האחריות על גיורים
עוד לפני שנדבר על ההליך עצמו, חשוב להבין שסמכות הגיור במדינת ישראל חונה בצורה בלעדית בבתי הדין הרבניים. בתי הדין הללו הם המוסמכים היחידים לקבל גרים לעם ישראל, ורק גיור שנעשה אצלם הוא כזה שמקבל אישור של המדינה על כל המשמעויות הנגזרות מכך. לאור זאת, טרם הליך גיור מומלץ להתייעץ עם טוען רבני ירושלים שיעזור לכם להבין מה בדיוק הצדדים של בית הדין בתהליך ומה אתם צריכים לדעת לפני שאתם מתחילים אותו.
רישום ובירוקרטיה
הדבר הראשון שאותו תצטרכו לעשות הוא לפתוח תיק גיור. כמו כל דבר במדינה, גם כאן הצעד כרו ברישום בירוקרטי שבו אתם מצהירים על הכוונה שלכם לעבור הליך גיור. לאחריו ייפתח לכם תיק בית הדין הרבני ותתחילו את ההליך בפועל.
לימוד
הליך הגיור בעיקרו הוא לימוד והבנה של מה זה אומר להיות יהודי. בתור מי שגדלו בסביבה שונה, המעבר לתוך עם ישראל הוא מעבר שכרוך בשינויים רבים בחיים, שינויים שלא ניתן לבצע אותם בבת אחת. לכן, תהליך הלימוד אורך בערך 10 חודשים שבהם תלמדו בצורה יסודית ומדורגת את כל מה שצריך לדעת כדי להיות יהודי שומר מצוות. ברגע שתסיימו את התהליך הזה, תוכלו לפנות לשני השלבים שבהם תהליך הגיור מושלם בפועל.
מעמד בית הדין
השלב האחרון בתהליך הגיור עצמו נערך בפני דיינים של בית הדין לגיור והמטרה שלו היא למעשה אישור של כל מה שנעשה עד עכשיו. אחרי שאדם שרוצה להצטרף לעם ישראל למד בדיוק את ההלכות שהוא צריך לדעת והבין מה כרוך בהצטרפות הזו, נותר לבצע את הקבלה שלו בצורה רשמית. הדיינים יוודאו שההליך כולו בוצע עד עכשיו בצורה טובה, בהתאם למתגייר שנמצא מולם, ולאחר מכן ייתנו לו את האישור לעבור לסוף ההליך.
מה קורה בסיום?
אחרי שעוברים את בית הדין, יש עוד שני אקטים שצריך לבצע. עבור גברים, יש לבצע ברית מילה וטבילה במקווה על מנת להשלים את התהליך, ואילו נשים צריכות רק טבילה במקווה. הטבילה נערכת בנוכחותם של הדיינים שבודקים שהיא אכן מתבצעת על פי ההלכה. עבור גברים שעברו ברית מילה בתור גויים, נערך הליך קצר שנקרא הטפת דם ברית, כדי להחליף את ברית המילה המסורתית שנערכה להם טרם הם היו חלק מעם ישראל.