חינוך וצעירים

"חששתי שבתור דתייה עולם האומנות לא בשבילי"

שירה רתם (22) חשבה שלעולם לא תצליח לשלב בין החלום לעסוק באמנות לבין אורח חיים דתי. כשנחשפה לראשונה למסלול אמנות במכללה האקדמית לחינוך תלפיות הבינה שאין יותר טבעי מחיבור בין העולם הדתי לאמנותי. מרצים מובילים, אמנות עכשווית, קמפוס במרכז הארץ, יחס אישי ולימודים היברידיים שמאפשרים שילוב עבודה – הם רק חלק מהסיבות שמביאות מדי שנה עשרות סטודנטיות דתיות להצטרף למהפכה.

צילום: דוברות

אם לפני 3 שנים הייתם שואלים את שירה רתם אם יש סיכוי שהיא תלמד תואר באמנות, היא כנראה הייתה מבטלת את האפשרות הזו בהינף יד ואומרת שמדובר ברעיון דמיוני שלא מחובר למציאות.

היום, כשהיא לקראת סיום התואר במסלול לאומנות במכללה האקדמית לחינוך תלפיות, רתם,  בת 22 מבית אל, משחזרת איך הכל התחיל. "כבחורה דתיה הגעתי ללימודי האומנות עם המון חששות, חלמתי לעסוק וללמוד אומנות אבל לא ידעתי אם אמצא מקום שיתאים לי מבחינה דתית ומבחינה אישית. כיום אני יכולה לומר שלבוא וללמוד אומנות בתלפיות הייתה אחת ההחלטות הטובות והחשובות שקיבלתי בחיי".



מכללת תלפיות פועלת כבר למעלה מ-70 שנה, כיום ממוקמת בחולון. אחד ממסלולי הלימוד המבוקשים ביותר במכללה הוא מסלול  לימודי האמנות. לימוד האמנות מציב אתגרים לא פשוטים עבור סטודנט דתי, ובתלפיות בחרו דווקא להציג את ההרמוניה בין שני העולמות- זה הדתי וזה האמנותי.  

כבר בימי לימודי באולפנית תל אביב, הבנתי שאני מאד אוהבת אמנות, אבל לא תיארתי לעצמי שאני יכולה לעסוק בזה כמקצוע. כשהעזתי ובחרתי ללמוד לתואר ראשון ושני באומנות באוניברסיטת תל אביב, הבנתי שיש פשוט נתק בין עולם האומנות הישראלי ובין העולם הדתי." מספרת ד''ר אורנה סגל, ראש המסלול לאומנות במכללת תלפיות. בעקבות זאת, סגל שמה לה למטרה לבנות את הגשר בין העולמות. היא פעלה להקמת מגמות אומנות בבתי ספר דתיים בכל רחבי הארץ, ולאחר מכן השתלבה בפרויקט מאתגר לא פחות- לימודי תואר באומנות מותאם לבנות דתיות.

במסלול לאומנות שפועל היום בתלפיות מציעים מניפה רחבה של תחומי אמנות: ציור ורישום, פיסול, צילום, וידאו, מדיה דיגיטלית ועוד. זאת, תוך שימת דגש על יחס אישי לכל סטודנטית כדי לאפשר את מימוש הפוטנציאל באופן מלא. מדובר בתואר ראשון באמנות בשילוב תעודת הוראה.

המסלול לאומנות אמנם הוקם ברוח היהדות ונבנה כדי להתאים לסטודנטית הדתייה, אך לוקחות בו חלק סטודנטיות מרקעים שונים. "לימודי האומנות במכללת תלפיות הוא גשר לא רק בין עולם האומנות לעולם הדתי אלא גם גשר בין מגזרים. לומדות אצלנו בנות דתיות ושאינן דתיות יחדיו, אשר פועלות לקרב לבבות ולשבור סטיגמות- דברים שכל כך חשובים ונצרכים בעם שלנו דווקא בעת הזו." מתארת שקד אביב אמנית ורכזת המסלול לאמנות  במכללה.

רותם מדגישה שוב ושוב גם את היחס האישי שהסטודנטיות זוכות לו במכללה - "אנחנו לומדות בקבוצות קטנות והאווירה מאוד משפחתית, אני מכירה את כולן ומרגישה בנוח. האווירה מאוד טובה, הסגל קשוב, אכפתי ועם רצון לעזור. סגל המרצים יצר לנו מעין תחושת ביטחון- שאני יכולה להביא את עצמי ואת העולם שלי לידי ביטוי באומנות, יותר מזה- הם מעודדים ודוחפים אותנו להביע את עצמנו באומנות."

בנוסף, במסלול האומנות של מכללת תלפיות מלמדים אמנים מובילים, עכשוויים ומנוסים, בעלי רקע בעולם הדתי אשר ביכולתם למקצע את היכולות של הסטודנטיות מתוך היכרות אמיתית עם תחום האמנות ללא סתירה לעולם היהודי  והאמוני.

תלפיות היא המכללה היחידה במרכז הארץ שבה קיים מסלול אמנות לסטודנטיות דתיות, כשהדבר מאפשר לסטודנטיות מאזורים שונים בארץ ללמוד יחד- שדרות ובאר שבע, השומרון ובנימין, ואף מהצפון כמו חדרה וטבריה. רתם מגיעה, כאמור, מבית אל ומצליחה אפילו לשלב עבודה במהלך השבוע- "בזכות כך שהלימודים נעשים בצורה היברידית ובזכות המיקום הנוח של המכללה, אני יכולה לשלב במהלך השבוע לימודים ועבודה, ולהגיע לקמפוס מבית אל ללא בעיה".

תגובות