ד"ר ציפי ריין
פסיכולוגית, מטפלת זוגית משפחתית ומינית מוסמכת ובעלת מכון ריין לטיפול ולימודי משפחה

לחלום כמו יוסף

  • פורסם 26/12/24
  • 11:42
  • עודכן 26/12/24
צילום: Freepik

חלומות הם חלק בלתי נפרד מהווייתנו האנושית, והם ממלאים תפקיד מרכזי בפרשת מקץ. יוסף, 'בעל החלומות', מתמודד עם חלומותיו שלו ועם אלו של פרעה, ובכך משנה את מהלך ההיסטוריה. החלום, אם כן, אינו רק תופעה לילית; הוא מבטא את שאיפותינו, תקוותינו ואמונתנו בעתיד טוב יותר.

גם בתוך המשפחה יש תפקיד חשוב לחלום. תפקיד ההורים הוא לאפשר לילדיהם לחלום, לתמוך בשאיפותיהם, גם כאשר הם נראים מורכבים או בלתי מציאותיים. כאשר הורים חולמים יחד עם ילדיהם, הם מעניקים להם את הכוח והביטחון להגשים את חלומותיהם. הורים שמאמינים בילדיהם, גם כשהם מתמודדים עם אתגרים, מסייעים להם לפתח אמונה בעצמם וביכולתם להשיג את מטרותיהם. לפעמים אני כאמא מרגישה, שהתפקיד שלי הוא להחזיק עבור הילדים שלי את החלום שהם יהיו בסדר, שיגיעו רחוק בחייהם למרות שכרגע המציאות היא מורכבת.

לדוגמה, כשיש ילד בבית שמתקשה בלימודים, לפעמים התפקיד שלנו ההורים זה להחזיק את החלום – את האמונה שהוא יצליח בחיים למרות הקשיים הלימודיים. חלום כזה שהורים מחזיקים הוא קריטי ליכולת של הילד המתקשה להמשיך להאמין בעצמו ולשאוף קדימה.

לצערי אני פוגשת בקליניקה הרבה הורים שהפסיקו לחלום את הילד שלהם. ואחת המטרות הכי חשובות שלי עבורם זה לעזור להם להחזיר את החלום. חשוב לציין, שיש חלומות שהורים מחזיקים עבור הילד שלהם שעלולים להרוס – אלו חלומות שמעוררים השוואה שלילית בין הילד האידאלי שההורה חולם לילד המציאותי. חלומות כאלה מובילים הורים לנסות לכפות על הילד את החלום האידיאלי, ולילד לבעוט בחזרה בחלומות ההוריים האלה. לעומת זאת החזקת חלום מדוייקת, קשורה למין אמון שקט בילד, שימצא את השביל שלו החיובי בחיים.

גם במערכת זוגית, חשוב לחלום יחד ולתמוך בחלומות האישיים של בן או בת הזוג. לתת להם את המרחב והעידוד להתפתח, לשאוף ולהגשים את שאיפותיהם. כאשר בני זוג חולמים יחד, הם מחזקים את הקשר ביניהם, בונים עתיד משותף ומעשירים את חייהם המשותפים.

במהלך עבודתי בקליניקה, פגשתי זוג שהגיע לטיפול בעקבות תחושת ריחוק וקושי בתקשורת. במהלך המפגשים, התברר כי אחד מבני הזוג חלם מזה זמן רב לפתוח עסק עצמאי, אך חשש לשתף בכך את בן זוגו, מתוך דאגה לתגובה שלילית או חוסר תמיכה. בן הזוג השני, מצידו, חש תסכול מכך שלא היה מעודכן ברצונות ובשאיפות של בן זוגו, מה שהגביר את תחושת הניכור ביניהם.

במהלך הטיפול, יצרנו מרחב בטוח שבו כל אחד מבני הזוג יכול היה לשתף את חלומותיו ושאיפותיו האישיות. בן הזוג שחפץ לפתוח עסק הביע את רצונו, ובת זוגו, בהפתעה, הגיבה בתמיכה ובהתלהבות, ואף הציעה דרכים שבהן תוכל לסייע בהגשמת החלום. התהליך הזה לא רק קירב ביניהם, אלא גם חיזק את האמון והתקשורת הפתוחה, ואִפשר להם לחלום יחד על עתיד משותף שבו כל אחד מהם מגשים את שאיפותיו האישיות, תוך קבלת תמיכה ועידוד מהשני.

החלום הוא כלי רב עוצמה המאפשר לנו לראות מעבר למציאות הנוכחית, לשאוף, להאמין ולהגשים. בין אם מדובר ביוסף החולם, בהורים התומכים בילדיהם או בבני זוג המעודדים זה את זה, החלום הוא המפתח לפתיחת דלתות חדשות ולהבאת ניסים לחיינו. כדברי הרב קוק, החלומות הגדולים הם יסוד העולם, והם המניעים אותנו לתיקון, לצמיחה ולגאולה. ועכשיו כל שנותר לנו כעם זה לחלום את הגאולה. "בשוב ה' את שיבת ציון היינו כחולמים".

תגובות