תרבות

החזן נפתלי הרשטיק ז"ל – העמיד דורות רבים של חזנים

השבוע הלך לעולמו החזן נפתלי הרשטיק, שהיה החזן הראשי של בית הכנסת הגדול בירושלים מיום שנחנך בשנת 1982 ועד שנת 2008.

  • דניאל כל טוב
  • פורסם 04/09/24
  • 22:59
  • עודכן 04/09/24
נפתלי הרשטיק ז"ל.
צילום: באדיבות המשפחה

השבוע הלך לעולמו החזן נפתלי הרשטיק, שהיה החזן הראשי של בית הכנסת הגדול בירושלים מיום שנחנך בשנת 1982 ועד שנת 2008. קודם לכן, בתור הזהב של החזנות בלונדון, כיהן הרשטיק כחזן בבית הכנסת המפואר שברחוב פינצ'לי.

הרשטיק, בן למשפחת חזנים, נולד בהונגריה וגדל בתל אביב. הוא ינק חזנות מילדותו ובהמשך השתלם והצטיין גם בזמרה קלאסית, והשכיל לשלב את האיכויות של עולם הזמרה הקלאסית בהיכלי נגינת החזנות, בבחינת יפיפיותו של יפת באהלו של שם. תפילותיו היו לשם דבר בהיותן אפופות הוד והדר, משלבות מוזיקליות יוצאת דופן עם טעם החזנות העתיקה. הרשטיק הופיע על בימות קונצרטים בכל העולם והוביל תפילות בבתי הכנסת הגדולים והמכובדים ביותר, וזכה על כך לתהילה רבה. אף על פי כן, את מיטב שנותיו בחר להקדיש לפעילות חינוכית – הקניית  מקצוע החזנות והעמדת דורות של חזנים.

משנת 1991 עמד הרשטיק בראש מכון תל אביב לחזנות שהיה למפעל חייו, ובמשך עשרות שנים הנחיל את רזי המקצוע למאות רבות של תלמידים. הוא היה מחנך חם ואוהב שבדרכו הייחודית הצליח להתחבר לכל תלמיד שבא בשערי בית הספר, ואחת היא מאיזה רקע בא. עם תלמידיו הרבים נמנו בני המגזר הדתי-לאומי, ליטאים, חסידים, מסורתיים, וגם שאינם שומרי תורה ומצוות; הרשטיק מצא מסילות אל ליבם של כל תלמידיו והרעיף עליהם אהבה, והם בתמורה הכתירוהו בכתר של אהבה והערצה. עם זאת, מעולם לא היה מוכן להתפשר על הרמה המקצועית; תמיד הקפיד על קוצו של יוד והתאפיין בחתירה בלתי נלאית למצוינות במקצוע החזנות.

עיקרון ראשון בלימוד החזנות היה עמידתו על הבנת מילות התפילה וכוונת הלב. הרבה לפני שהצלילים נכנסו לתמונה דרש הרשטיק מתלמידיו שיבינו מה הם אומרים ועודד אותם לדייק בהגיית המילים, בפיסוק המשפטים ובהבנת הטקסט. שנית, הוא האמין שחזן, בהיותו שליח ציבור, צריך לקלוט מי הקהל שלו ולבחור את המנגינות והנוסחים בהתאם, ויותר מכך – להתאים לקהל את משך התפילה. פעמים רבות החליט תוך כדי תפילה או קונצרט לוותר על ביצוען של יצירות שהשקיע זמן רב בהכנתן, משום שבחוכמתו הבין שאין זה מתאים או שהזמן אוזל או שהקשב של הקהל עומד להיגמר. הוא עשה כמיטב יכולתו להטמיע בתלמידיו את ההבנה כי מוטב שהקהל יישאר עם טעם של עוד.

גולת הכותרת של מכון תל אביב לחזנות היא מקהלת המכון, שעליה ניצח הרשטיק ביד רמה. עם חברי המקהלה נמנו תלמידי המכון, פרחי חזנות בעלי קולות נפלאים, שליוו סולנים נבחרים מקרב התלמידים כהכנה לחיים המקצועיים כחזן לפני עמוד התפילה ועל בימות הקונצרטים. בשל אופייה הייחודי הוזמנה המקהלה להופעות ברחבי ישראל ואף לסיורי הופעות בחו"ל, שבהם התנסו פרחי החזנות בהופעה לפני קהל ובהובלת תפילה. לעיתים קרובות הניבו סיורים אלו משרות נחשקות לתלמידים ולבוגרים, ואכן, הרשטיק הותיר אחריו דור שלם של חזנים בקהילות בכל רחבי העולם – ארצות הברית, קנדה, אירופה, אוסטרליה ועוד – כולם גאים במורשתם כתלמידיו של נפתלי הרשטיק.

לפני שנים מעטות לקה בחולי הכליות ונזקק מאז לדיאליזה בבית חולים מספר פעמים בשבוע. מחלתו ריתקה אותו לכיסא גלגלים שבאמצעותו נע למרחקים קצרים. לפני שנה עבר להתגורר ליד בתו ומשפחתה ברעננה. השתדל ככל יכולתו להגיע לבית הכנסת הסמוך 'לכו נרננה' ובימי ששי שמח לקבל לידיו את הגיליון הטרי של 'מצב הרוח'.

תגובות