כלכלה וצרכנות

מה זה "זעם כבישים" ומהן דרכי ההתמודדות איתו?

הנהג שמאחוריכם צופר בפראות או מהבהב באורות? הנהגת בנתיב שליד מנפנפת בידיים ומקללת? אתם בסיטואציה של "זעם כבישים". הנה כל מה שצריך לדעת על המצב המסוכן הזה

  • תוכן שיווקי
  • פורסם 31/07/22
  • 23:26
  • עודכן 31/07/22
צילום: Shutterstock

יוני אביב

אם נבקש מחוקרי תאונות דרכים, שמאי רכב או אפילו סוכני ביטוח, למנות לנו את הגורמים העיקריים לתאונות דרכים – קלות או חמורות – כנראה שנשמע מהם את הרשימה הקבועה. אתם יודעים, אי שמירת מרחק, אי ציות לתמרורים או רמזורים ונסיעה במהירות מופרזת. העניין הוא שאנחנו בדרך כלל לא יודעים מה מראש הוביל את הנהגים שגרמו לתאונה, לעבור על חוקי התנועה בצורה כזאת. נכון, לפעמים מדובר בחוסר תשומת לב או פירוש לא נכון של הסיטואציה בכביש, אבל לפעמים הבעיה מתחילה בכלל במקום אחר. לפעמים המקור לכל הבלאגן שבדרך – הוא פשוט "זעם כבישים" שהשתלט על אחד הנהגים בכביש ולעיתים אף נובע דווקא מאיתנו, ואותו יש לנטרל במהירות, או עדיף יותר – מראש לא להגיע אליו.

 

אז מה זה בעצם זעם כבישים?

אוקיי, לפני הכל, כדאי להבין על מה בעצם אנחנו מדברים כאן. ובכן, זעם כבישים מתבטא במספר דרכים, שאת כולם אתם כבר בוודאי מכירים אם יצאתם לכביש יותר משלוש-ארבע פעמים במהלך חייכם. בדרך כלל הזעם יתבטא בצעקות מבעד לחלונות הרכב, נפנופי ידיים מאיימים, היצמדות לרכב מלפנים או מאחד מצדדיו, צפירות והבהוב אורות ממושך ומוגזם. בצורות המסוכנות יותר שלו, זעם כבישים יכול להגיע עד להתעמתות של ממש בין שני נהגים אחרי שכבר עצרו את רכבם או עקיפות אלימות ומסוכנות שעלולות להוביל לתאונת דרכים. אגב, חוקרי התנהגות יספרו לכם שאחד הדברים שבכלל מאפשרים מצב כזה של זעם כבישים, הוא שברמה מסוימת, אצל רבים מאיתנו הכביש נחשב למקום שבו התנהגות כזאת היא נסבלת, למרות שגם עבורם היא תהיה בלתי נסבלת בכל מקום אחר. אנשים שלעולם לא יקללו אדם אחר בסיטואציות אחרות, ירגישו שמאחורי ההגה ובתוך המכונית שלהם, מותר להוציא את כל האגרסיות האלה. בכלל, עבורם לפעמים היציאה לכביש תהיה כמעט כמו לצאת למלחמה. הם מראש מגיעים דרוכים וכועסים, במצב מנטלי של "אני הולך לנצח את הקרב הזה", והם מוכנים להשתמש בדוושת הגז ובהגה כמו באפוד מלא באמצעי לחימה.

במקרה שנקלענו לסיטואציה של זעם כבישים המגיע מנהג אחר בכביש שבו אנחנו נוסעים, יש מספר פעולות שניתן לנקוט כדי לצמצם את הסיכוי לפגיעה – כלומר, חוץ מהסתמכות על ביטוח הרכב שלנו שיכסה עלינו במקרה של תאונה, או כל היתקלות בכביש, גם אם היא נובעת מעימות עם נהג ברכב אחר.

אל תתחילו נהיגה כועסים או עייפים

יש כמה דרכים טובות להתמודדות עם זעם כבישים, שלנו או של אחרים בכביש. בתור התחלה השתדלו שלא לעלות בכלל על ההגה כשאתם מראש כעוסים או עצבניים. רגע אחרי ריב גדול שהייתם חלק ממנו, או אחרי שהייתם עדים למשהו שמאוד ערער אתכם נפשית – וכל הכעס והאנרגיות השליליות עלולות לצוף שוב אם מישהו בנתיב שלכם ינהג לאט מדי לטעמכם. בנוסף, חוסר בשינה משוייך פעמים רבות לאיבוד שליטה, לכן ממש כדאי שלא תצאו לכביש אם אתם סוחבים עייפות מצטברת .

צאו לפני הזמן כדי להימנע מאיחורים

אחד הטריגרים הנפוצים לזעם כבישים הוא כשאנחנו ממהרים להגיע לאנשהו כי אנחנו חוששים לאחר, או שאנחנו כבר מאחרים. שלא לדבר על פקקים שיכולים להוציא משלוותם גם אנשים רגועים מאוד. רק בשביל זה כדאי לצאת תמיד לדרך קצת יותר מוקדם, לתכנן מראש את זמן הנסיעה או להשאיר טווח ביטחון לעיכובים. כולנו הרי מכירים את התחושה שאנחנו נורא ממהרים, ופתאום נדמה לנו שכל הרמזורים מאדימים בכוונה כשאנחנו מתקרבים, וכל הנהגים הכי איטיים המדינה התקבצו דווקא לנתיב שלנו. לכן עדיף לדלג מראש מעל למוקש הזה.

אל תמהרו לשפוט את הסיטואציה

נסו לתת לנהגים שמסביבכם את האפשרות ליהנות מהספק. כלומר, קחו בחשבון שאולי התנהגות הכביש שלהם שכרגע מעצבנת אתכם, נובעת בכלל מההתנהגות של הנהג שלפניהם. זכרו שהאנשים האהובים עלינו היו נלחצים אם היו רואים אותנו עכשיו בסיטואציה של זעם כבישים וממילא שום דבר שקורה כרגע הוא לא חשוב יותר מלהגיע אליהם בריאים ושלמים. גם אם זה באיחור של דקה וחצי.

אל תגיבו בחזרה

אם נקלעתם בעצמכם לסיטואציה בכביש שבה נהג אחר חווה בבירור זעם כבישים שעלול לסכן אתכם, עליכם לעשות הכל כדי לנטרל את הסיטואציה. ברוב המקרים בעצם עדיף שלא תעשו כלום. נראה לכם שהנהג בנתיב לצידכם "מחפש" את המבט שלכם כדי להטיח בכם דברים? פשוט אל תשתתפו בדואט הזה. השאירו את העיניים שלכם על הכביש. מישהו כבר צופר לכם בפראות, עושה אורות או ממש צועק ומאיים מהחלון? עדיף שתאפשרו לו "לנצח" בקרב המדומיין הזה שבראשו, ובלבד שאתם תשמרו על בריאותכם (ועל שלמות הרכב שלכם, אם כבר מדברים).

בסופו של דבר חשוב לזכור שזעם הוא לא משהו בריא או נחוץ בכל מקום. אבל בכביש הוא עלול ממש להיות מסוכן והרסני. בואו ננסה להימנע ממנו ככל האפשר. סעו בזהירות.

ועוד באותו עניין

תגובות