כלכלה וצרכנות

איך שינויים במיסוי הירוק משפיעים על שוק הרכב החשמלי?

שימוש במס כדי לעודד רכישת כלי רכב פחות מזהמים כבר הוכח כיעיל בסין ובמדינות נוספות בעולם. כיצד מושפע מזה שוק הרכב בישראל?

  • תוכן שיווקי
  • פורסם 25/10/23
  • 18:16
  • עודכן 25/10/23
צילום: Shutterstock

דניס לר

הדאגה לבלימת משבר האקלים העולמי משפיעה על תחומים רבים – החל ממדיניות ועד להתנדבות בקרב הציבור. לצד פעולות כמו הפרדת פסולת, הקמת תשתיות של אנרגיה מתחדשת וחינוך הציבור לחשיבה ירוקה – מדינות רבות משתמשות גם במערכות של מיסוי (ומיסוי שלילי) כדי לעודד שימוש נכון באנרגיה.


מה זה "מיסוי ירוק"?

"מיסוי ירוק" הוא סוג של מס שנועד לצמצם את הנזק הסביבתי על ידי ייקור פעילות מזהמת, או הוזלה של פעילות שאינה מזהמת על ידי הפחתת מס. הפרקטיקה מוכרת בעולם גם "כמס אקולוגי" או "מס סביבתי". ניתן להחיל מסים ירוקים על מגוון רחב של מוצרים ופעילויות, לרבות צריכת אנרגיה, תחבורה ופינוי פסולת.

תעשיית הרכב, שנחשבת לאחד מהגורמים המשפיעים ביותר על האקלים ועל פליטת גזי החממה, משתנה באופן משמעותי לאור התפישות האקולוגיות המתקדמות שנהפכו דומיננטיות בשנים האחרונות. ככזאת, היא גם מוקד להחלת מס או  הפחתת מס ירוק, במטרה לעודד צרכני רכב לעבור לשימוש ברכבים שנחשבים לפחות מזהמים – כלומר להעדיף רכב חשמלי על פני רכב שמונע בבנזין, למשל.

מיסוי ירוק יכול להשפיע על שוק הרכב במספר דרכים. ראשית, ניתן לייקר את הקנייה והתפעול של כלי רכב מזהמים, כמו מכוניות מונעות בנזין. הדבר יכול להרתיע אנשים מלקנות כלי רכב אלה ולעודד אותם לבחור בחלופות ידידותיות יותר לסביבה, כמו מכוניות חשמליות. ומן הצד השני של המטבע, מיסוי ירוק יכול לשמש ליצירת תמריצים לרכישת מכוניות חשמליות. לדוגמה, ממשלות עשויות להציע הנחות או זיכוי מס לאנשים שקונים מכוניות חשמליות. כך ניתן להפוך את המכוניות החשמליות לזלות יותר ולעודד יותר אנשים לעבור לרכב מסוג זה.

הדוגמה של סין

כדי להמחיש את כוחו של המיסוי הירוק, קובעי מדיניות נחשפים פעמים רבות לדוגמה של שוק הרכב החשמלי הסיני. סין היא השוק הגדול בעולם למכוניות חשמליות. אחת הסיבות לכך היא הטבות המס הנדיבות שמעניקה הממשלה הסינית לכל בעל רכב חשמלי.

בשנת 2015 הציגה סין מספר הטבות מס ירוק עבור מכוניות חשמליות, כמו פטור מלא ממס רכישה, פטור ממס ערך מוסף (מע"מ) וכן סובסידיות לרכישה ושימוש במכוניות חשמליות. הטבות המס הללו הפכו את המכוניות החשמליות למשתלמת משמעותית לרכישה בסין מאשר במדינות אחרות. כתוצאה מכך, שוק הרכב החשמלי הסיני צמח במהירות בשנים האחרונות.

בשנת 2022, סין היוותה יותר ממחצית מכלל מכירות המכוניות החשמליות ברחבי העולם. למעשה, סין היא כיום השוק הגדול בעולם למכוניות חשמליות. בעוד בשנת 2015, מכירות המכוניות החשמליות בסין הסתכמו רק ב-28,000 יחידות, בשנת 2022, מכירות המכוניות החשמליות הגיעו קרוב ל-5 מיליון יחידות. בשנת 2022, סין היוותה 59% משוק מכירת המכוניות החשמליות העולמי.

ממשלת סין גם השקיעה השקעות משמעותיות בתשתיות טעינה, מה שהקל ונוח על אנשים להחזיק ולתפעל מכוניות חשמליות. הצלחתו של שוק הרכב החשמלי הסיני היא עדות לאפקטיביות של מיסוי ירוק בקידום אימוץ כלי רכב חשמליים. מדינות אחרות יכולות ללמוד מהדוגמה של סין ולהשתמש במיסוי ירוק כדי להאיץ את המעבר לתחבורה חשמלית.

מיסוי ירוק בתחום הרכב בישראל

מיסוי ירוק מסוג כזה או אחר קיים בישראל כבר כמה שנים. אחד המסים הירוקים העיקריים הקשורים לתחבורה הוא מס רכישת הרכב. מס זה מבוסס על גודל המנוע והפליטה של הרכב. רכבים עם מנועים קטנים יותר ופליטות נמוכות יותר מחויבים במס נמוך יותר. מדרגות מס הרכישה לרכבים, שנתקבעו ב-2009 והתעדכנו בתחילת 2023 בנויות כך שהרוכש ישלם מס קנייה מוזל של 20% על רכב חשמלי ו-55% על רכב היברידי. זאת, בהשוואה למס רכישה של 83% המוטל על קניית רכבים המונעים בדלקים קלאסיים.

במהלך שנת 2023 פרסמה ממשלת ישראל תוכנית לשינויים נוספים במיסוי ירוק. אחת ההצעות המרכזיות היא להציג מתווה מיסוי חדש המבוסס על חישוב פליטת הפחמן הממוצעת המצטברת של כל כלי הרכב שנמכרים על ידי היבואן. מערכת המס החדשה הזו תמריץ את היבואנים להביא יותר מכוניות חשמליות, שיש להן פליטת פחמן נמוכה יותר מאשר מכוניות מונעות בנזין. יבואנים עם פליטת פחמן ממוצעת גבוהה יותר יצטרכו לשלם מסים גבוהים יותר (התייקרות שתתגלגל אל הצרכן, ותייקר את הרכבים).

לשינוי המוצע הזה עשויה להיות השפעה משמעותית על שוק הרכב הישראלי. היא צפויה להביא לעלייה במספר המכוניות החשמליות הנמכרות בישראל, שכן היא תמריץ יבואנים להכניס יותר כלי רכב "ירוקים" למערך המכוניות שלהם.

בכתבה בגלובס מספטמבר 2023, מוסבר כיצד ימוסו היבואנים : "במקרה שממוצע הפליטה יחרוג מיעד מינימלי שייקבע, ככל הנראה פחות מ-100 גרם CO2 לקילומטר, יופעל מנגנון 'קנס', שיעלה במדורג את מס הקנייה על רכבי הבנזין והדיזל של אותו יבואן, בהתאם למחירם היחסי."

מכיוון שהמיסוי מתחיל ברמת היבואן, מחירי התשומות והמיסוי של הרכב החשמלי שבה כלי הרכב מיוצרים, הופכים למשמעותיים בתמחור. לכן, רבים מעריכים שמספרי הרכישות של רכב חשמלי סיני בישראל יטפסו לאור הרפורמה. זאת, לאור ההטבות והתמריצים שמעניקה הממשלה בסין ליצרני רכב חשמליים והיברידיים.

סיכום

מסים הם דרך לצבירת קופה ציבורית, שאת כספיה ניתן להשקיע לפי מדיניות. אך לעתים, כמו במקרה של מס ירוק, הם משמשים כתמריך לפעולה שנחשבת חיובית. במקרה זה מדובר בהעדפה של רכבים פחות מזהמים על פני רכבים המונעים בדלק. לשינויים המוצעים במיסוי הירוק בישראל צפויה להיות השפעה משמעותית על שוק הרכב הישראלי ובראשם, להביא לגידול במספר המכוניות החשמליות שיעלו על הכביש בישראל.

 

ועוד באותו עניין

תגובות