ראש הממשלה בנימין נתניהו שוקל לשנות את אופן חלוקת הסיוע ההומניטרי ברצועה, ולהטיל את המשימה על צה"ל, כדי למנוע מהחמאס להשתלט עליו. כך מגלים ל'מצב הרוח' גורמים המקורבים ללשכת ראש הממשלה.
לדברי גורמים אלו, עדיין לא גובשו כל הפרטים איך ומה החלוקה תבוצע, אבל הנושא נמצא 'על שולחן ראש הממשלה', כדברי המקורבים.
השבוע דווח כי ארבע משאיות שנשאו סיוע הומניטרי מאיחוד האמירויות, נשדדו לאחר יציאתן ממעבר כרם שלום לתוך רצועת עזה. דווח כי המשאיות כללו אוהלים, מוצרי מזון, קמח, מים, תמרים וקטניות.
ההתנגדות לכך שצה"ל יחלק את הסיוע הביטחוני בעצמה, הגיעה מתוך צה"ל, בתמיכת שר הביטחון יואב גלנט. הרמטכ"ל הרצי הלוי הבהיר בדיונים עם הדרג המדיני, שהטלת המשימה על צה"ל תביא לבסוף להקמת מימשל צבאי, ויביא להתנגדות גורפת בעולם. בצה"ל גם הביעו חששות שמהלך כזה יסכן את חיי החיילים שיעסקו בחלוקה.
מנגד, טוענים שרים דוגמת סמוטריץ' ובן גביר, שהדבר הנכון ביותר, גם ביטחונית, בעיקר ביטחונית, זה שצה"ל יחלק את הסיוע במקומות מוגדרים בזמן קצוב, מפני שהחלופה היא השתלטות החמאס על הסיוע, דבר שמחזק אותו מול האוכלוסיה – וזה מה שקורה בפועל.
מול הטענה של צה"ל שחלוקת הסיוע תסכן את החיילים שיעסקו בכך, אומרים מקורבי ראש הממשלה שמסירת חלוקת הסיוע בפועל לחמאס מחזקת אותו – ובכך מאריכה את המלחמה, ומסכנת יותר את חיי החיילים. ההנחה היא שאם תתקבל החלטת ממשלה ברורה בנושא, צה"ל לא יוכל להתחמק מלבצע אותה, בעוד כיום צה"ל מתחמק מלבצע הנחיות שהדרג המדיני מטיל עליו, ללא החלטת ממשלה.
מתאם פעולות הממשלה בשטחים עדכן כי מאז תחילת המלחמה, הוכנסו קרוב למיליון טונות של סיוע לרצועת עזה בדרך היבשה, האוויר והים, כולל כחמישים אלף משאיות שהעבירו יותר מ-980 אלף טונות. 38.8% מכלל הסיוע היו מוצרים בסיסיים ולאחר מכן חבילות מזון (31.7%).
החמאס מעולם לא הסכים ל'הכל תמורת כולם'
עוד אומרים בקרבת ראש הממשלה, כי מעולם לא עמדה על הפרק הצעה של 'הכל תמורת כולם', כפי שטוענים תומכי העיסקה. במערכת הביטחון דגלו בתפיסה, שכפי שהיתה עיסקה חלקית בנובמבר, אפשר יהיה להגיע שוב לעיסקה חלקית כזו. מכל המסרים שהגיעו מהחמאס היה ברור שהם לא מסכימים לדון אפילו ברעיון של 'הכל תמורת כולם', ואילו בעיסקה חלקית המחירים שהם דורשים הם כאלו, שמשמעותם הפקרת החטופים שלא ישוחררו בעיסקה הראשונה, כיוון שלישראל לא יהיה מה לתת תמורתם.