ד"ר ציפי ריין
פסיכולוגית, מטפלת זוגית משפחתית ומינית מוסמכת ובעלת מכון ריין לטיפול ולימודי משפחה

ויחי – תם ולא נשלם

  • פורסם 09/01/25
  • 12:38
  • עודכן 09/01/25

פרשת וַיְחִי היא הפרשה המסיימת את ספר בראשית, אך היא גם תחילתה של תקופה חדשה בתולדות עם ישראל. תם ולא נשלם סיפורם של האבות. בפרשת וַיְחִי אנו נפרדים מדמותו של יעקב, ומתוך כך גם מאברהם ויצחק. אך סיפורם לא תם. חז"ל אומרים ש'צדיקים במותם נקראים חיים', כלומר, מי שחי חיים של משמעות, חי גם אחרי מותו. ה'איך' שלהם – הדרך בה הם חיו, הבחירות שהם עשו, הערכים שהם הנחילו – ממשיך להדהד בדורות שאחריהם. הם חיים בתודעה הקולקטיבית שלנו, בתורתם, ובדרכם הפנימית, ששואפת כל הזמן לשאול את השאלה הגדולה: מה משמעות החיים שלי?

החיפוש אחרי משמעות הוא רעיון יהודי עמוק. ויקטור פרנקל, פסיכיאטר יהודי ששרד את אושוויץ, כתב את ספרו המפורסם 'האדם מחפש משמעות'. בספרו, פרנקל טוען כי אדם יכול לעבור כל מצוקה, כל סבל, כל אתגר, אם הוא מוצא משמעות למאבק שלו. החיפוש אחרי משמעות נותן לאדם כוחות להתמודד עם הקשיים, עם האובדן, עם הכאב. כל סבל, כל תקופה קשה, יכולה להפוך לחלק ממסע, אם רק יש לאדם את היכולת לראות את הסיפור שהוא שייך לו. המשמעות היא לא רק דבר שמקנה כוח להמשך החיים, אלא גם מקור לתקווה, כי יש משהו מעבר לקשיים ולמכאובים, משהו שווה את המאמץ. אחד הדברים שעשויים לתת לאדם משמעות הוא חיים בתוך המשפחה.

בעולם המודרני, והמהיר, לפעמים עולה שאלה חדשה: האם חיי משפחה עדיין נחשבים למשמעות המרכזית? אנשים מערערים על מוסד המשפחה, על מוסד ההורות, ומחפשים דרכים אחרות להעניק משמעות לחיים. הזוגיות והקשר המשפחתי עוברים שינויים גדולים בעידן הנוכחי, ולעיתים נראה שאנשים מתקשים למצוא את היציבות הרגשית והמשמעות בחיים של משפחה. אך באמת, המשפחה והזוגיות, הם מקור לתקווה ולמשמעות, הם המקום שבו אנו יוצרים את הקשר עם אחרים ומספקים את עצמנו דרך קשרים עמוקים.

כמו שבימיהם של אברהם אבינו, יצחק ויעקב, היו אתגרים ודילמות – כך גם בעולם המודרני. ההתמדה במשהו משמעותי לא תמיד פשוטה. פעם, אנשים היו נשארים במקום עבודה במשך עשרות שנים, ממשיכים למשפחה אחת או מערכת יחסים אחת לאורך זמן. היום, קצב השינויים מואץ: אנשים מחליפים עבודות, עוברים דירות, ולעיתים משנים את הדרך שבה הם חיים. אף שלעיתים שינויים אינם דבר רע, לעיתים יש במעברים ושינויים רבים ביטוי לקושי להתמיד במשהו משמעותי לאורך זמן. הדבר הזה לא נוגע רק בעבודות, אלא גם בזוגיות. קשרים ארוכים לפעמים עשויים לאבד את המשמעות שלהם, ועולים קולות של שעמום או קושי במציאת יעד משותף.

זוגיות ארוכה דורשת רצון הדדי להמשיך וללמוד את אחד את השנייה, גם אחרי שנים רבות של קשר. ככל שעובר הזמן, חשוב לא להיתפס לרגעים הקשים או לשגרה השוחקת, אלא לזכור את הייחודיות של כל אחד מבני הזוג, את התשוקה שגרמה לנו להתאהב מלכתחילה. חשוב גם לא להתבלבל בין שגרה לבין תחושת משמעות, כי בחיי זוגיות, כמו בחיים בכלל, לעיתים נדרשים חידוש, הפתעות, וזמן איכות כדי להחיות את הקשר מחדש.

לעיתים דווקא השקט והפשטות שבחיים משותפים יכולים להוות את המשמעות הגדולה ביותר, אם רק נביט בהם בעיניים חדשות ונפתח אותם מחדש. כשאני מביטה באיש שלי, שאני נשואה לו כבר 23 שנים, אני מרגישה שהתחתנו אחד עם השנייה מחדש כבר מספר פעמים. כל פעם כזו התרחשה עקב גדילה שעשינו בחיינו האישיים והזוגיים. גדילה שגרמה לנו להביט אחד בשניה עם עיניים מחודשות.

תגובות