חינוך וצעירים

"המדרשה היא נווה מדבר רוחני. כשהלימודים האקדמיים עטופים באווירה תורנית - הכל יותר קל"

לימודים אקדמאיים או מדרשה? במכללה האקדמית לחינוך תלפיות התשובה ברורה - לא צריך להתלבט, אפשר גם וגם. מדרשת נועם-אביב פועלת בתוך קמפוס המכללה ומאפשרת לשלב לימודי קודש במקביל ללימודי התואר, שאפילו מזכים את הסטודנטיות בנקודות זכות במסלול האקדמי.

צילום: דוברות

במכללה האקדמית לחינוך תלפיות בחולון, מתרחשת פעם בשבוע תופעה מעניינת. בעוד רוב הסטודנטיות עסוקות בלימודיהן האקדמי, קבוצה של סטודנטיות בוחרות לשבת ללימודים - בתחום שונה לחלוטין. זוהי מדרשת נועם-אביב, יוזמה ייחודית המשלבת לימודי קודש עם החיים האקדמיים בליווי ותמיכה אישית, המזכה את הסטודנטיות בנקודות זכות לתואר.

"אני מחכה כל השבוע לחברותא של יום ראשון" כך מספרת קרן עגיב, סטודנטית שנה א' לחינוך מיוחד ותנ''ך בתלפיות על הלימודים במדרשת נועם-אביב, "כשהלימודים האקדמיים שלי עטופים באווירה תורנית, ויש לי כזו מעטפת תומכת, לא פלא שהכל נהיה יותר קל".

מדרשת נועם-אביב המתחדשת היא מדרשה שהוקמה לפני שנתיים בתוך קמפוס המכללה האקדמית לחינוך תלפיות מתוך צורך אמיתי שעלה מן השטח. הסטודנטיות שמגיעות ללמוד בתלפיות מעוניינות להעמיק ולחזק את הזהות התורנית שלהן במקביל ללימודים האקדמיים ומדרשת נועם- אביב נועדה לסייע להן בכך.

"ראינו שסטודנטיות רבות רוצות לבנות את עצמן ואת העולם הרוחני שלהן במקביל ללימודים האקדמיים, לקבל ערך מוסף ולבנות עוד קומה בזהות שלהן" מספרת ראשת המדרשה הרבנית ד"ר שולמית בן שעיה על תחילת הדרך,  "זו תקופה משמעותית מאוד בחייה של סטודנטית - אשה צעירה, תקופה של דילמות והחלטות חשובות. עקב כך רצינו ליצור מרחב שבו הן יכולות לטפח את הצד הרוחני שלהן במקביל להתפתחותן המקצועית".

הרבנית שולמית בן שעיה. צילום: דוברות

תוכנית הלימודים במדרשה מגוונת וכוללת שיעורי תנ"ך ואמונה, דיונים סביב פרשיות השבוע ודילמות אקטואליות, לימוד בחברותא מתוך מגמה להכיר ולהיפגש עם ארון הספרים היהודי, מפגשים עם דמויות תורניות ואנשי חינוך מובילים ופעילויות העשרה כמו סיורים ושבתות גיבוש. פעילות המדרשה מתקיימת מדי שבוע, ביום לימוד מלא עד לשעות הערב, כאשר במהלך השבוע מתקיימים מפגשים נוספים באופן פרונטלי ובזום. בנוסף, יש לציין כי לימודי המדרשה מזכים את הסטודנטיות בנקודות זכות אקדמיות במסלול התואר בו הן לומדות.

מבחינתה של קרן, המדרשה היא אחת הסיבות שהביאו אותה לבחור ללמוד במכללת תלפיות -"כשחיפשתי מקום ללמוד בו תואר, ידעתי שאני מחפשת מקום שמחובר לעולם הערכים שלי, מקום שיאפשר לי לעבור את התואר באופן נעים ומשפחתי. כששמעתי על המסלול הייחודי הזה במכללת תלפיות, ידעתי שפה אוכל לשלב את התואר שלי עם לימוד תורה כמו שרציתי. המדרשה הזו היא כמו נווה מדבר רוחני. היא נותנת לי כוח להתמודד עם האתגרים של הלימודים בפרט ושל החיים בכלל"

צילום: דוברות
הרב שי בן נחום. צילום: דוברות

בין הרבנים שמלמדים במדרשה נמצא גם הרב שי בן נחום, רב גרעין גדי בבת ים, "אצלנו במדרשת נועם-אביב, הסטודנטיות לא רק 'לומדות תנ"ך' במשמעות הפשטנית של המושג, אלא מתמודדות עם השאלות הגדולות של החיים. הן מביאות את הידע האקדמי שלהן לדיונים, ובו בזמן לוקחות את התובנות מהלימוד התורני בחזרה לחייהן ולכיתות אותן הן עתידות ללמד."

"את ההשפעה של המדרשה על הסטודנטיות ניתן לראות גם בטווח הרחוק" אומרת הרבנית בן שעיה, "ישנו צורך עצום כיום לנשות חינוך עם ברק בעיניים לצמא להיות שותפות בחינוך הדור הבא של עם ישראל.
במדרשת נועם אביב אנחנו לא רק מכשירות מורות, אנחנו מטפחות מנהיגות חינוכיות שיהוו מגדלור של תורה בכל מקום אליו ילכו."

בעולם האקדמיה, שלעיתים נתפס כמנותק מהעולם התורני, מדרשת נועם-אביב מציעה מודל חדשני. היא מראה כיצד ניתן לשלב בין לימודי חול לקודש, בין בניית זהות אישית לקריירה מקצועית, ובין העבר לעתיד. עבור הדור הבא של מחנכות ומורות בישראל, זוהי הזדמנות ייחודית לצמיחה כוללת - אינטלקטואלית, מקצועית ורוחנית כאחד.

תגובות