בעולם

מאות דגלי אש"ף וקריאות אנטישמיות בחגיגות יום השיחרור האיטלקי ברומא

יתירה מזאת, הקהילה היהודית באיטליה הודרה מהטקס הרשמי - וערכה טקס נפרד לציון ניצחון הפרטיזנים בשנות המלחמה

דגלי אש"ף וכרזה בטקס יום השיחרור האיטלקי ברומא: "בעד פלשתינה, נגד מלחמה והתחמשות".

יום השנה לשחרור איטליה, שצויין ביום שישי שעבר ב-25 באפריל, הפך ליום תמיכה בפלשתינים וקריאות אנטישמיות ואנטי-ישראליות, עד כדי הדרת הקהילה היהודית ברומא, שערכה טקס נפרד, כמעט חשאי, מנותק מהטקס הממלכתי שהפך כאמור לאירוע פרו-פלשתיני.

ה-25 באפריל הוא חג איטלקי לאומי המנציח את סיום הכיבוש הנאצי במלחמת העולם השנייה, ואת ניצחון תנועת ההתנגדות הצבאית והפוליטית של הפרטיזנים באיטליה במאבקה נגד גרמניה הנאצית והממשלה הפשיסטית של הרפובליקה הסוציאלית האיטלקית בראשות מוסוליני, מאבק שהוביל לשחרור איטליה ולסיום מלחמת האזרחים באיטליה.

בעוד הטקס הממלכתי נערך ברומא בשעות אחר הצהריים, לקהילה היהודית נקבע טקס נפרד ב-8 בבוקר, למשך 45 דקות בלבד, ללא כיסוי תקשורתי. בטקס הממלכתי, לעומת זאת, שהיה חגיגה המונית עממית עם אמנים ומוזיקה, היהודים לא הורשו להצטרף עם דגליהם, אולם כן נישאו עשרות דגלי אש"ף ונשמעו קריאות אנטישמיות. מפגינים פלשתינים עמדו עם כרזה שעליה מצויירים פרחי דליות בצבע אדום, וכתובת באותיות אדומות: 'לזכר הנופלים והנופלות לתקומה אנטי-פשיסטית ואנטי-ציונית'. בטקס הרשמי לא הוזכרו כלל הבריגדות היהודיות, לעומת זאת הפלשתינים הוזכרו כפרטיזנים החדשים.

בקהילה היהודית לא הסתירו את זעמם על ההתרחשות: "הפלשתינים ניכסו ועיוותו את טקס השיחרור האיטלקי", אמר אחד מראשי הקהילה. "במקום לדבר על איחוד איטליה משיחרורה, הם העלו על נס את המאבק של הפלשתינים בעזה. היהודים האיטלקים יצאו  בכלל מהתמונה. מדובר כאן בהיפוך תפקידים, כיוון שהפלשתינים היו במלחמת העולם השניה פאשיסטים פרו נאצים, וכעת הם הופכים להיות לוחמי השחרור מהנאצים. מעולם לא היתה השפלה אנטישמית כזו נגד היהודים באיטליה. את היהודים הפכו לאיטלקים סוג ב'".

אחת התלונות הופנתה כלפי רוזי בינדי, שרה לשעבר ממחנה המרכז-שמאל, שבמקום לדבר על ערכים משותפים, על היסטוריה, על מעשי גבורה או פשוט על איטליה, היא התמקדה באוקראינה – ובישראל.

בוונציה נשמעו ברקע נאומו של נשיא הקהילה היהודית דריו קאלימרי, קריאות של פלשתינים רעולי פנים שצעקו 'טילים על מעזה על תל אביב', ו'אינתיפאדה'. המשטרה האיטלקית עמדה בצד ולא מנעה את הקריאות.

גם בעצרת בבולוניה הופיעו שלטים שאמרו שעזה היא כמו דרזדן.

יצויין כי השתתפות היהודים ביחידות הפרטיזנים האיטלקיות במלחמת העולם השניה, מתבטאת בבית הקברות הצבאי של פיאנג'יפאנה, ליד העיר רוונה, שם קבורים 33 חיילים יהודים של הבריגדה היהודית, שהגיעו מארץ ישראל המנדטורית.  בנוסף קבורים במקום חיילים מקנדה, הודו וניו-זילנד. לאורך כל השנים השתתפה הקהילה היהודית בטקסים הרשמיים לציון 25 באפריל.

 

 

תגובות