בארץ

שמלת הכלולות שהפכה לפרוכת: 18 שנים לפיגוע בקפה הלל

היום לפני 18 שנה נכנס לבית הקפה הירושלמי מחבל מתאבד ופוצץ עצמו. 7 ישראלים נהרגו, בהם כלה ערב חתונתה ואביה - רב ורופא בעל שם עולמי

נאוה ודוד אפלבוים
צילום: באדיבות המשפחה

הטרגדיה של משפחת אפלבום: ברקע האינתיפאדה השנייה שהחלה בספטמבר 2000 וגבתה את חייהם של למעלה מאלף ישראלים, שנת 2003 תיצרב לעד כאחת השנים הקשות והמדממות ביותר שידעה מדינת ישראל עם שורה של פיגועי התאבדות במסעדות ואוטובוסים מתפוצצים.

הפיגוע בקפה הלל, ברחוב עמק רפאים שבמושבה הגרמנית בירושלים, היה אחד הקשים בהם.

בלילה ארור אחד של חודש אלול, שעות ספורות לאחר פיגוע ההתאבדות בסמוך למחנה צריפין שגבה את חייהם של 9 חיילים, נכנס לבית הקפה הירושלמי מחבל עם חגורת נפץ ופוצץ עצמו. 

בפיגוע נהרגו 7 ישראלים ונפצעו 57. בין הקורבנות היו גם אב ובתו: ד"ר דוד אפלבום, מנהל חדר המיון במרכז הרפואי שערי צדק בירושלים, ובתו נאוה, שעמדה להינשא למחרת היום.

ד"ר אפלבום נולד בדטרויט, בן ליוכבד ועמנואל, שם סיים לימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה, ותואר שני בביולוגיה. בין השנים 1966-1977 למד אפלבום בישיבת בריסק בשיקגו, ובשנת 1974 קיבל סמיכה לרבנות מהרב אהרון סולובייצ'יק.

לימים, יהיה זה ד"ר אפלבום שיעמול כדי לערוך ולהוציא שני ספרים של הרב סולובייצ'יק: כרכים של הספר 'פרח מטה אהרן' המחדש בספר המדע של הרמב"ם, ואת הספר 'עוד ישראל יוסף בני חי' בדיני אבלות.

במקביל ללימודים התורניים, סיים אפלבום לימודי רפואה פנימית באוניברסיטת אוהיו והתקבל להתמחות ברפואת חירום במרכז הרפואי "הר סיני" בקליבלנד שבאוהיו.

בשנת 1977 הוא נישא לדבורה, ובשנת 1981 השניים החליטו לעלות לישראל עם שני ילדיהם - אחת מהם הייתה נאוה. בישראל נולדו לבני הזוג עוד ארבעה ילדים.

תלמיד חכם שהוא גם רופא

עם עלייתו לישראל החל אפלבום לעבוד בחדר המיון של בית החולים שערי צדק כרופא תורן.

במהלך עבודתו הבחין שחדרי המיון אינם מספיקים לטפל כראוי במקרים רפואיים חמורים המגיעים אליהם מפאת הנטל של טיפול במקרים רפואיים קלים, ובשנת 1989 הקים עם שותפים נוספים את המרכז לרפואה דחופה "טרם" ברוממה, בירושלים. בהמשך פתח סניפים נוספים, ברחביה ובמעלה אדומים, במודיעין ובבית שמש.

השנים חולפות ורשימת ההישגים של אפלבאום הולכת ומתארכת: הוא ניהל ואייש שני סניפים של קופת חולים לאומית בשכונת רמות בירושלים, שימש במשך 10 שנים כאחראי לניידות טיפול נמרץ במד"א, ובשנת 1986 קיבל את פרס יושב ראש הכנסת לאיכות החיים.

לוח הזיכרון בקפה הלל
לוח הזיכרון בקפה הלל
צילום: באדיבות ויקיפדיה

ועם זאת, לאחר מותו סיפרו חבריו דווקא על תלמיד חכם שהוא גם רופא, שהקפיד לשמור על קשר עם הרב סולובייצ'יק והיה נוסע לארה"ב מדי שנה כדי לתקוע לו בשופר.

למפגש בקפה הלל עם בתו נאוה ערב כלולותיה, הגיע בסמוך לחזרתו ארצה - לאחר שנשא סדרת הרצאות בארצות הברית בנושא היערכות לפיגועים קונבנציונליים וביולוגיים בבתי חולים.

בליל יום שלישי, י"ג באלול תשס"ג (9 בספטמבר 2003), בשעה 23:15 הכל עצר מלכת.

ד"ר אפלבום נטמן לצד בתו בהר המנוחות. בן 50 במותו. משמלת הכלולות של נאוה, בת 21 במותה, נתפרה הפרוכת הלבנה של קבר רחל.

החתן המיועד חנן סנד סיפר לימים כי טרום החתונה אפלבום ביקש ממנו שלושה דברים: חופה לפני השקיעה, מאמר תורני לברכון החתונה ושיעור לפני החופה.

יהי זכרם ברוך!

תגובות