אתמול (שישי) הלך לעולמו בשיבה טובה הנסיך פיליפ דוכס אדינבורו, ש"כיהן" במשך 73 שנים כבעלה של המלכה אליזבת השנייה והיה עזר כנגדה. בזמן שרבות נכתב וסופר על פועלו תרומתו האדירה לבית המלוכה ועל סגנונו הייחודי, מעטים מכירים את המשפחה המורחבת שלו והקשרים החמים - כמו גם המטרידים והמפתיעים - שניהלו חלקם עם העם היהודי.
הנסיך פיליפ - 'נסיך יוון ודנמרק' לשעבר - נולד ב-10 ביוני 1921 בקורפו שביוון, בן זקונים לאחר 4 בנות לנסיכה הבריטית אליס פון באטנברג (נינתה של המלכה ויקטוריה) ולאנדראס, נסיך יוון ודנמרק ובנו של גאורגיוס, מלך יוון.
אמו הייתה חירשת מלידה ובשנת 1930 היא אובחנה עם סכיזופרניה ואושפזה במוסד סגור בשוויץ למשך שנתיים. את השנים שלאחר מכן בילתה באתונה ועסקה בעיקר בעזרה לארגוני צדקה מקומיים.

האם היתלה בנאצים והוכרה כחסידת אומות עולם
באותן שנים, בית המלוכה היווני היה בקשר חם עם חבר פרלמנט יהודי בשם חיימקי כהן מהעיר טריקלה שבצפון המדינה. בשנת 1941, עם הפלישה הגרמנית ליוון, נמלטה משפחת כהן לאתונה שנותרה תחת כיבוש איטלקי והפגינה יחס מתון ליהודים.
הגרמנים תבעו מן האיטלקים להסגיר לידיהם את 5,000 יהודי העיר (רבים מהם היו יהודים שנמלטו מסלוניקי, שם מצאו את מותם בשואה כ-50,000 יהודים) אולם אלו סירבו. שנתיים לאחר מכן, איטליה נכנעה לבעלות הברית, אתונה נכבשה על ידי הגרמנים וחייהם של היהודים שוב היו בסכנה.
חיימקי כהן נפטר בינתיים ואלמנתו רחל וחמשת ילדיה חיפשו מקום מסתור. ארבעת בניה נמלטו לקהיר מקום מושבה של הממשלה היוונית הגולה, אולם המסע למצרים היה קשה מדי עבור רחל ובתה הקטנה טילדה והנסיכה אליס, שדבר מצוקתן הגיע אליה, הציעה להן מקלט בארמון. מאוחר יותר אספה לארמונה בן נוסף של משפחת כהן שלא הצליח להשלים את המסע למצרים.
הגרמנים חשדו שהנסיכה מחביאה יהודים והגסטפו חקר אותה מספר פעמים בעניין זה. אולם אמו של הנסיך פיליפ לא נבהלה וניצלה את עובדת היותה חירשת כדי להעמיד פנים שהיא לא מבינה את השאלות שהופנו אליה - עד שלבסוף הם התייאשו ועזבו אותה לנפשה.

בני משפחת כהן ניצלו ובשנת 2018, בעת ביקור בבית ראש הממשלה בנימין נתניהו, פגש הנסיך ויליאם את צאצאיהם של חיימקי ורחל כהן והתרגש מאוד לשמוע את הכרת התודה שלהם והערכתם העמוקה לאומץ ליבה של הסבתא רבא שלו.
באפריל 1967, לאחר ההפיכה הצבאית ביוון וסילוקו מהכס של המלך קונסטנטינוס השני, הוזמנה אליס על ידי בנה וכלתה אליזבת לעבור ולגור עמם בארמון בקינגהאם - שם נפטרה לאחר שנתיים והיא בת 84.
טרם מותה הביעה הנסיכה אליס, שהייתה נוצריה אדוקה, את רצונה להיקבר בירושלים לצד דודתה, הדוכסית אליזבת פיודורונובה. בשנת 1988 הועברו עצמותיה לבירת ישראל והיא נטמנה בכנסיית מריה מגדלנה שבהר הזיתים.
ב-11 במרץ 1993 יד ושם הכיר בה כחסידת אומות העולם. כעבור שנה הגיעו ילדיה, הנסיך פיליפ ואחותו הנסיכה סופיה ליד ושם לטעת עץ לכבודה.
בטקס שנערך במקום לזכרה אמר הנסיך פיליפ: "אני מאמין כי בשום שלב, מעשיה של אמי לא נתפסו בעיניה כחריגים או יוצאי דופן. היא היתה אישה אדוקה בעלת אמונה חזקה, והיא ראתה בכך מעשה אנושי לחלוטין כלפי אנשים אחרים שהיו במצוקה".
הקשר המשפחתי לנאצים
אלא שבזמן שהנסיכה אליס הצילה יהודים ובנה פיליפ גויס לצי הבריטי והשתתף בקרבות נגד צבא גרמניה הנאצית, שלוש מארבעת אחיותיו התחתנו עם נסיכים גרמנים פרו-נאצים: מרגריטה, הבכורה, התחתנה עם הנסיך גוטפריד, שנלחם במדי גרמניה הנאצית בחזית הרוסית; ססיליה, נישאה לנסיך הגרמני גאורג דונאטוס שתמך במפלגה הנאצית (השניים נהרגו בהתרסקות מטוס ב־1937) וסופיה, הצעירה מבין האחיות, נישאה לנסיך כריסטוף פון הסן, בכיר במשטר הנאצי ששירת כקצין מטה בסוכנות ההאזנות של חיל האוויר הגרמני תחת הרמן גרינג ונהרג בתאונה אווירית בשנת 1943.

הנסיך פיליפ נשאל לא אחת בעבר לפשר הקשר המשפחתי של אחיותיו עם הנאצים וענה כי מעולם לא היה עד לכך שמישהי מהן הביעה עמדות אנטישמיות וכי עלייתו של היטלר לשלטון הייתה במובן מסוים אירוע חיובי עבורן בשל השיפור הכלכלי שחוו במדינה. כך או כך, בית המלוכה הבריטי אסר עליהן להשתתף בטקס החתונה שלו עם אליזבת.
האחות הרביעית, תיאודורה, נישאה אף היא לאציל גרמני - המרקיז מבאדן - אולם זה התנגד נמרצות לנאציזם ואף פעל באופן אקטיבי כדי להגן על קורט האן היהודי - מחלוצי תחום החינוך ההתנסותי והחווייתי בשטח - מפני היטלר.
ברית מילה במשפחת המלוכה
זאת ועוד, בנו הבכור של פיליפ, הנסיך מווילס ויורש העצר צ'ארלס, נימול כחודש לאחר לידתו בארמון באקינגהם על ידי המוהל היהודי ד"ר יעקב סנומאן. גם אחיו, אדוארד ואנדרו, עברו ברית מילה.
על פי אחת הגרסאות, מדובר במסורת שנקבעה בימי שלטונו של המלך ג'ורג' הראשון ב-1660 כדי להגן על הזכרים מתוך אמונה שכריתת העורלה תמנע המופיליה (בעיות במנגנון הקרישה של הדם). על פי גרסה אחרת, ההחלטה למול את בני משפחת המלוכה התקבלה רק במאה ה-19 בתקופת שלטונה של המלכה ויקטוריה, שהאמינה שהיא צאצאית של דוד המלך.
הנסיכה דיאנה, עם זאת, התנגדה למסורת ארוכת השנים הזו וסירבה למול את ויליאם והארי - למרות ששמועות בבריטניה גורסות שהם חויבו לעשות זאת לאחר מותה.
כעת נותר רק לברר האם נכדיו של פיליפ ובעיקר ג'ורג' - יורש העצר השלישי במספר ובנם של וויליאם וקייט - עברו ברית מילה.
