בפרשתנו פרשת וישב, אנו קוראים על פרשת תמר, כלתו של יהודה, המוּצאת להישרף, והיא שולחת אל חמיה לומר לו: "לאיש אשר אלה לו אני הרה, ותאמר הכר נא למי החותמת והפתילים והמטה האלה. ויכר יהודה ויאמר צדקה ממני" (בראשית ל"ח, כ"ה).
הדרמה המתחוללת בפרשה, מספרת על קורותיה של תמר האלמנה הצעירה, הנלחמת לקיום הבטחה שניתנה לה, להינשא לשלה, בנו של יהודה, לצורך קיום זרע לבעלה המת. והנה היא זועקת לצדקתה מול הכוונה להוציא אותה להורג בשרפה.
הביטוי בצעקתה של תמר: "הכר נא למי החותמת הפתילים", משמש את ריה"ל המשורר הלאומי של עם ישראל, בייצגו את כנסת ישראל בשיח ובוויכוח עם הקב"ה. ריה"ל לוקח את החותמת והפתילים, שהם חפצים וסמלים אישיים של יהודה, כדי לבטא את הסמלים הממלכתיים של עם ישראל בבריתו עם הקב"ה, וכנסת ישראל, מבקשת מבורא עולם: "הכר נא דבר אמת למי החותמת והפתילים". ובשירו: "יום ליבשה נהפכו מצולים", אומר המשורר ר' יהודה הלוי:
"הבאים עמך בברית חותמך ומבטן לשמך הם נימולים,
שירה חדשה שבחו גאולים,
הראו אותותם לכל רואי עולם, ועל כנפי כסותם יעשו גדילים,
שירה חדשה שיבחו גאולים
למי זאת נרשמת, הכר נא דבר אמת למי החותמת והפתילים
שירה חדשה שבחו גאולים".
וכך הפך הפיוט שלו 'יום ליבשה נהפכו מצולים', הנאמר בשביעי של פסח, לציון קריעת ים סוף ושירתם של בני ישראל על שפת הים, גם לפיוט המבטא את צעקת האמת של כנסת ישראל מול בורא עולם, המדגישה את נאמנותה לברית עם הקב"ה, בקיום מצוות ברית המילה. השיר מושר לא רק בשביעי של פסח, אלא אצל קהילות רבות גם בטקס ברית המילה, כדי להדגיש שעם ישראל לא שכח את בריתו עם הקב"ה ומקיים את מצוות ברית המילה מדור לדור, מה שמזכיר לנו את נוכחותו של אליהו הנביא בכל ברית מילה, כדי להיווכח שעם ישראל לא נטש את בריתו, בניגוד לדברי אליהו הנביא במשא הקיטרוג על ישראל: "כי כזבו בריתך בני ישראל".
קהילת יהודי מרוקו לקחה את הפיוט גם לטקסי בר המצווה, כאשר הנער מתחיל במצוות הנחת תפילין, בלבישת הציצית והפתילים הכרוכים בארבע כנפותיה, וחוזרים ומדגישים את הנאמנות מדור דור להמשך המסורת של חינוך הבנים להנחת תפילין וללבישת ציציות, שעל כנפותיה כורכים הפתילים. הפיוטים לכבוד הבר מצווה, מתחילים בהקדמת 'מוואל' מתוך השיר, במילים: "הכר נא דבר אמת". בבחינת הכר נא:
למי החותמת – חותם ברית המילה; ולמי הפתילים - הפתילים הכרוכים בציצית.
בדורות האחרונים אנחנו עדים, ליוזמתו הברוכה של הרבי מלובביץ' זצ"ל, מנהיג תנועת חב"ד, במבצע העולמי בתפוצות ישראל להנחת תפילין. ושליחי חב"ד נמצאים בכל רחוב ובכל פינה, כדי לעודד כל אחד ואחד מעם ישראל , להניח תפילין, ולומר קריאת שמע. גם כאן יש משום הצגת טענה לבורא עולם, ולימוד סנגוריה על עם ישראל: איזה עם נאמן לבוראו, ומי שומר על נאמנות בקיום מצוות הציצית וגם הנחת התפילין, בבחינת הכר נא:
למי החותמת – חותם ברית המילה; ולמי הפתילים - מצוות ציצית והנחת תפילין.
ד"ר שמעון אוחיון, מנהל מרכז דהאן, למורשת קהילות ישראל במזרח ובמערב