צבא וביטחון

בדיקת 'מצב הרוח' | אחרי כל ההצהרות: צה"ל יזמן לגיוס רק 15 אלף פטורי מילואים שלא גוייסו עד עכשיו

מתוך 85 אלף מילואימניקים הרשומים במערכת, צהל מתכוון לגייס רק 15 אלף אנשי מילואים שלא גוייסו במלחמה האחרונה # חצי מיליון חיילים ששירתו בסדיר בעשור האחרון וקיבלו פטור - נמחקו מרישומי צה"ל ולצבא אין שום מידע אודותם

צילום: דובר צה"ל

כ-15 אלף אזרחים ששירתו בעבר במילואים, קיבלו פטור והם מתחת לגיל 35, ייקראו בחזרה לשירות, על פי החלטת שר הביטחון. אולם מדובר רק בחלק קטן מתוך 85,000 שלא נקראו כלל לשירות מילואים במלחמה הנוכחית, מלחמת שמחת תורה, למרות שהם נמצאים ברישומי צה"ל.

עוד חצי מיליון(!!) חיילים ששירתו בסדיר בעשור האחרון, בשנים 2014-2024, נמחקו מרישומי צה"ל ולצבא אין שום מידע אודותם: לא את שמותיהם, לא מה מספרי הזהות שלהם, לא איפה שירתו. בגלל רשלנות ותקלות מחשב, הם פשוט לא מופיעים ברישומים. קרוב ל-400 אלף איש מהם מתחת לרף גיל הפטור העליון.

על פי הנתונים שהגיעו ל'מצב הרוח', מתוך אותם 400 אלף בוגרי צבא, 170 אלף שוחררו בגלל החלטות על 'צמצום כוחות צה"ל' – אותו רעיון של 'צבא קטן וחכם'. 110 אלף שוחררו בגלל גיל שוחררו 'מסיבות אחרות', בדרך כלל בריאותיות. רובם לא השתמטו; צה"ל הוא ששמט אותם בגלל רעיון 'צבא קטן וחכם'. חלקם ניסו ומנסים לחזור ולהתייצב, ועפ"י רוב ללא הצלחה.

לוחמים ביחידות תומכות לחימה שאפשר לגייס

85 אלף לוחמים כן נמצאים ברישומי צה"ל, ולמרות זאת הם כלל לא נקראו לשירות מילואים במלחמה האחרונה, 50 אלף מתוכם רשומים כמי ששירתו בסדיר ב'יחידות קדמיות' – זאת ההגדרה ליחידות תומכות לחימה, שגם אנשיהם נמצאים במילואים באופן רצוף משמחת תורה, בהם אקדמאים כמו הנדסאים, אנשי רפואה, אנשי מודיעין, אנשי תובלה ועוד. גיוס 50 אלף אנשי מילואים נוספים יביא להקלה משמעותית עבורם, אולם זה לא נעשה. ההחלטה על הגיוס מתייחסת ל-15 אלף המילואימניקים מתחת לגיל 35, שאותם הכי קל לגייס. כוח אדם זמין ויעיל של אנשים שכבר עברו הכשרה צבאית כלוחמים, יודעים לירות ולעשות פזצט"א ולהסתער.

במערכת הפוליטית מאשימים את שר הביטחון כי הוא מונע מאנשי משרדו למסור מידע לוועדת החוץ והביטחון גם בנושא זה: מה הצורך של המערכת, מה היכולת של צה"ל לקלוט את החיילים.

השרה סטרוק: מספרים בלתי נתפסים

שרת ההתיישבות אורית סטרוק, שניהלה בממשלה ובכנסת את המאבק לגייס את חיילי המילואים שנפלטו מהמערכת, אמרה ל'מצב הרוח' כי "הנתונים שנמסרו בממשלה, על היקפי כח האדם הזמין, של אזרחי ישראל שצה"ל כבר הכשיר אותם כחיילים, ובכל זאת לא נקראים להשתתף במאמץ המלחמתי - הם בלתי-נתפסים ובלתי-נסבלים. מדובר בכח אדם זמין, שצה"ל לא עשה עד עכשיו שום מאמץ סביר לשלב אותו ולעבות באמצעותו את המערך הלוחם והמערכים תומכי-לחימה, למרות ותוך כדי המלחמה הקיומית הזו. עכשיו סוף-סוף יש ראשית בשורה בנושא. התפכחות משמעותית שהיתה צריכה לקרות מזמן, אבל מוטב מאוחר מאשר כלל לא".

לאורך החודשים האחרונים הסבירה השרה סטרוק שוב ושוב שהשחיקה של אותם חיילי מילואים בסבבים חוזרים ונשנים פוגעת לא רק בהם ובמשפחותיהם, אלא גם ביכולת של צה"ל לתת מענה איכותי לאתגרי הבטחון בזירות השונות. שצה"ל זקוק לעוד כח אדם, והרבה, ושצריך להביא אותו מהמאגרים הזמינים והמועילים - אלה שכבר שרתו בסדיר וכבר למדו חיילות מהי, שזקוקים רק לרענון וארגון. סטרוק מציינת כי "כל שאר המאמצים: העלאת גיל הפטור, הארכת שירות החובה, וגיוס החרדים (שגם צה"ל מודה שמצריך היערכות מיוחדת) - אלה מאמצים חשובים, אבל משניים. העיקר הוא להחזיר לשירות עשרות אלפי אזרחים צעירים שאין הצדקה אמיתית להשמטתם ממנו.

תגובות