו', סיפר שהוא שימש שליח ציבור בתפילת מנחה על ההר. אחד העולים הוותיקים סיפר, שבעבר נעצר בהר על תפילה "אבל המצב התהפך". גם עולים חדשים אשר להם זו הפעם הראשונה על ההר, הופתעו מהמצב החיובי שזכו לו בהר הבית. המוני העולים חזרו ואמרו שמדובר בחוויה בלתי נשכחת. המשפט "אני אחזור לפה שוב עם הילדים", היה אחד המשפטים הכי מושמעים במקום.
המציאות הזו לא השתנתה גם בחודש הרמדאן. אלבוים: "השבוע עליתי להר הבית בעליה שגרתית. כשעמדתי להתפלל בשער המזרח של ההר אל מול הקודש, שמעתי את ההוראה בקשר המשטרתי לעצור אדם שמתקרב לשער ההר. כשסיימתי את תפילתי שאלתי את השוטר אם העצור הוא יהודי. השוטר הסתכל עלי במבט מתפלא ומתמיה ואמר: 'אתה לא יודע שכבר מזמן לא עצרו פה יהודי?'. כשסיימנו להתפלל, כולל חזרת הש"ץ, ברכו, קדיש, קדושה ותחנון בנפילת אפיים, המשכנו במסלולנו. מוסלמי שכנראה עקב ובלש אחרינו ממרחק, נתפס על ידי השוטרים בשטח. הם הוציאו ועיכבו אותו. לצידו לקחה המשטרה פרטים מ'וואקפיונר' שהתיישב צמוד לקבוצת יהודים וסירב לדרישת השוטרים להתרחק מהם.
"כך, בטיפול מיידי ואינטנסיבי כמעט באישית לוחצת, מצליחה למשטרה למנוע את הגעת הפרעות והפורעים להר הבית. הרחקות לתקופות של חודשים למוסלמים 'מועדים', בדיקה וזיהוי של כל חשוד בתוך שטח ההר ובדיקה של המוסלמים בשערי ההר. כל אלו מוכיחים את עצמם כמתכון מנצח לשמירת השקט בהר הבית".
העולים להר הבית מסבירים כי המעבר מ'הר הבית בידינו' הצבאי לאזרחי, שמתחולל מול עינינו, משנה את כל המצב הניהולי במקום. גופי ההתנגדות המוסלמים הושלכו מההר, הוואקף מאבד מכוחו ונחלש מאוד. אם תפילות ציבור כבר הפכו שם כמעט לנורמה, המשך התהליך יביא הכרה לאומית ועולמית בזכויות היהודים במקום והגדלת הפעילות היהודית. המשוואה ברורה, אומרים במינהלת הר הבית, שהוקמה על ידי מטה ארגוני המקדש. "יותר יהודים בהר הבית זה יותר יהדות בהר הבית".
בשבוע הבא צפויה עליית אלפים להר הבית ביום ירושלים, בראשות רבנים ואישי ציבור. "העליה להר הבית ביום ירושלים, היא קודם כל יציקת משמעות רוחנית ליום הגדול הזה, שכולנו יודעים עד כמה הבילבול לגביו גדול בציבור הישראלי", אומר אסף פריד, דובר מטה ארגוני המקדש.