צבא וביטחון

מבצע 'ביעור חמץ' בשכם: "תפסנו מחבלים שהיו בשלב מתקדם לפני פיגוע – היצלנו הרבה חיי אדם"

סגן אלוף (מיל׳) ש', מפקד גדוד 9221, מספר ל'מצב הרוח' על הפעילות בשכם בשבועיים האחרונים במבצע שנקרא 'ביעור חמץ': "פעמים רבות כשמגיעים לשטח, מגלים דברים שלא ידענו אותם לפני כן. יש לנו את היכולת, בעזרת כל האמצעים הטכנולוגים שיש היום,  לחבר את הפאזל, לחבר את כל הנקודות, ולהביא תמונה שלמה ורחבה של מה שקורה בשטח"

חיילי צה''ל בפעילות במבצע ביעור חמץ
צילום: דובר צה"ל

בליל הסדר מחר בערב, שעה שכולנו נסב למשפחותינו וחברינו לספר ביציאת מצרים, נספר על עשר המכות ונבקש 'שפוך חמתך על הגויים אשר לא ידעוך', ימשיכו כוחות חטיבת שומרון, ביניהם גדוד 9221, במבצע 'ביעור חמץ' שנערך מזה שבועיים במרחב העיר שכם ובמחנה הפליטים בלאטה, על מנת למגר טרור במחנות הפליטים ולשמר את חופש הפעולה של צה״ל ברחבי העיר.

אחד המפקדים במבצע הוא סגן אלוף (מיל׳) ש', מפקד גדוד 9221, חובש כיפה סרוגה, בן 40, יליד רחובות ותושב הצפון כיום, נשוי לעירית ואב לשמונה ילדים, שבאזרחות עובד בחברת אלביט. לפני 20 שנה הוא למד בישיבה הגבוהה של הרב שמואל טל בגוש קטיף, בשלוש השנים שקדמו לעקירה. ש' התחיל את שירותו הצבאי בחטיבת גבעתי עד תפקיד מ״פ ומשרת בגדוד 9221 כבר 15 שנה, במהלכן היה בתפקידי מ״פ, סמג״ד, וכעת מג״ד.

גדוד 9221 הוא גדוד מילואים אורגני של חטיבת אפרים, שכרגע פועל כאמור בחטיבת שומרון. לוחמיו הם יוצאי 'נחשון' ו'חרוב'.

צילום: דובר צה"ל

בתחילת המלחמה הגדוד גוייס לגיזרת אפרים, באיזור יקיר, ועשה שם שתי תעסוקות. היום הגדוד פועל בחטמ״ר שומרון. בשיחה עם 'מצב הרוח' הוא מספר על הפעילות בשבועיים האחרונים, פעילות שעדיין לא הסתיימה ועתידה להימשך בשבועות הקרובים.

לפני חודשיים, כזכור, יצא צה"ל למבצע 'חומת ברזל' בצפון השומרון, בג'נין, טול-כרם, נור-א-שמס, טמון, טובאס ועוד כפרים בצפון השומרון. לפני כשבועיים המבצע האוגדתי הזה הורחב לשכם – בדגש על מחנות הפליטים בשכם: העסכרים, עין בית אילמא, בלאטה. "מטרת המבצע שלנו היא לשמר את חופש הפעולה של צה"ל, בכל מקום, בכל זמן",  אומר ש' בשיחה עם 'מצב הרוח'. "אנחנו נמצאים היום במצב שבו אני יכול היום להגיע לכל מקום בכל שעה שאני רוצה, ביום ובלילה. אני לא צריך כוחות מיוחדים בשביל להיכנס למחנות הפליטים. אני לא צריך להיכנס 'מסוערב'. זאת המטרה. המטרה היא לא לחכות שמחבלים יזרקו אבנים על הצירים, או יוציאו פיגועים, כמו המחבל שנתפס השבוע בכביש 6. הרעיון הוא שאנחנו נבוא אליהם: נעשה מאמץ להביא את המודיעין המקדים, להגיע אליהם ולפגוש אותם בבתים שלהם, בשטח שלהם. ולעשות את זה במסות גדולות. זה מה שהיה בשבועיים האחרונים, ואנחנו ממשיכים עם זה. הכוונה שלנו זה להגיע לכולם כולם. לא רק לשכונה, אלא ממש לכל הבתים, לכל המחבלים. איפה שיש ספק, אין ספק. מטעמי ביטחון מידע, לא אגיד עוד כמה אנחנו ממשיכים ומה התכנון ומה בדיוק".

האם אתה מייצר לעצמך את המודיעין, או שאתה מחכה למודיעין ששולחים אליך?

"החידוש הגדול של המלחמה האחרונה הוא, שכלמודי ניסיון אנחנו מבינים שאנחנו לא צריכים להסתמך רק על מודיעין. יש לנו את היכולת היום לייצר לעצמנו את המודיעין או חלק מתמונת המודיעין בכוחות עצמנו. אנחנו לא מסתמכים רק על חטיבה, אוגדה, שב"כ וכל זה, אלא עושים מאמץ של כולם לייצר איזה שלם יותר גדול, להביא מודיעין גם ממה שאנחנו רואים בעין, וגם ממה שרואים בשטח, מהמפגש עם השטח, עם החיילים. הרבה פעמים כשמגיעים לשטח, מגלים דברים שלא ידענו אותם לפני כן. יש לנו את היכולת, בעזרת כל היכולות הטכנולוגיות שיש היום והאנשים המצוינים שמשרתים, לחבר את הפאזל, לחבר את כל הנקודות, ולהביא תמונה שלמה, יותר רחבה, של מה שקורה בשטח".

סא"ל ש'. צילום: דובר צה"ל

"הגדוד היחיד שפועל בשומרון זה הגדוד שלי – לא יהיו גדודים של מחבלים"

מה אתה יכול לספר על מה שכבר חשפתם?

"עצרנו לא מעט מחבלים, תפסנו הרבה מאוד אמל"ח, לא רקטות ופצמ"רים כמו שיש בעזה, אבל כן נשקים: נשק קל, רובים, אקדחים, מטענים. חשפנו תכתובות ברשתות ותכתובות בין מחבלים, שהעידו על ניסיונות להקים גדודי מחבלים. אנחנו קיבלנו החלטה, שהגדודים היחידים שפועלים ביו"ש אלו הגדודים של צה"ל. לא יהיו גדודים לכל מיני מיליציות או ארגונים או מחבלים. הגדוד היחיד שפועל בשומרון זה הגדוד שלי. לא יהיה גדוד בלאטה ולא יהיה גדוד שכם או כל מיני גדודים של מחבלים שראינו פה בעבר. על זה אנחנו עובדים. כל חוטר, כל צמח שטיפ-טיפה צומח, אנחנו עולים עליו וגודעים אותו באיבו. כל התארגנות שאנחנו רק מריחים או מבינים, או מתחילים שהיא מתחילה לצמוח אנחנו פה כדי לחתוך את זה".

היו ממצאים, שאתה יודע בוודאות, שסיכלו פיגוע שהיה יכול לעלות בחיי אדם?

"עוד לא הכל אפשר לספר מבחינת ביטחון מידע, אבל היו לנו לפחות שני מקרים של מחבלים, שהתחקיר גילה שהיו בדרכם לבצע פיגוע, או שהיו בשלב מתקדם של תכנון לביצוע פיגוע, ותפסנו אותם. היתה חוליה שהתחילה לבנות מטענים, והם התחילו לקבל הכוונה ומימון מחו"ל שכרגע אי אפשר לפרט, כדי לפגוע בכוחותינו. תפסנו את החוליה ואת כל הציוד שלה, ופירקנו את כל ההתארגנות הזאת.

"יש לנו הצלחות שמניבות הרבה סיפוק לחיילים. ברגע כשאנחנו מצליחים להבין את התמונה המלאה, בדרך כלל אחרי כמה ימים ולפעמים אחרי שבועיים-שלושה, זה נותן הרבה מאוד סיפוק. החיילים נמצאים בתחושה של התרוממות רוח: הם מבינים שמנעו פיגוע – או נגד אזרחים או נגד לכוחותינו. וזה ממש זריקת מוטיבציה, כי העבודה ביום-יום היא מאוד סיזיפית".

צילום: דובר צה"ל

"יש ירידה בגיוס, מרגישים את השחיקה"

 כמה ימי מילואים עשיתם מאז שמחת תורה?

"הגדוד ישלים באזור ה-310 ימי מילואים. המפקדים מתקרבים ל-350 ימים מילואים, חלק אפילו 400. זה כבר סבב רביעי שלנו. אנחנו פה עכשיו לחודשיים וחצי, כולל החגים. היינו גם בחגי תשרי. אני אומר באמת: זה טירוף. אבל מצד שני, אני אומר: אני שמח שיש לי את האנשים הכי טובים בעולם. הגדוד הזה כבר ממש משפחה. אנחנו עושים דברים ביחד, אנחנו חווים פה חוויות חיים משמעותיות ביחד. אין לי עוד מילים עוד להגיד על הדבר הזה. פשוט זה אחד הדברים המדהימים".

הדיבורים הם שיש שחיקה ומילואימ'ניקים לא באים.

"זה נכון. יש בזה משהו. בשלב הזה שאנחנו נמצאים בו, זה השלב שבו נמדדים חוסן ויכולת של מסגרת. ויש שחיקה. אם בשמחת תורה הגיוס עמד על 150 אחוז, והגיעו אנשים גם מחו"ל, זה לא המצב עכשיו. כיום הגיוס עומד על 70-80 אחוז התייצבות - תלוי בפלוגה. יש פלוגות שבהם היו גם 90 אחוז התייצבות. אבל זה עדיין לא ה-150 אחוז שהיו בהתחלה. ברור שהדבר הזה הוא קשה, וגם יש כל מיני סיבות אובייקטיביות. הרבה אנשים חזרו מחו"ל. יש סיבות משפחתיות או סיבות של עבודה, אישה, ילדים, וזה בסדר גמור. אני מקבל את זה. זה הגיוני, זה מובן. עדיין באמת, הרוב המוחלט של הגדוד הגיע, וזה מדהים ומרגש לראות את זה.

"אמרתי שהגדוד הוא משפחה, וזה לא סתם. באמת האווירה פה היא אווירה כל כך טובה. מצד אחד, אווירה של עשייה, של מקצועיות, של עבודה קשה. מצד שני, העבודה הקשה זאת מביאה סיפוק, ובצורה הזאת נוצרות הרבה חברויות. בסוף אנשים באים בשביל האנשים. אנשים באים, כי הם מרגישים מחוייבות לחברים, וזה משהו מדהים.

"יש לי את האנשים הכי טובים בעולם, אנשים מצויינים. ובגלל המסה הגדולה של אנשים שבאים ונרתמים למשימה, הגענו להישגים שלנו".

בליל הסדר כשאנחנו נשב ונסב, אתם תמשיכו לבער חמץ בבלאטה?

"אמת. בליל הסדר, כשעם ישראל יישב לשולחן הסדר, אנחנו יהיה בשטח. אנחנו לא יוצאים לאיזה חופשת חג, או איזה מתכונת שבת או מתכונת סופ"ש, כמו אירגונים אחרים במדינה. אנחנו לא מורידים רגל מהגז.

"אנחנו נמצאים באחד האזורים המדהימים, שבשילוב של החופשה והחג ומזג האוויר, אנחנו מבינים שהמוני עם ישראל יבואו לטייל פה בשומרון, במעיינות, באזורים ההיסטוריים, בסבסטיה. יש לנו בגיזרה את קבר יוסף גם, עם כניסה לקבר בחול המועד. אנחנו פותחים אותו לכניסה לאזרחים. אנחנו מבינים שיש אחריות שלנו על זה שבסוף עם ישראל יבוא לפה, ייהנה, יטייל ויעשה את זה בביטחון.

"אז אני לא מחלקת תיירות שומרון, אבל אני צה"ל, והאחריות שלי היא שאנשים יטיילו בביטחה. כמובן גם על התושבים שגרים פה, שמתגוררים פה במשך כל השנה".

תגובות