פקידים בעיריית ירושלים העבירו שטח המיועד למבני ציבור לתכנון בניית מבני מגורים – וזאת בשל לחץ מעורך דין ערבי.
השטח, בדרום-מזרח שכונת גילה בירושלים, נחשב בחלקו ל'נכסי נפקדים' על פי חוק, והאחראי על נכסים אלו הינו האפוטרופוס לנכסי נפקדים. על פי חוק, אפוטרופוס נכסי נפקדים רשאי להעביר שטחים לבעלות רשות הפיתוח או לרשות מקרקעי ישראל, מלבד בעיר ירושלים. מכוח החלטת ממשלה שהעביר בזמנו השר חיים רמון, האפוטרופוס לנכסי נפקדים יוכל להעביר קרקעות בירושלים רק על פי דרישה להפקעה או להפרשה במסגרת תכנון, לגוף ממלכתי או עיריית ירושלים – משמע, לטובת שטחי ציבור בלבד.
עו"ד איימן דאוד, יחד עם האדריכל דוד גוגנהיים, פנו לפני כשנתיים לעיריית ירושלים בבקשה להקמת פרוייקט בנייה בשטח המדובר, של מאות יחידות דיור. העירייה, אשר אין לה זכות על הקרקע, אישרה ותיכננה את הפרוייקט.
מסמך שהגיע ל'מצב ירושלים', מוסף ירושלים של 'מצב הרוח', מגלה כי רונן ברוך, האפוטרופוס לנכסי נפקדים, ערך במשרדו פגישה בנדון, ובסופה שלח לאדריכל הפרוייקט גוגנהיים מכתב והבהיר לו שבחלק מהקרקע המיועדת לבניה, יש שטחי 'נכסי נפקדים' אשר צריכים להיות מיועדים למבני ציבור בלבד וחל איסור לבנות עליהם דירות פרטיות.
"ביום 9 באפריל 2018 נערכה במשרדי פגישה בהתייחס לתכנית שבנדון... אפרט סיכום הישיבה הנ"ל: הובהר שכל שטחי הקרקע במסגרת התכנית ושהנם בבחינת נכסי נפקדים, מיועדים לשטחי ציבור, סומנו על גבי מפת התכנית שנמסרה למר אמי ארבל, מנהל המחלקה לתכנון עיר, בעיריית ירושלים בפגישה שהתקיימה בנושא במשרדו בתאריך 28.1.18. העתק נוסף של מפת התכנית ובה סימון כל חלקות נכסי הנפקדים הידועים נמסר לך במעמד פגישתנו זו ... הובהר והודגש שבהתייחס לשטחי הקרקע שהוגדרו כנכסי נפקדים בתחום התכנית ושסומנו במפה הנזכרת מעלה אין כל הבדל לגבי היותם רשומים בלשכת רישום המקרקעין ובין אם אינם רשומים, כל הנ"ל מהווה נכסים נפקדים המוקנים לבעלות האפוטרופוס לנכסי נפקדים, ועל פי הסכמתי לתכנית צריכים להיות מוקצים לשטחי ציבור ... החתום מטה הדגיש כמובהר על ידו לאורך כל הדרך, כי נכסי הנפקדים הנכללים בכלל התוכנית יהוו שטחי ציבור"
האפוטרופוס רונן ראה לנכון לקרוא לנוגעים בדבר לפגישה ולהבהיר להם שמדובר בקרקע שניתן לבנות עליה מבני ציבור בלבד, לא הסתפק בזה ואף שיגר מכתב אשר ממנו יבין גם כסיל עם תעודות, שהקרקע שייכת לנכסי נפקדים ומיועדת לשטחי ציבור בלבד. הקוראים ישימו לב שהאפוטרופוס חזר על כך חזור והדגש. לכאורה, כבר אז, לפני כמעט שנתיים, חש האפוטרופוס שיש לו עסק עם אנשים אשר שמים עצמם מעל לחוק.
האפוטרופוס לא התבדה
מאיר כהן, בעלים של קרקע גדולה באזור המדובר, המשמש כיועץ מומחה לענייני בעלות במקרקעין היסטוריים למספר גופים ממלכתיים במספר משרדי ממשלה, פנה לפני כשלושה שבועות אל ראש העיר ירושלים משה ליאון וכתב לו: "מר אמי ארבל ומתכנני העירייה הורו בפגישה בה נוכחתי, לאדריכל דוד גוגנהיים להישמע להוראות האפוטרופוס ולסמן כשטחי ציבור בלבד את כל חלקותיו. למרות כל זאת ולהפתעתי, גוגנהיים פנה לאדריכל אשכול מהנדס העיר הקודם, והתכנית ללא השינויים שדרשו מתכנני העירייה הוגשה לאישור הוועדה המחוזית. לישיבת הוועדה הגיע האדריכל אשכול, ולבקשתו התכנית אושרה כתכנית אב, ללא התיקונים שדרשו מתכנני העיריה והורה האפוטרופוס לנכסי נפקדים" למכתב זה, מצרף כהן "דוגמאות לעיוות הוראות האפוטרופוס" כלשונו.
במכתב נוסף ששיגר מאיר ליו"ר ועדת התכנון, התריע כהן: "מר עמיר שקד הנכבד, בזה שאתה ללא כוונת זדון, עלול לפעול בניגוד להוראה מפורשת של האפוטרופוס לנכסי נפקדים, ולהנחיה מפורשת של מהנדס עיריית ירושלים, ותאשר את שטח C כמתחם למגורים, הנך עלול לגרום לנזק לאינטרס הציבורי ולבעלי קרקע פרטיים... הנוכלים לא זקוקים להגיע לשלב הגשת תוכנית מפורטת. מעשיהם הנפשעים יתחילו כפי שעשו בעבר רק באם תתאפשר להם ותאשר בניה למגורים, בתכנית האב בשטחי C!... אי הענות להוראתו המפורשת של האפוטרופוס, ואישור זכויות בניה למגורים בשטחיו, הינה מתן אפשרות לנוכלים המנסים להשתלט על שטחי מדינה וציבור ודי לחכימא ברמיזה, וגם פותחת פתח לתביעות עתידיות של גורמים פלשתינים שיבקשו לבנות ולהתגורר בלב השכונה היהודית".
1500 דירות לערבים
התכניות התקדמו והצביעו על כוונה לבניית יחידות דיור על שטחי נכסי הנפקדים.
מאיר כהן, אשר מחזיק כבעלים של קרקע גדולה באזור המדובר אומר בשיחה עם 'מצב הרוח': "זה דבר מטורף, הם רוצים לבנות כאן 1500 דירות לערבים. שחיתות בוודאי יש פה, אני מכיר כל סנטימטר בתכנית. אני אפנה לבית המשפט, לא אוותר להם".
"איימן דאוד זייף מסמך שאומר שהקרקע שלו ושל שותף שלו" אומר אריה קינג, חבר מועצת העיר ירושלים, בשיחה עם 'מצב הרוח', "באופן תמוה שאני לא זוכר כמוהו 23 שנה, מקשיבים לאנשים פרטיים ולא לאפוטרופוס. משהו מאד מוזר".
בשיחה שקיימנו עם האדריכל גוגנהיים, הסביר האדריכל את הדברים קצת אחרת:
שטח נכסי נפקדים יכול להיות רק לשטחי ציבור, נכון?
"לא, ההגדרה לא נכונה. האפוטרופוס לנכסי נפקדים אמר שבמקרה הזה הוא ממליץ להפוך אותם לנכסי נפקדים".
בסמכותו של האפוטרופוס לאשר את השטח לבניית יחידות דיור?
"נכון" עונה גוגנהיים. אך בחוק אין לכך אסמכתא. ואף על פי כן, מבהיר גוגנהיים "השטחים של האפוטרופוס הם שטחי ציבור: מוגדרים לבתי ספר, גני ילדים, פארקים וכו'. שטחי האפוטרופוס הם לשטחי ציבור והשטחים הפרטיים הם למגורים".
לגרסה זו של גוגנהיים יש קשיים. אחד, משום שלפי טענתו, האפוטרופוס רשאי לאשר את השטחים האלו למגורים – מה שלא נכון. והקושי השני הוא שדוד מתעקש שהשטח של האפוטרופוס יישאר ציבורי, אלא שעיריית ירושלים הסבירה את העניין אחרת, וכך נמסר לנו מעיריית ירושלים: "עיריית ירושלים אישרה, בכפוף לשינויים תכנית אב בשטח המדובר, והתייחסה גם לייעוד השטחים שבבעלות האפוטרופוס ובתיאום איתו. בהתאם לתכנית זו ידונו תכניות נקודתיות שהוגשו או יוגשו או בהתנגדויות להן."
ואכן, ניתן לראות במפה המצורפת את התכנון לבניית יחידות דיור במתחם C אשר שייך לאפוטרופוס.
בתגובה לכך אומר מאיר כהן: "את יו״ר הועדה המחוזית עמיר שקד היטעו גוגנהיים ומהנדס העיר שפרש אשכול ונתנו לו אינפורמציה לא נכונה ומצג שווא ולכן אישר את התכנית. עכשיו היא בשלב התיקונים, ואני מקווה כי עמיר שקד ידאג לתקן את התכנית עם נתוני אמת."