בארץ

מסלול התרסקות

טייסים ומדריכי טיס זועמים: מאז סגירת 'שדה דב' התעופה האזרחית קורסת. סגירת השדה גם גורמת לפגיעה קשה בלימודי הטיס

צילום: Haim Zach, לע"מ

זה היה צפוי – ובכל זאת בתעופה האזרחית מתקשים להתמודד עם המציאות החדשה שכפתה עליהם סגירתו של שדה התעופה שדה דב בתל-אביב, שדה התעופה הגדול והמרכזי של התעופה הפנים ארצית עד לפני כחודש. מאז נסגר השדה, נפגעה התעופה האזרחית הקלה בישראל, כולל פגיעה בקווי תעופה פנים ארציים. 

בשיחות עם טייסים פעילים, מצטיירת תמונה עגומה של מצב התעופה בארץ. בחודש האחרון הופסקו מספר קווי תעופה שביצעו חברות תעופה קטנות, שאינן מסוגלות לפעול מנתב"ג, בדומה ל'ארקיע' ו'ישראייר', משום  שהמטוסים שהם מפעילים הם איטיים יחסית למטוסי הסילון הגדולים, וכניסתם ל'תור' ההמראות תגביר את העיכובים. למשל, חברת התעופה 'איה' הפעילה עד לפני מספר שבועות קו תעופה קבוע למינחת עין יהב בערבה, במטוס מדגם צ'יפטיין. מאז סגירת שדה דב הועבר המטוס להרצליה, אך אינו רשאי לבצע את קו הטיסה לעין-יהב, מפני שמשדה התעופה בהרצליה, אליו התנקזה עיקר הפעילות אחרי סגירת שדה דב, אסור לבצע טיסות מסחריות או טיסות חוויה, אלא רק טיסות אימון או פעילויות חיוניות כמו צילום, לימוד טיסה וכו'. זאת על פי החלטת בג"ץ. בנוסף, המסלול בהרצליה קצר לאין ערוך מאשר בשדה דב, דבר המונע ממטוס ה'צ'יפטיין' להמריא במלוא הקיבולת שלו, עשרה נוסעים.

 "אם אני רוצה לקחת נוסעים מהרצליה", מספר ל'מצב הרוח' אחד הטייסים, "אני צריך לשקר למגדל הפיקוח ולהגיד שאני יוצא לטיסת אימון או צילום, ואז לצרף את הנוסעים. כמובן שאסור לי לקחת כסף עבור טיסות ה'אימון'".

גם מסוקים לא רשאים לאסוף נוסעים בהרצליה. כאן, משום  שמסוק אינו זקוק לשדה תעופה, נמצאו פתרונות יצירתיים: המסוק ממריא ריק מנוסעים, הממתינים באיזשהו שדה חקלאי סמוך – לא שדה תעופה. המסוק נוחת בשדה, אוסף את הנוסעים וממריא איתם.

מה יעשה טייס סולו עם המסלול ייחסם?

פגיעה קשה נוספת היא בקורסי הטיס. בעבר פעלו רוב בתי הספר לטיס משדה דב ומהרצליה. כעת הפעילות היא רק מהרצליה. עד לאחרונה טייסים לא אושרו לטיסת 'סולו', לפני שלמדו איך להגיע לשדה דב, מרחק מאות מטרים מהרצליה, ולנחות בו במקרה של סגירת המסלול בהרצליה. כעת החלופה הזו אינה קיימת. ומה יעשה טייס בטיסת סולו אם יגלה שהמסלול בהרצליה מושבת מסיבות מסויימות? שאלה טובה. 

האפשרויות הן לטוס לחיפה או למגידו – דבר שאינו אפשרי למי שנמצא בשלבים הראשונים של קורס הטיס. "בשבוע שעבר נתקע מטוס על המסלול בהרצליה בגלל תקר בגלגל, וחסם אותו", מספר ל'מצב הרוח' מדריך הטייס אורי אביב. "זה קרה באור אחרון, סמוך לשעה 19:30, על סף סגירת השדה. לפניו נחתו שני תלמידי טיס. במזל המטוס שנתקע נחת אחריהם. אם היה נוחת לפניהם, היינו נתקלים עם שני טייסי 'סולו' באוויר ובחשיכה, מבלי שהיה לנו היכן להנחית אותם". 

אביב מגלה שמאז הסגירה מתקשים בתי הספר לטיס לקיים שיעורי טיס אזרחיים. זאת מכיוון שכל שדות התעופה בארץ, למעט נתב"ג, לא פעילים בלילה. "חניך טיס צריך להתאמן לפחות 3 שעות בטיסת לילה כדי לקבל רישיון טיס", אומר ל'מצב הרוח' מדריך הטייס אורי אביב. "שדה התעופה בהרצליה נפתח לטיסות ב-7 בבוקר, נסגר לפעילות בין השעות 14:00 עד 16:00, בגלל הפרעת מנוחת תושבי הרצליה, נפתח שוב בשעה 16:00 ונסגר בשעה 19:30 או עם רדת החשיכה, מה שמגיע קודם. שדה התעופה בחיפה נסגר בשעה 20:00 בערב, עדיין שעות אור, למעט יומיים בשבוע, ראשון וחמישי, בהם השדה פתוח עד 10 וחצי בלילה. כך שאין כמעט הזדמנויות לאמן את תלמידי הטיס בטיסות לילה". 

החלופה היחידה, לדברי אביב, היא הפעילות בשני המינחתים הגדולים במגידו ושדה תימן – שני מינחתים פרטיים שהפעילות שם עולה כסף. במינחתים אלו אפשר להמריא ולנחות גם בשעות הלילה, למרות שבמסלולים אין אורות מסלול, ויש צורך לפרוס מנורות לאורך המסלול, במירווחים גדולים שגם הם אינם כליל הבטיחות. "אבל אז צריכים להשאיר את המטוסים בלילה במינחת, לנסוע למרכז הארץ ברכב, ולמחרת לשוב ברכב למינחת ולקחת את המטוס", אומר אורי אביב.

שדה תעופה נוסף, שאינו מעשי מבחינתם, נמצא במחניים בגליל העליון, ליד ראש פינה. במחניים שעות העבודה הן עד 6 בערב, למעט פעילות של הצבא. 

'חלון' בנתב"ג – רק בחצות

"רשות שדות התעופה, רת"א, היתה צריכה לפנות לבג"ץ ולבקש אישור לטיסות מסחריות מהרצליה ביום ובלילה, אך היא אינה עושה זאת", אומר ל'מצב הרוח' אורי אביב. אביב, טייס פנטום לשעבר, מדריך טיס בחיל-האוויר ומדריך טיס באזרחות מזה 22 שנה בכל בתי הספר לטיס, הוא חבר בוועד אגודת התעופה הכללית, המאחדת 500 טייסים, וגם בעלי מטוסים. בעבר כיהן כיו"ר עמותת משתמשי שדה התעופה הרצליה – שדה שעמד אף הוא להיסגר, בגלל שגם הוא לא הוסדר באופן חוקי, על אף שהוא קיים מתקופת המנדט, ופעיל באופן רצוף מקום המדינה. "בעקבות בג"ץ שהגשנו נגד סגירת שדה התעופה בהרצליה, הורה השופט חנן מלצר להחזיר את הנושא למועצה הארצית לתיכנון ובניה, שתתכנן את שדה התעופה שיהיה חוקי. כיום מעמדו של הרצליה הוא הטוב ביותר, כי גם השדות בחיפה ובמחניים פועלים שלא על פי תוכנית בניין עיר חוקית".

מוסיף חיים דגן, מנכ"ל חברת 'ליפאייר' לצילומי אוויר, שמטוסיו פועלים כיום מחיפה, ממנו ניתן לבצע טיסות מסחריות: "שדה דב היה פתוח עד 11. המגדל עבד עד חצות. לא פעם קיבלו אותי גם קרוב לחצות. אני דורש שגם שדה התעופה בחיפה יהיה פתוח עד חצות, או לפחות עד 11 בלילה".

דגן מספר כי באחת הפעמים ביקש להחזיר לישראל אנשי עסקים מקהיר. "פניתי לנתב"ג, וקיבלתי 'חלון' לטיסה רק ב-12 בלילה. בעבר הייתי מבצע טיסות כאלו משדה-דב, ממריא ונוחת בכל שעה. כעת זה לא אפשרי".

ביום שני הבא מתוכננת פגישה של נציגי אגודת התעופה הכללית עם שר התחבורה בצלאל סמוטריץ', בניסיון לפתור חלק מהבעיות הקשות שיצרה סגירת שדה דב.

תגובת דובר רשות שדות התעופה:

"רשות שדות התעופה פועלת על פי החלטת בג"ץ, ולכן לא ניתן להפעיל טיסות להובלת נוסעים משדה התעופה בהרצליה. רש"ת מעמידה תשתיות תעופתיות לאומיות לרשות חברות התעופה ברמה הגבוהה ביותר, החל מבניית נמל התעופה רמון, תשתיות תעופה בנתב"ג ובהרחבה של תשתיות קיימות דוגמת שדה התעופה בחיפה. 

"לטובת התעופה הכללית עומדים שדות התעופה חיפה, ראש פינה, הרצליה (עם מגבלות הבג"ץ) ורמון. טיסות הלילה לאימונים יכולות להתקיים ברמון, ובתיאום בשאר השדות בחיפה וראש פינה.

"רשות שדות התעופה יוצאת לדרך בבניית שדה חדש  בחדרה מזרח. סקר האתרים לבחינת מיקום להקמת שדה חלופי לשדה תעופה הרצליה בוצע על פי הנחיית הועדה לתשתיות לאומיות (הוות"ל) בהליך מקצועי וסדור אשר כלל שיתוף ציבור, שהסתיים ביולי 2018 עת הודיעה הוועדה לתשתיות לאומיות כי היא מאשרת את אתר 'חדרה מזרח' כחלופה הנבחרת על בסיס בחינה מקצועית, מורכבת ומעמיקה במספר שלבי בחינה. 

"בעקבות פניות של מספר רשויות מקומיות, הועלה הנושא פעם נוספת לדיון במליאת הוות"ל, וביום 20.5.2019 אושררה החלטת הוות"ל מחודש אוגוסט 2018, לפיה השדה החלופי לתעופה הכללית יוקם באתר 'חדרה מזרח'. בימים אלה החל התכנון המפורט לבניית השדה".

תגובות