מדיני

חודש הרמדאן השקט זה שנים: ירידה בפיגועים והפרות סדר במזרח ירושלים ובהר הבית

חודש הרמדאן השנה היה הרמאדן השקט ביותר זה מספר שנים, והתאפיין בירידה חדה במספר הפיגועים, ההפרות בהר הבית וההפרות במזרח ירושלים.

צילום: דוברות

מנתונים שהגיעו ל'מצב הרוח', ומתפרסמים כאן לראשונה, עולה כי בשנת 2025 היו במזרח ירושלים בחודש הרמדאן 8 פיגועים, לעומת 16 פיגועים ב-2024, 13 פיגועים ב-2023, ושמונה ברמדאן 2022.

בנוגע להפרות סדר במזרח ירושלים, היו ברמדאן 2025 149 אירועים בכפרים - פח״ע עממי בעצימות נמוכה מאוד יחסית לשנים קודמות, למעט בשבוע הראשון בו היתה עליה בהיקף האירועים. בשנת 2024  היו 151 אירועי הפרות סדר, בשנת 2023- 464 הפס"דים, ובשנת 2022- 554 הפסדים.

במשטרה מציינים כי חודש הראמדן היה מהשקטים בשנים האחרונות בהר הבית, כאשר לא נרשמו מקרים חריגים כלל, פרט לאירועים נקודתיים בלבד. לשם השוואה, בשנת 2024 נשמעו קריאות 'אללהו אכבר' נרחבות במהלך תפילת פג׳ר באחד מימי השישי, ואילו בשנים 2023 ו-2022 נרשמו הפרות סדר קשות, התבצרויות משמעותיות, שכללו עימותים עם כוחות הביטחון ומאות עצורים.

בהתאם למדיניות השר לביטחון לאומי, פעלה המשטרה ביד נחושה מול כל הסתה בהר הבית.

החמאס נכשל בהבערת ירושלים

בדו"ח השבועי של מרכז ירושלים למדיניות יישומית ,JCAP בנושא מזרח ירושלים, מיסודו של חיים סילברשטיין  ובהובלה מקצועית של רן ישי, שכיהן  כמנכ"ל משרד ירושלים  ושגריר במשרד החוץ, מצויין כי בסוף רמדאן קראה תנועת חמאס לקיום ימי זעם בעקבות המצב בחבל עזה – קריאה שלא נענתה כלל והיוזמה נחלה כשלון חרוץ, שהצטרף לכשלונותיה הקודמים של התנועה להבערת העיר במהלך המלחמה, כולל ימי רמדאן הנפיצים. ברשתות החברתיות נרשמה בעיקר ביקורת רבה של גולשים על עצם הקריאה, כולל ביקורת ישירה על חמאס.

עם זאת, התארגנות לא רשמית המתכנה 'הכוחות הלאומיים והאסלאמיים', קראה לביצוע שביתה בת יום כהזדהות עם תושבי חבל עזה. השביתה קויימה כמעט במלואה (נותרו פתוחים רק מקומות חיוניים כמרפאות, בתי מרקחת, חנויות מזון ואוטובוסים באופן חלקי. בתי הספר שהם חלק מהחינוך הישראלי – המורים הגיעו, עקב איום בשימועים, אבל התלמידים לא הגיעו). נראה כי מדובר בארגון משותף לכמה זרמים, שבו תנזים פת"ח נותן את הטון.

אחת התמונות שהופצו ברשתות אודות קריאת ארגוני הר הבית היהודיים להקריב קרבן על ההר. צילום: פייסבוק

הקריאה לשביתה נענתה כיוון שהירושלמים מתביישים בכך שלא עושים כלום לטובת העזתים. המראות הנמשכים שנה וחצי משפיעים עליהם. נשכח הכעס על חמאס ועל מה שקרה והם יותר מזדהים עכשיו עם מה שהם תופסים כאנשים הפשוטים הסובלים.

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, מסר ל׳מצב הרוח׳: ״הירידה החדה היא תוצאה ישירה של המדיניות שאני מוביל במשרד לביטחון לאומי – אפס סובלנות לטרור, אפס סובלנות להסתה. מי שמנסה להפר את הריבונות שלנו, לפגוע בשוטרים או לבצע פיגועים  – ייתקל במשטרה חזקה ונחושה שפועלת בעוצמה. אני מברך את מפקדי המשטרה, לוחמי מג״ב וכלל הכוחות שפועלים בנחישות, בעוצמה ובגאווה. כך נראית הרתעה, וכך נראית משילות״.

למרות זאת, במערכת הביטחון ערוכים להתפתחויות שליליות אחרי חג הפסח. לקראת חג הפסח החלה ההסתה החוזרת ונשנית ברשתות, המזהירה מפני העלאת קרבן פסח בהר הבית בחג וקוראת לערביי ירושלים למוסלמים להתנגד.

קצין אג"מ במחוז ירושלים, נצ"מ אליהו לוי:"בימים אלה אנחנו משלימים את ההיערכות המבצעית וההכנות לקראת חגי ניסן שיתקיימו החל מסוף השבוע הקרוב. ההיערכות המשטרתית שכללה ישיבות, תיאומים, סיורי שטח ותכנון מוקפד בהובלת מפקד המחוז, תכלול פריסה של אלפי שוטרים ברחבי העיר בימי החג וחוה"מ. המשימה המרכזית שלנו כמשטרה היא לאפשר לכל תושבי העיר והמבקרים בה לקיים את התפילות, הקניות והבילויים שמאפיינים את ימי החגים בבטחה ובביטחון.

"תקופה זו בשנה מבליטה את הייחודיות של העיר ואת חופש הפולחן והביטוי שמתקיים לכל האוכלוסיות בירושלים, ברמדאן שהסתיים בשבוע שעבר. למעלה ממיליון מוסלמים ביקרו בהר הבית, ועשרות אלפים נעו בשער שכם ובסמטאות העיר העתיקה מדי ערב. ועוד צפויים בחג הפסחא שיתקיים בשבועות הקרובים, ואירועי חג הפסח, כולל ברכת הכהנים וחוה"מ, שבו יגיעו אלפי מתפללים ומבקרים לעיר ירושלים ולעיר העתיקה בפרט, וגם  בשבת האור, בה צפויים לפקוד את העיר העתיקה רבבות צליינים ומאמינים".

 

 

תגובות