דתות

ישיבות 'ההסדר': הסכמתנו להקדמת הגיוס בחצי שנה בגלל המלחמה הינה חד פעמית ולא תהווה תקדים

חיילי ההסדר במלחמת עזה.
צילום: דובר צה"ל

הסכמתן של ישיבות ההסדר להקדים בחצי שנה את גיוסם לצה"ל של התלמידים שהיו אמורים להתגייס בחודש אוגוסט, כדי להתגבר על מצוקת כוח האדם בצה"ל, הינה פעמית ולא תהווה תקדים למחזורי הגיוס הבאים. כך אמר ל'מצב הרוח' מנכ"ל איגוד ישיבות ההסדר יהודה פרוידיגר, שמסר כי צה"ל הסכים עם עמדה זו.

זאת, לדבריו, משום שגם צה"ל רואה בבחורי ישיבות ההסדר לוחמים איכותיים וערכיים, שנחשבים מבחינת צה"ל סוג של ביצת זהב, שיש לשמר ולא לנפץ אותה. לדבריו, צה"ל הכיר בטענת ראשי ישיבות ההסדר ברחבי הארץ, כי השהייה בין כותלי ישיבת ההסדר, הופכת את בחור הישיבה ללוחם ערכי בשירותו הסדיר, וכך גם בשירותו במילואים לאורך עשרות שנים, לרבות בשנות התנדבותו למילואים גם בהיותו משוחרר פורמלית משירות, אם מחמת הגיעו לגיל הפרישה ואם בהיותו למשל אב ל-6 ילדים ויותר.

תוך כדי השיחה השבוע עם פרוידיגר, התבשר איגוד ישיבות ההסדר על נפילתו של הסדר'ניק נוסף, רס"ל זיו חן הי"ד, שהוא החלל התשיעי של ישיבת ההסדר בירוחם. גם ישיבות הסדר נוספות ספגו אבידות כבדות, כמו למשל ישיבת הר עציון שאיבדה שישה מבוגריה. (רשימה כואבת זו אינה כוללת מוסדות דתיים-לאומיים שיש בהם שילוב של ישיבה גבוהה, מכינה ועוד, דוגמת מוסדות בני דוד בעלי שאיבדו במלחמת חרבות ברזל 17 לוחמים).

פרוידיגר דחה את טענותיו של ח"כ קריב ממפלגת העבודה, שטען כי אין שיוויון בנטל בשירותם המקוצר של בחורי ההסדר, ואמר כי ההיפך הוא הנכון: בחורי ההסדר, המגשימים את החזון הציוני, הודות לשילוב של ספרא וסייפא, חותרים למלא משימות ערכיות בחזיתות הקרב ונושאים בנטל כבד יתר מן הממוצע. מעיד על כך, למרבה הצער, מספרם הגבוה של הנופלים מקרב בוגרי ההסדר, בשיעור בלתי פרופורציונלי לשיעורו של הציבור הדתי לאומי באוכלוסיה הישראלית.

פרוידיגר מסר כי למרות ההתנגדות העקרונית להקדמת הגיוס לצה"ל, שנועד לאפשר לישיבות להטמיע את ערכי העם והארץ בקרב המלש"בים, הודיעו ראשי ישיבות ההסדר כי הם נכנסים כרגע מתוקף צו השעה מתחת לאלונקה, בעניין הארכת שירות הסדירים בצה"ל ל-36 חודש, ועם כוונת צה"ל בהתאם לכך להאריך את שירות ההסדרניקים מ-18 חודש בפועל ל-24 חודש.

מדוע אתם מוכנים להעניק רק הסכמה זמנית להקדמת הגיוס, ומתנגדים לקצר את תקופת הלימוד הראשונית בישיבה לטובת השירות עצמו, שהוא בהחלט חיוני לביטחון?

פרוידיגר: "הלימודים בהסדר כפי שהוסכם עליו בינינו לצה"ל, הם הבסיס הרוחני והמנטלי המלווה את הלוחמים בשורות צה"ל. השהות בישיבה מכשירה אותם להיות לוחמים איכותיים יותר, המשלבים שמירה על ביטחון המדינה תוך שמירת זהותם הדתית והתפתחותם הרוחנית. המציאות הוכחה כי תרומתם לביטחון המדינה ולעצם קיומה לא תסולא בפז".

אבל לא כל הציבור הכללי משלים עם כך שחיילי ההסדר משרתים בפועל פחות מאשר חייל סדיר על מלא.

פרוידיגר: "הציבור הכללי ברובו הגדול למד להכיר, לצערי הרב גם מן הפירסומים על חללי המלחמה, את תרומתם האמיתית. לא אורך השירות קובע אלא האיכות. בדיוק כפי שחיילי הנח"ל שיצאו לחזק את ההתיישבות העובדות עסקו בקטיף עגבניות, אך תרמו מהותית תרומה נכבדה וערכית לביטחון המדינה".

כיום פזורות ברחבי הארץ 64 ישיבות הסדר, מקצרין עד אילת, לרבות אחת בתל אביב, ובהן 5,000 בחורים. מטעמים של שמירה על המוראל נמנע איגוד ישיבות ההסדר לפי שעה מפירסום מספרם של החללים מקרב הישיבות ובוגריהן, הי"ו, אולם שיעור זה עולה על חלקו היחסי של הציבור הדת"ל בקרב כלל האוכלוסיה במדינה.

תגובות