הקהילה היוונית-יהודית חגגה החודש את קבלתם חזרה של כתבי יד, ספרים ופריטי דת ומסמכים קהילתיים שונים שהנאצים גנבו לפני כמעט 80 שנה.
בהצהרה מטעם המועצה המרכזית של הקהילות היהודיות ביוון (KIS) נמסר כי רוסיה, שהחזיקה בארכיון, הסכימה להחזיר אותו לאחר תהליך דיפלומטי בהובלת ראש ממשלת יוון קיריאקוס מיצוטקיס.
הנאצים בזזו את סלוניקי, שבעבר הייתה ביתה של אחת הקהילות היהודיות התוססות ביותר באירופה, ב-11 ביולי 1942.
ברית המועצות קיבלה את הארכיון לידיה לאחר כיבוש העיר ב-23 באפריל 1945, ומשם הוא נשלח למוסקבה ועבר בירושה לפדרציה הרוסית לאחר פירוק ברית המועצות ב-1991.
"ההיסטוריה שלנו חוזרת הביתה!" כתבה המועצה בהצהרה. "יהודי יוון נרגשים מאוד ומברכים על החלטת נשיא רוסיה פוטין להחזיר את הארכיון של הקהילות היהודיות היווניות לפני המלחמה, ובמיוחד את הארכיון של הקהילה היהודית בסלוניקי".
לפי KIS, הארכיון כולל ספרים וחפצי דת מ-30 בתי כנסת, ספריות ומוסדות קהילתיים בסלוניקי.
לפני השואה, סלוניקי הייתה אחת הערים היהודיות התוססות ביותר באירופה עם רוב יהודי במשך רוב המאה ה-19.
הקהילה היהודית של העיר הייתה ספרדית בעיקרה, אם כי היא כללה גם קהילה קטנה של רומניוטים, יהודים אשר התגוררו בצפון יוון ובמדינות הבלקן אשר מייחסים עצמם לצאצאי היהודים אשר הגיעו מארץ ישראל בתקופה ההליניסטית והרומית.
במהלך חודשי האביב והקיץ של שנת 1943, כמעט כל יהודי סלוניקי גורשו לאושוויץ, שם נספו רובם.
"עבור יהדות יוון הארכיונים הללו משמעם עשיית צדק. אנו תקווה שהם יתרמו לידע על חלק מהעם שחי ביוון ותרם להתקדמות המדינה ואינו קיים עוד, זה של 60,000 יהודי יוון שגורשו והושמדו במחנות ההשמדה הנאצים", לשון ההודעה.