צבא וביטחון

"יש לנו יכולות חדשות, כלים מיוחדים ומדויקים לפגוע בחיזבאללה - ולמנוע ממנו, גם עם האמל"ח החדש שלו, לפגוע בנו"

רס״ן ש׳, ראש מדור במרכז האש בפיקוד הצפון, בשיחה עם 'מצב הרוח': "אנחנו מצליחים לפתח שיטות חדשות בהתמודדות עם האתגרים שמציב חיזבאללה כמו כטמ"מים"

צילום: דובר צה"ל

כשרס״ן ש׳, רמ״ד במרכז האש בפיקוד הצפון, עוסק במהלך תפקידו בפעילות של תקיפת מטרות חיזבאללה בלבנון, הוא נזכר בהורים שלו, תושבי אחד היישובים בגבול לבנון, שנמצאים תחת מתקפות חיזבאללה – ולא עזבו את ביתם מאז פרוץ המלחמה. ש', נשוי + שלושה ילדים קטנים, יליד אותו יישוב בצפון, גר בשנים האחרונות עם משפחתו דרומה משם, ביישוב אחר שאינו מצוי תחת מתקפות מצפון או מדרום, השבח לאל. לשאלתי למה ההורים לא התפנו מיישובם הוא משיב: "כי זה הבית שלהם וזה המקום שלהם והם לא מפחדים. יש להם מקלט ומרחבים מוגנים, והם לא רוצים לשנות את שגרת החיים שלהם בשביל כמה חיזבאלונים שיורים עליהם".

ואתה לא ניסית לשכנע אותם?

"שאלתי אותם אם הם רוצים להתפנות, אבל הם החליטו שלא, וזו החלטה שלהם. הם מגיעים אלינו לבקר אותנו, את הילדים, את המשפחה. אחותי גם מפונה, והיא גרה לידינו. אז הם באים יחסית די הרבה פעמים. לפעמים הם ישנים אצלנו, קצת מתאווררים, אבל בשאר הימים הם נמצאים בבית".

כרמ״ד במרכז האש, רס״ן ש׳ מעורב עמוקות בכל התקיפות של צה"ל בשטח לבנון. גורם מרכזי במרכז האש. כרגע, בנוסף לתפקידו, משמש בחמ״ל מרכז האש של פיקוד הצפון בתפקיד קצין האג״ם של החמ״ל. "אין דבר יותר טוב או יותר משמעותי בשבילי מלהיות בפיקוד הצפון", הוא חוזר למחשבה על הוריו. "כי אני ממש מגן על הבית ומגן במעגל הכי קטן על המשפחה. כמובן שאנחנו מגינים לא רק ספציפית על המשפחה, אלא על כלל אזרחי הצפון - המפונים ואלה שלא התפנו ונשארו, ואנחנו מגינים על הגבול ועל היישובים. אבל במעגל הקטן, הפנימי, זה מאוד משמעותי בשבילי, כשאני יודע שאני מגן על ההורים שלי, ועושה כל מיני דברים שיגרמו להורים שלי לא לעזוב את המקום האהוב עליהם ולהמשיך לגור שם. כן, זה מאוד משמעותי".

בגדול, מה זה מרכז האש? מה תפקידו?

"מרכז האש הוא המרכז של פיקוד הצפון, שהוא מתכלל את כלל האש של פיקוד הצפון, החל מאש קרקעית, דרך אש ארטילרית, ועד אש אווירית - כל מה שקשור בירי. זה מרכז גדול. יש בו כמה רמ"דים שמתעסקים במשימות שונות, אבל בעיקר מתכללים את כלל האש המופעלת בגזרת הצפון, בגזרת פיקוד הצפון".

ואיפה אתה במערכת הזו?

"אנחנו עוקבים אחרי האוייב, מוודאים שבזמן שתינתן פקודה נהיה מוכנים לתת לו מכה  קשה, כמו שאנחנו כבר עושים שמונה חודשים".

צילום: דובר צה"ל

פוגעים גם בתשתיות, גם בפעילים, גם באמל"ח, גם בנכסים ששייכים לחיזבאללה

ש' התגייס לפני 12 שנה לצנחנים. שם עלה בפיקוד עד תפקיד מ"פ. בהמשך שירת בזרוע היבשה, שם אימן את כלל הכוחות בלחימה במתאר לבנון. בשנה האחרונה הוא במרכז האש של פיקוד הצפון.

איפה היית בשמחת תורה?

"בבית. ב-8 בבוקר, כשיצאתי לתפילה בבית כנסת, שמעתי שהקפיצו שכן שלי, שהוא אזרח עובד צה"ל, ולא הבנתי על מה. הבנתי שמשהו קורה. לא ידענו עדיין מה. כמובן שהדלקתי את הטלפון ולקחתי אותו איתי, ומרגע שהדלקתי אותו, זו כבר לא בדיוק הייתה תפילה. היו כל מיני קבוצות פקודת שקראו בטלפון. מהר מאד הקפצנו את כלל מרכז האש, הסדיר והמילואים, לפיקוד הצפון. היינו ערוכים מאוד מאוד מהר לכל דבר שהיה יכול אולי להיפתח מן הצפון. בעשר כבר היינו כבר בדרך צפונה".

כשמה אתם עושים בימים הראשונים? החיזבאללה עוד לא יורה ביום הראשון. הוא מתחיל בעצם רק למחרת. ביום הראשון רק הדרום פעיל.

"נכון, אבל קודם כול אנחנו לא ידענו. ברגע שקורה משהו, גם אם אנחנו לא יודעים מה קורה, אנחנו קודם כול דורכים את המערכת,  מקפיצים את כלל אנשי המילואים שלנו, שזה גוף עצום: מאות אנשי מילואים, שנמצאים במרכז האש. אמנם הסדירים מנהלים את השגרה ביום-יום, אבל באותו יום כל המילואימניקים התייצבו. בעצם, כל משימה שאמון עליה איזשהו רמ"ד, נפתחה עם אנשי המילואים שלו. ביצענו כשירויות מסויימות ומוכנות, לקראת כל מה שיכול לבוא אלינו. ומאז אנחנו נמצאים באותה כשירות, עם אנשי המילואים שעדיין נמצאים איתנו, כולל בחמ"ל של מרכז האש, שעובד פעיל 24/7 - כל יום בשבוע, כל השעות. וממנו אנחנו עושים המון המון דברים טובים לעם ישראל, והמון פגיעה משמעותית באוייב שנמצא מולנו".

יכול לפרט?

הכול - החל מתשתיות, המשך ביותר מ-440 פעילים שחיסלנו, מתוכם היו גם כ-50 מפקדים, וחלקם בכירים מאוד, שגם בהם פגענו.

"אנחנו פוגעים גם בתשתיות, גם בפעילים, גם באמל"ח, גם בנכסים ששייכים לחיזבאללה. אנחנו בעצם מנסים לשנות ולייצר מציאות חדשה - מציאות ביטחונית, שתאפשר בסוף את החזרה של התושבים לצפון, כולל המשפחה שלי, וכולל עוד המון משפחות ואנשים שנמצאים מחוץ לבתים שלהם".

זאת אומרת, כל פעם שאני מקבל הודעת דובר צה"ל, שצה"ל תקף כוחות חיזבאללה בלבנון, אז מישהו נותן לך איזו טפיחה על השכם?

"לא, ממש לא. כי אף אחד לא יודע מה אנחנו עושים ומתי אנחנו עושים ואיך אנחנו עושים, וככה זה צריך להישאר. ולכן אין טפיחה על השכם. מי שמכיר ויודע מה זה מרכז האש, יודע שאני נמצא שם – והוא  אולי ייתן איזו קריצת עין, אבל אנחנו לא מספרים מה אנחנו עושים. כן, הכול עובר דרך מרכז האש. מרכז האש הוא גוף פעיל, הוא גוף תוקף, ואנחנו עושים הרבה דברים התקפיים - בהגנה על יישובי הצפון, שזו המשימה העיקרית שלנו כרגע: להגן על יישובי הצפון ועל התושבים שעוד נשארו פה".

צילום: דובר צה"ל

משתכללים עם הזמן כל הזמן

אתה מדבר על תקיפה, אבל בינתיים האיומים המשמעותיים בצפון היום זה אותם כטב"מים קטנים שמגיעים לכל מקום. אתם מטפלים גם בנושא הזה?

"נכון, יש הרבה אתגרים שאולי בעבר לא היו. אנחנו נערכים כל הזמן להתמודד עם כל מיני איומים, כולל האיומים שדיברת עליהם עכשיו. אנחנו מנסים שיטות חדשות, וגם מצליחים לפתח שיטות חדשות בהתמודדות עם אתגרים כאלה ואחרים. ואנחנו גם משתנים. נכון, האוייב משתנה, האוייב מביא אמל"ח שבעבר אולי לא היה לו.  אבל גם הצבא שלנו הוא צבא חזק. יש לנו יכולות חדשות, יש לנו כלים מיוחדים ומדוייקים כדי שנמנע באוייב, גם עם האמל"ח החדש שלו, לעשות הרבה רע. אנחנו מצליחים בהרבה מאוד מהמקרים. אנחנו משתכללים עם הזמן. מיום ליום גדלים השכלולים ושיטות העבודה שלנו, ואני מאמין ובטוח שאנחנו נצליח גם לאתגרים האלה יותר ויותר.

"נכון, לא תמיד אנחנו מצליחים, וזה מאתגר. אבל אנחנו עושים ככל שביכולתנו, ואנחנו מצליחים. זה הכי חשוב להגיד: אנחנו מצליחים!

"כמו שאנחנו עושים כבר שמונה חודשים, אנחנו נצליח לפגוע בחיזבאללה פגיעות קשות, ובסוף הוא יתחנן שאנחנו נחזיר את התושבים לצפון. בזה אני מאמין בזה אני בטוח".

תגובות