"כבר בשבעה באוקטובר 2023, שמחת תורה, בשעה 12:30 בצהרים הוציא החמאס הוראה לנציגיו באירופה ובאיראן לפתוח במערכה נרחבת של הפגנות נגד ישראל ונגד הקהילות היהודיות, בהבעת תמיכה בפוגרום ובטבח שעשה החמאס החל מאותו יום בעוטף עזה". כך אמר השבוע הרב פנחס גולדשמידט, רבה הראשי של מוסקבה לשעבר ונשיא ועידת רבני אירופה, בהרצאה שנשא בכנס על 'יהדות התפוצות לאחר השבעה באוקטובר', מטעם המכון ליהדות זמננו, בראשות נשיא המכון פרופ' ידידיה שטרן.
בשיחה עם כתב 'מצב הרוח' לאחר הכנס, אמר נשיא ועידת רבני אירופה, שכתוצאה מהוראת החמאס לנציגיו אירופה וגם באיראן ובעולם כולו, החלו איראן והחיזבאללה ימים אחדים לאחר השבעה באוקטובר גם בפעילות טרור תוקפניות נגד יהודים וקהילות יהודיות באירופה ובעולם כולו.
עם זאת הדגיש נשיא ועידת רבני אירופה בדבריו בכנס, שמה שמטריד את יהודי אירופה יותר מכל הוא שאלת הביטחון האישי שלהם. הם מרגישים שדווקא גורמי הימין באירופה, וגם חלק מהממשלות, פועלים להגנתם של היהודים, וכתוצאה מכך לא נהרג אף יהודי כתוצאה מפעילות טרור באירופה.
הכנס של המכון נפתח בהרצאתו של נתן שרנסקי, יושב ראש הסוכנת היהודית לשעבר, שדן בשאלה מה עומד מאחורי התחזקות האנטישמיות במזרח ובמערב.
ד"ר גילה אמאטי, חוקרת המכון, הציגה מחקר על 'דרשות רבנים כמדד ליחס לישראל'. בין השאר הוצגה דיאגרמה שלפיה לפני השבעה באוקטובר הייתה התייחסות מועטת בדרשות של הרבנים בחוץ לארץ לישראל כנושא מרכזי. בין 36% מהדרשות ל-39% מהדרשות עסקו בנושא זה. לאחר הטבח האחוז גדל מאד, בעיקר בדרשות הרבנים האורתודקסיים (80%) הקונסרבטיבם (78%) והרפורמים (רק 69%), שעסקו בישראל כנושא מרכזי.
סקירה נרחבת על מצב האטשימיות מסרה בכנס מיכל קוטלר וונש, חכי"ת לשעבר ושליחת ישראל למאבק באנטישמיות.
בין השאר הוקדש הכנס גם לרגל הפרסום החדש בהוצאת המכון על 'המלחמה באוקראינה - מבט יהודי וישראלי', מאת ד"ר דב מימון, עמית בכיר במכון.