למדינת ישראל יש חלון הזדמנויות של שנה וחצי, לצורך החלת ריבונות ביו"ש. על הימין בישראל להכין תוכנית מפורטת לתקופה הזו, להחלת הריבונות, לפחות בשטחי C ומרחבי ההתיישבות היהודית כשלב ראשון.
זה היה סיכום דיון של 'שולחן עגול' בנושא המדיני, שהתקיים השבוע בכינוס מיוחד של מועצת יש"ע במלון רמדה בירושלים. בכנס השתתפו יו"ר הכנסת, אמיר אוחנה; שר האוצר, בצלאל סמוטריץ'; חברי הכנסת עמית הלוי, אוהד טל, ואביחי בוארון; ראשי הרשויות ביהודה ושומרון, ראשי ארגוני החברה האזרחית, אנשי אקדמיה, ואישי ציבור מובילים מהמחנה הלאומי.
הכינוס נערך על רקע חילופי הממשל בארצות הברית, והוקדש לגיבוש אסטרטגיה משותפת לקידום וחיזוק ההתיישבות ביהודה ושומרון. ההנחה היא שבעוד שנה וחצי, על פי המתוכנן, מדינת ישראל תצא לבחירות – וגם בארה"ב יתקרבו ל'בחירות האמצע' לקונגרס ולסנאט, שבהן הנשיא טראמפ עלול לאבד את היתרון הנדיר שיש לו כעת: שליטה מוחלטת גם בבית הלבן, גם בסנאט, גם בקונגרס וגם בבית המשפט העליון. לכן זהו פרק הזמן שעל ישראל לנצל לצורך החלת הריבונות.
אחרי הרצאות הפתיחה, בהן של העיתונאי עמית סגל, התקיימו שלושה 'שולחנות עגולים' בניהול חברי כנסת מהליכוד: ח"כ אוהד טל ניהל את הנושא המדיני, ח"כ עמית הלוי את הנושא הצבאי-ביטחוני, וח"כ אביחי בוארון את הנושא ההתיישבותי. 'שולחנות' אלו שימשו מצע לשיח פורה, שבו הועלו הצעות מגוונות, חלקן חדשניות, מתוך מטרה להעשיר את תהליך כתיבת התכניות. ראשי מועצת יש״ע תיעדו את הרעיונות שעלו בדיונים, אך הדגישו כי מדובר בתהליך רחב ומורכב, ולא כל רעיון שהוצג בהכרח יהפוך להחלטה מעשית. עם זאת, השולחנות העגולים שיקפו את החשיבות שמועצת יש״ע רואה ביצירת שיח משותף וממוקד בין ארגוני הימין, המאפשר לכלל הגורמים לקחת חלק בגיבוש התכניות שאותן תציג מועצת יש״ע לממשלה.
יו"ר מועצת יש"ע וראש המועצה האזורית בנימין, ישראל גנץ, אמר: "מונחת לפתחנו הזדמנות היסטורית. המימשל בארצות הברית לא יחליט עבור מדינת ישראל. האחריות להצלחת המהלך הזה מונחת בראש ובראשונה על כתפי ממשלת ישראל, ואנחנו נעשה כל שביכולתנו כדי להבטיח שהיא תיקח יוזמה ותוביל שינוי משמעותי".
ח״כ אוהד טל אמר: ״בקרב האנשים הקרובים ביותר לטראמפ ובקרב הציבור שהביא אותו לשלטון, יש סנטימנט פרו ישראלי חזק מאוד. הם רוצים לפתור את הבעיה הפלשתינית ולא לשמר אותה וזה מייצר הזדמנות גדולה להחלת ריבונות. האמריקאים פתוחים לשמוע את זה, אבל לנו אין תשובה מספיק טובה. אנחנו צריכים להגדיר מה המשמעות של ריבונות ואיך היא נראית בפועל. שמחתי להשתתף ולרכז יחד עם חברי, ראשי המועצות, הפעילים המסורים, והמתיישבים החלוצים מכל רחבי יהודה ושומרון את המושב שעסק בהתיישבות".
ח״כ אביחי בוארון: ״אנחנו נמצאים בעידן חדש, עידן שבו אנחנו חייבים לשנות תפיסה ולקפוץ מדרגה. לא עוד אלף או עשרת אלפים יחידות אלא שינוי הגדרות: ריבונות, ביטול אוסלו, ביטול החלוקה לשטחי a,b,c, שינוי תוכנת הפעלה - דבר שישפיע על השנים לאחר ממשל טראמפ".
מנכ"ל מועצת יש"ע, עומר רחמים: "הכינוס מדגיש את שיתוף הפעולה ההדוק בין כל גורמי ההתיישבות והמחנה הלאומי. רק באמצעות עבודה משותפת וממוקדת נוכל להציב בפני ממשלת ישראל תכנית ברורה ובת ביצוע ליישום הריבונות בשטח. זהו צו השעה, ואנחנו כאן כדי לוודא שהוא יתממש".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ התייחס בדבריו גם להסכם עם לבנון: ״שום הסכם לא יהיה שווה את הנייר שהוא חתום עליו - זה לא מעניין. מה שמעניין, זה שפירקנו להם את הצורה ונמשיך לפרק אותה״.