מדיני

חשיפה: עליה תלולה במספר המהגרים הצעירים מרצועת עזה

עשרות אלפי צעירים עוזבים את רצועת עזה – בים, ביבשה ובאוויר. המסלול: סיני, טורקיה, יוון – ומשם לכל אירופה

יציאת צעירים דרך מעבר רפיח
צילום: צילום מתוך דף הפייסבוק של מחמד אבו אסאמה, 10 בספטמבר 2023)

בשבעת החודשים האחרונים נרשמה עלייה ניכרת במספר הצעירים המהגרים מהרצועה ואלה והמבקשים לצאת ממנה בעיקר למדינות אירופה וקנדה. כך  חשף לאחרונה העיתון הפלשתיני אלאיאם. המשרדים שבאמצעותם אפשר לקבל אשרות מסע לתורכיה, התחנה הראשונה בדרכם של הצעירים, מטפלים בבקשות רבות מאד ואלפים ממתינים בתורכיה להשלים את מסעם ליוון.

כתבת תחקיר ששודרה ב-19 בספטמבר בערוץ הטלוויזיה הפלשתיני בשם 'ההגירה מעזה – תופעה שאף אחד לא מדבר עליה', הוקדשה לתופעה זו. בכתבה מספרים צעירים מהרצועה על רצונם להגר. זאת משום שלדבריהם אין עתיד בעזה בשל המצב הכלכלי ושיעור האבטלה הגבוה. לפי הכתבה עזבו לחו"ל ב-15 השנים האחרונות את רצועת עזה כ-250 אלף צעירים. עלות מסע כזה לכל צעיר הינה בין 5,000 ל-7,000 דולר.

המסלול לבריחות הצעירים מעזה הוא כזה: יציאה דרך מעבר רפיח למצרים, טיסה לטורקיה, עזיבת טורקיה בסירות של מבריחים ליוון. אחרי שנחתו בחופי יוון, נעים הצעירים בשיירות של עזתיים בדרך למחנות המעצר. השם 'מחנות מעצר' מטעה: במחנות המעצר הם מקבלים ארוחות חמות, מקום לינה ואפילו עומדים לרשותם מגרשי כדורגל וכדורסל.

מיוון הם ממשיכים בכניסה רגלית לאירופה באמצעות מבריחים. באירופה, כידוע הגבולות פתוחים ואין שום בעיה לנוע חופשי ממדינה למדינה.

לאחר מספר ימים בהם נדחקו עשרות צעירים במשרד חברת 'פספורט' בעזה, שקיבלה לאחרונה את המונופול להנפקת אשרות נסיעה לתורכיה, החלו ב-9 בספטמבר עימותים בין הצעירים לבין מאבטחי החברה בהם נפצעו מספר צעירים. בעקבות האירועים הודיעה חברת ספורט, כי על פי החלטת הקונסוליה התורכית, תופסק קבלת הבקשות החל מ-10 בספטמבר, למעט אנשי עסקים, סטודנטים ומקרים של איחוד משפחות. הנפקת הוויזות חודשה ב-17 בספטמבר.

הסיבות הבולטות לתופעה נעוצות בעיקר בחוסר התקווה בקרב הצעירים, האבטלה, בעיקר בקרב בוגרי אוניברסיטאות, שמספרם מגיע למאות אלפים, קריסת המגזר הפרטי עקב הרס מפעלים וחברות, יוקר המחייה, היעדר מדיניות טיפול סוציאלי ורמת שירותים נמוכה, בעיקר בריאות הנפש, וכן ההגבלות הישראליות שמוטלות על רצועת עזה.

מספר המהגרים, יחידים ומשפחות, החל לעלות, עד כדי כך שכשמחפשים את שמותיהם של מהגרים, מגלים שכולם גרים בשכונה אחת ויש ביניהם קשר דם, ואפילו שומעים על משפחות שלמות שמכרו הכל ועזבו את הרצועה ללא כוונה לחזור.

הקלות היחסית לצאת מהרצועה, שלא כמו בעבר, גרמה לרבים מהם לחשוב ברצינות על הגירה, לרבות ע"י לקיחת הלוואה לרכישת  כרטיס נסיעה ולהוצאות הדרך ובלבד שיממשו את חלום היציאה מהרצועה.

נתונים לא רשמיים, שהופצו לאחרונה ברשתות החברתיות, מדברים על כך שכ-19,000 פלשתינים ביקשו אשרת נסיעה לתורכיה במהלך שבוע אחד בלבד, ושיותר מ-83,000 איש נמצאים ברשימת ההמתנה ליציאה מהרצועה. אירגוני זכויות האדם בעזה ציינו, כי יותר מ-18,000 צעירים מעזה ביקשו אשרת נסיעה לתורכיה כדי להגיע ליוון ולאחר מכן לאירופה.

בחמאס מנסים לעמעם את ממדי התופעה בטענה, שלא חל שינוי במספר היוצאים דרך מעבר רפיח והם מדגישים שמספר הנכנסים לרצועה אף גבוה מעט ממספר היוצאים. טענת חמאס היא, שהדיווחים הללו הם ניסיון גורמי ביטחון של הרשות הפלשתינית, להכפיש את ממשל חמאס, להציג את כישלונו בניהול הרצועה, ובכך להתסיס את תושבי הרצועה נגדו.

 

 

תגובות