למה בכל מקרה כדאי לדעת מה זה ביטקוין?
עוד לפני התשובה לשאלה האם קניית ביטקוין מתאימה לכל אדם, כדאי לדעת מה זה ביטקוין. בשנת 2024 זהו ידע בסיסי, וחיוני, אם כי חשוב להדגיש שאין תשובה חד-משמעית טובה לשאלה הזו.
מצד אחד, מדובר במטבע, ויש מקומות שבהם אפשר להשתמש בו. מצד שני, זהו מטבע דיגיטלי ולכן הוא שונה באופן מהותי ממטבעות כמו שקל או דולר או אירו. מצד שלישי, רוב האנשים שקונים ביטקוין עושים זאת כהשקעה, ולא על-מנת להשתמש בו. מצד רביעי, המטבעות הדיגיטליים עשויים להיות העתיד של עולם הפיננסים, ויכול להיות שהוא עוד צפוי להשתנות. בכל מקרה מומלץ לעקוב אחרי המטבע וההתפתחויות השונות סביבו.
האם עליית הערך של הביטקוין הופכת אותו לאטרקטיבי או לא?
בתחילת 2020 שער הביטקוין נע סביב ה-25,000 שקל. היו אז מי שטענו שזהו שער מופרז, ושמדובר בבועה, ולכן עדיף לא להסתכן. בסוף 2024 ביטקוין אחד שווה כ-350,000 שקל. כלומר מי שהשקיע בתחילת 2020 סכום של למשל 50,000 שקל בקניית ביטקוינים יכול תאורטית לקנות היום דירה קטנה בחיפה.
בפועל, עליות השערים החדות לא בהכרח מצדיקות השקעה בביטקוין. גם מי שמבין לעומק מה זה ביטקוין לא יכול לחזות מה יקרה בעתיד עם שער המטבע, בעיקר כי מדובר במטבע חדש לגמרי ובשוק חדש לגמרי, ואין עוד מספיק מידע שאפשר להסתמך עליו. לכן, רכישת הביטקוין היא עדיין סוג של הימור.
מטבע או נכס
כאמור קשה לענות על השאלה מה זה ביטקוין באופן חד משמעי מפני שהוא גם מטבע וגם נכס. וורן באפט, הגורו של משקיעים רבים בכל רחבי העולם, בכלל הגדיר אותו כ"שיטת העברת כספים", בדיוק כמו פנקס צ'קים. גם רשות המיסים בישראל מתייחסת לביטקוינים כאל נכס, וגובה מס רווחי הון מכל רווח שמתקבל ממכירתו (או מכירת מטעת דיגיטליים אחרים). מאחר שמדובר בנכס שהערך שלו עלול גם לצנוח באופן חד, כדאי להתנהל בזהירות.
הכניסה של הביטקוין לכלכלה הממוסדת
לצד האזהרה, מומלץ לזכור שגם הכלכלה הממוסדת מתחילה להיפתח לרעיון של מטבעות דיגיטליים ובראשם כמובן הביטקוין. כך למשל חברת האשראי MAX מעניקה ללקוחותיה שירצו בכך ביטקוינים על הקניות שלהם (במסגרת אחד המסלולים של ה-cashback, בדיוק כפי שבמסלול אחר מקבלים נקודות לכרטיסי טיסה מוזלים). גם היחס של הבנקים המדינתיים לביטקוין משתנה, ולכן ההמלצה היא כן להמשיך לעקוב אחרי התחום המרתק הזה.