כלכלה

אפסו הסיכויים להציל את בית הכנסת הדתי לאומי וסניף בני עקיבא ברעננה משיני הדחפורים

היזמים שרכשו את השטח קיבלו לאחרונה את הבעלות הפורמלית על השטח לידיהם, והם מתכננים לבנות עליו בניין רב קומות

צילום: דודי גוטמן

אפסה התקווה להציל מהריסה את בית הכנסת ההיסטורי הפועל המזרחי ברעננה, ואת סניף בני עקיבא הצמוד אליו שהינו השלישי בגודלו בארץ. בימים אלה קיבלו היזמים שרכשו את השטח את הבעלות הפורמלית על השטח לידיהם, והם מתכננים לבנות עליו בניין רב קומות, שישתלב במרקם רבי הקומות שבאזור.

הבעלים החדשים כבר הודיעו להנהגת סניף בני עקיבא, כי עליהם להתארגן לתשלום דמי שכירות ליזמים בגין השימוש בקרקע, כל עוד המבנה הנוכחי קיים, ואם לאו, הם עלולים למצוא מולם את שערי הסניף נעולים בשרשראות ברזל. למרבה המזל, טרם התקבלה הודעה כזו גם בביהכ"נ הפוהמ"ז, אך מתפלליו הוותיקים חוששים מן הבאות וזימנו אסיפת חירום כללית לדיון במצב החדש, במוצאי שבת שעברה, שבה החליטו להיאבק במישור המשפטי נגד הריסת בית הכנסת.

התהפוכות בבעלות על המגרש ששטחו כדונם ומצוי ממש בלב הפועם של העיר, ובמיקום שאין שני לו, מקורן בהחלטת הבעלים של המגרש - קרן תורה ועבודה (הפועל המזרחי) ומפלגת הבית היהודי, למכור את הנכס לכיסוי חובות ישנים ששרדו  ממערכות הבחירות הקודמות (ראו בהמשך את תגובתם של אבי סולימן יו"ר הפוהמ"ז וחגית משה יו"ר 'הבית היהודי).

סגן ראש העיר ויו"ר הסיעה הדתית 'באמונה', חיים גולדמן, שמתנגד להריסת בית הכנסת וסניף בנ"ע, אמר ל'מצב הרוח': "המתפללים צודקים בהחלט. נוצרה כאן מציאות קפקאית. מי שרכש את המגרש ובנה את ביהכ"נ והסניף לפני 60-70 שנה, היו מתפללי ביהכ"נ. למרבה הצער הם שגו ורשמו את המגרש ע"ש הפוהמ"ז והמפד"ל (אמה-הורתה של 'הבית היהודי'), ועכשיו הם נזרקים מהרכוש שקנו אבותיהם וקודמיהם במו כספם. אפילו קפקא לא היה מדמיין מציאות טראגית אכזרית כזו".

עיריית רעננה בהרכב הקואליציוני שלפני הבחירות, התייחסה בחומרה למהלך והודיעה כי תעשה כל מאמץ להציל ממלתעות הבולדוזרים את הסניף ואת בית הכנסת ההיסטורי, מראשוני בתי הכנסת ברעננה שבו נהגו להתפלל מידי יום הפועלים שיצאו מוקדם בבוקר לעבודתם. ראש העיר חיים ברוידא, יו"ר הסיעה הדתית המקומית חיים גולדמן ויו"ר המועצה הדתית אריה פרידמן, העלו אפשרות, בין היתר, להכרזת השטח כולו כפרוייקט היסטורי לשיקום לדורות. אלא שבינתיים נבחרה בבחירות האחרונות קואליציה חדשה ובה רוב מכריע לסיעת השמאל, שבקמפיין הבחירות שלה דיברה על רצונה לצמצם את בתי הכנסת ברעננה, ועקב מעמד הבכורה שלהם כיום במועצת העיר, נפל רעיון השימור.

במסגרת המהלכים להצלת ביהכ"נ וסניף בנ"ע, הועלה רעיון לנהוג בהם באופן שבו נהגו כלפי ביהכ"נ ההיסטורי 'מוריה' ברחוב הראשי בעיר: בעקבות מכירת המגרש של מוריה הסכימה העירייה להקצות ליזמים מגרש אחר, כדי להבטיח המשך קיומו של מוריה.

גורם דתי פוגע בקהילה דתית עבור בצע כסף

ואולם הפעם, לנוכח התגברות כוחו של הגוש הדמוקרטי שמאלי בעירייה, הודיעה העירייה כי לא תוכל להקצות ליזמים מגרש חילופי, כך שדינו של השטח להיות מיושר בידי כרישי הנדל"ן. סגן ראש העיר חיים גולדמן אומר כי לא אפסה התקווה להצלת ביהכ"נ והוא תולה תקוותו גם ב"עמדתו המוסרית של ביהמ"ש שלא יאפשר נישול המפללים מן השטח, שאבותיהם רכשו בכספם, ורק בתום לב רשמו על שם גופים ציבוריים".

בתגובה לפניית מצב הרוח אמר ראש העיר חיים ברוידא, אשר מודה בכל עת שהוא נבחר בזכות תמיכה רחבה של הציבור הדתי, כי "הפרשה יצאה משליטת של ראש העיר. זהו סכסוך 'בתוך המשפחה': גורם דתי פוגע בקהילה דתית עבור בצע כסף. זה לא בשליטתי. שיסגרו את העניינים בתוך המשפחה", אמר ברוידא והוסיף: "לא בכל דבר נופלת האשמה על ראש העיר. בטח לא במקרה הזה".

יו"ר מפלגת 'הבית היהודי' חגית משה, מסרה בתגובה: "יש מספר נכסים השייכים לקרן תורה ועבודה, ולבית היהודי. עקב חובות רבים שיש למפלגת הבית היהודי, תביעות בבית המשפט ובהוצאה לפועל של נושים, לא היה מנוס ממכירת נכסים על מנת להחזיר חלק מהחובות שנדרשו. היה ידוע כבר זמן רב על המצב הזה לכולם. אנו מוּדעים למצב של חוסר הנוחות ממהלך זה, אך בהעדר נציגות של הבית היהודי בכנסת, המצב הכספי הורע עוד יותר, ולכן אנחנו בהליכי מכירה של נכסים משותפים".

יו"ר הפועל המזרחי אבי סולימן, מסר: "קרן תורה ועבודה, אם זה היה תלוי בה, לא הייתה מוכרת את הנכס, ולא הייתה פוגעת בציבור המתפללים וחניכי בני עקיבא. הדרישה לכך הגיעה מההוצאה לפועל, ולנו אין ברירה".

תגובות