הסכם הורות משותפת הוא חשוב מאוד. באפשרותו לוודא ולהבטיח את שלום הילד שיגיע לעולם. את ההסכם יש לחתום לאחר חשיבה עצמית ומשותפת מעמיקה.
מהו הסכם הורות משותפת?
הורות משותפת זה הסכם שנותן פתרון למגוון רחב של אנשים, החל מזוגות חד מיניים, דרך פרק ב' ללא נישואין, ועד גבר ואישה שלא הכירו קודם ומתחברים לטובת "הקמת תא משפחתי". ההסכם לא נערך בהכרח כאשר ישנה זוגיות בין הצדדים.
הסכם הורות משותפת, מסבירה עו"ד שמחה כהן , מכיל את כל הסוגיות והנושאים שקשורים בהבאת ילד לעולם בצורה משותפת. ההסכם מגדיר את ההבנות בין הצדדים על כל פרט שיכול להוביל סכסוכים עתידיים ומיוחד לצפות את העתיד בהקשר ההורות המשותפת שלהם.
על הסכם הורות משותפת ניתן לחתום בכל רגע, אולם מומלץ לחתום עליו כאשר מתקבלת ההחלטה להביא ביחד ילד. הסיבה לכך היא שחתימה מוקדמת מאפשרת תכנון של שני הצדדים על רצונותיהם המשותפים והפרטיים, וחיזוק הוודאות והמחויבות בין הצדדים.
כיצד ניתן לבצע הורות משותפת?
מצאתם עם מי לבצע הורות משותפת? מזל טוב. אבל רגע, מה השלב הבא? להורות משותפת יש מספר דרכי פעולה אפשריות שתלויות בגורמים שמעוניינים לבצעה.
- הפריה חוץ גופית או מלאכותית – כאשר מבקשים לבצע הורות משותפת ולהביא ילד לעולם, ניתן לבצע הפריה מלאכותית כאשר מדובר בגבר ואישה או בשתי נשים. את ההליך הנ"ל ניתן לבצע במרפאות שזו התמחותן.
בדרך כלל, קופות החולים משתתפות במימון ההפריות, אולם ישנה אפשרות לבצע את התהליך באמצעות מרפאות פרטיות. הפריה בצורה זו, היא דרך "מדעית" להעביר את זרעו של הגבר לרחם האישה. מדובר בהליך שיכול לקחת זמן ומספר ניסיונות.
- פונדקאות – דרך מוכרת היא הלך הפונדקאות כאשר מדובר בהורות משותפת. המשמעות היא עזרה של אישה נוספת שאינה חלק מהקשר בין שני האנשים שחתמו על ההסכם, והיא עוברת הפריה מלאכותית כדי לשאת את הילד ברחמה.
הליך הפונדקאות הוא יקר, ומימון תקופת ההיריון של האישה הוא על ההורים שיגדלו את הילד לאחר לידתו. במדינת ישראל, ישנו חוק ספציפי של פונדקאות שמגדיר את הדרך בה ניתן לקיים את ההליך.
חוק הסכמים לנשיאת עוברים התשנ"ו – 1996. לפי החוק, כשמעוניינים להתקשר עם אישה שתישא את הילד, יש צורך בעריכת הסכם פונדקאות ומעבר אישור של וועדה ייחודית של ההליך. הועדה בודקת שהאישה מופרית באמצעות זרעו של האב המבקש.
- השמרני והטבעי – הבאת ילד בהורות משותפת ניתנת לביצוע גם בצורה השמרנית והטבעית שיש. ההורים המיודעים יכולים לאחר חתימת ההסכם לקיים יחסי מין גם אם אינם בני הזוג הקבועים אחד של השנייה.
מה כדאי לכלול בהסכם הורות משותפת?
משום שמדובר בילד שאינו חלק מזוגיות טבעית של אנשים, חשוב בעת עריכת ההסכם להכניס את ההסכמות הבאות.
- הצהרת הורים – במידה ואינכם בני זוג, יש להצהיר על כך בתוך ההסכם וכי כל צד יכול לנהל מערכת יחסים עם אדם אחר.
- תכנון הריון – חשוב להגיע להסכמות קריטיות שיכולות לעלות בזמן ההיריון. בחירת הרופא שיטפל, חלוקת ההוצאות בתקופת ההיריון והלידה, נוכחות בבדיקות ובדיקות גנטיות מקדימות. כיצד מחליטים על הפסקת הריון ואיך מחלקים את חופשת הלידה?
- שם התינוק – כאשר הורים מביאים ילד ואינם נשואים, הוא יקבל את שם אימו בצורה אוטומטית. את הסוגייה ניתן להסדיר מראש כחלק מההסכם ולהעניק את שמות שני ההורים.
- חלוקת אחריות הורית וזמני שהות – הגדרה ממתי יש אחריות משותפת על הילד ובאיזה שלב של חייו. כמו-כן חשוב להגדיר את זמני השהות של הילד עם כל אחד מההורים.
- מימון צרכים נלווים – שיעור פרטי וחוג? גם את התחום הזה ניתן להגדיר בהסכם ולמנוע ויכוחים עתידיים.
- מזונות ומקום מגורים – מי משלם וכמה? משום שידוע מראש שהילד יגור בבתים נפרדים, ראוי לוודא את חלוקת דמי המזונות בין ההורים, ואת מקום מגוריו העתידיים.
האם אפשר לשנות את הסכם ההורות לאחר שנחתם?
גידול של ילד הוא בלתי ניתן לחיזוי. אין יכולת אמיתית לצפות את העתיד בצורה מדויקת ולפתור מראש את כל הבעיות שיכולות לצוץ. לכן, חשוב לבצע את התהליך באווירה טובה שתאפשר שינויים בהתאם לצרכי הילד.
לאור האמור, מובן כי מדובר בתהליך מורכב שבסופו צפוי אושר גדול בדמותו של ילד. התייעצות עם גורמים שביצעו הליך דומה, ושקילת התהליך והתאמתו אליכם ואופי שלכם חשובה מאוד.