לייף סטייל

מיוחד לט"ו באב: פרק ב' – האתגר

ט"ו באב, היום שנקשר יותר מכל מועד אחר עם ברית הנישואין. מה קורה עם אלו שפותחים פרק ב' בחיים? איך מתמודדים עם קשיים שלא קיימים בפרק א'? שתי נשים ושלושה 'שדכנים' מספרים על ההתמודדות עם המציאות הזו

חתונת פרק ב'. אורטל מלכה ופיני ברגר בנישואיהם.
צילום: באדיבות המשפחה

שירה (שם בדוי) הייתה גרושה טרייה, בת 39, כשנכנסה חזרה לעולם הדייטים והתחילה להירשם לאפליקציות. "בהתחלה הייתי בשוק ממה שקורה שם", היא מתארת. "לא הכרתי את הסצנה. יצאתי מקשר נישואים ארוך של 17 שנה, ופתאום אני מוצאת את עצמי בעולם שמתנהל עם חוקים שלא הכרתי. קודם כל, ברמה הראשונית, אני צריכה לעשות תחקיר ביטחוני על כל גבר שפונה אלי, כי יש המון מתחזים. הרבה אנשים שמשקרים בנוגע לגיל, למצב הבריאותי, לעיסוק שלהם. אני מגגלת כל גבר שאני יוצאת איתו, כדי לראות שהוא קיים בכלל".

בשבוע הבא נציין את ט"ו באב, היום שנקשר יותר מכל מועד אחר עם ברית הנישואין. חלק מהסיפור הוא פתיחת פרק ב' בעולם הזה. אם תשאלו את אסף נבון, הבעלים של אתר ההיכרויות 'שליש גן עדן' על עולם ההיכרויות של פרק ב', הוא יסכם אותו בהבחנה אחת חדה: "בפרק ב' הרבה פחות חשוב לאנשים העניין החיצוני כמו עצם המראה החיצוני. בפרק ב'  יותר מחפשים אנרגיה מסויימת. אני גם מזהה הבדל בין גברים לנשים. כשהבנות צעירות, הן מקבלות הרבה יותר פניות, אבל ככל שהגיל עולה, במיוחד בשלבים של רווקות מאוחרת, ופרק ב', זה קצת מתהפך. יש יותר גברים שנחלשים מבחינה דתית אחרי הגירושין, ולא תמיד הם מחפשים אחר כך קשר רציני. זה בא לידי ביטוי גם בהרכב האנושי שנכנס לאתר שלנו. בפרק א' אלו יותר דתיים לאומיים, ובפרק ב' אפשר לראות גם מסורתיים, חוזרים בתשובה, אנשים שזזים על הרצף. בגדול, הייתי אומר שאנשים בפרק ב' מוכנים יותר להרחיב את הספקטרום של המועמדים/ות  שהם מוכנים לצאת איתם/ן".

שירה (שם בדוי): יש לי חברות גרושות שמספרות שהטרדות מיניות בדייטים הם משהו מאוד נפוץ

המשל של נבון: "יש כאלה שמחפשים את הפאזל ויש כאלה שמחפשים את המגנט. המגנט הוא החיפוש הנפוץ, בדרך כלל של צעירים רווקים שחותרים למצוא בן זוג שמגיע מאותם עולמות, אותן ישיבות ואולפנות, מישהו שמדבר את אותה שפה. אבל ככל שהגיל מתאחר, אתה פוגש היכרויות של פאזל. אלו היכרויות אחרות, שבהן כל צד מוותר על משהו ומקבל משהו בתמורה. בעולמות האלו אנחנו נראה מקרים של אישה שגילה עולה על של הגבר, או אנשים שמחפשים משהו הפוך ממה שהיה להם בזוגיות הקודמת".

אם מדברים על סטנדרטים דתיים, שירה מציינת מניסיונה את ההבדל: "הרבה מהם יכולים להיראות לך מאוד דתיים, אבל כבר בדייט הראשון יחתרו למגע. יש לי חברות גרושות שמספרות שהטרדות מיניות בדייטים ופגיעה במרחב הפרטי הם משהו מאוד נפוץ שהן חוות. צריך לשים את זה על השולחן. כמובן שיש גם הרבה גברים איכותיים, אבל אצל הרבה מהם אני מזהה פחד גדול מאוד מלהיכנס לקשר מחייב. הרבה בחורים אומרים לי: 'אני רוצה לצאת בשביל הפאן, בשביל להעביר את הזמן'. את יכולה לפגוש הרבה גברים שעל הנייר נראים מאוד דתיים ומאוד מקפידים, מתפללים שלוש תפילות ביום והכל, אבל בהקשר האינטימי הפכו להיות מאוד מתירניים במעבר מפרק א' לפרק ב'".

כמו בית האח הגדול

ובכל זאת, לא חסרים גם סיפורי הצלחה מרגשים. האפליקציות ואתרי ההיכרויות אולי יוצרים תחושה של 'חווית שפע' שיכולה לבלבל, אבל מביאים איתם הזדמנויות שלא היו בעולם ההיכרויות הסטנדרטי. אורטל מלכה (44), הייתה בת 32 כאשר איבדה את בעלה, הרב אוריאל מלכה, באסון הכרמל. הוא היה רב בשב"ס שהשתתף בחילוץ האסירים מכלא דמון ונספה באוטובוס יחד עם חבריו לשירות. "הייתי עם חמישה ילדים, בהריון שישי וברגע אחד הפכתי לאלמנה", היא מספרת.

אסף נבון. צילום: ראשית לפידות

לקח לה שמונה שנים לחזור לעולם ההיכרויות. "רציתי קודם לבנות בית בקרני שומרון, להעמיד את המשפחה על הרגליים. אחרי שמונה שנים החלטתי שהגיע הזמן לקפוץ למים ונרשמתי לשליש גן עדן. היו לי שם שתי מערכות יחסים קצרות עם אנשים שלא התאימו לי, והחלטתי לעשות הפסקה כדי להתאוורר ולנסות להבין את העולם הזה של הדייטינג. בדיוק כשהחלטתי להפסיק קפצה לי הודעה מהאתר. פנה אלי בחור בשני פיני ברגר, שראה את הכרטיס שלי וביקש להכיר".

היה קשה להסכים?

"בהתחלה הייתי נורא סקפטית. הפלתי עליו את כל השריטות שהיו לי מהדייטים הקודמים, את כל החשדנות והתהיות. היו הרבה מאוד מחסומים שהערמתי בקשר. הוא גם היה עוד בתוך שנת האבל שלו על אשתו, וחיכינו שהיא תעבור כדי לכבד את זכרה. אחרי שנה וחצי התחתנו".
ברגר (50) הביא למשפחה המאוחדת עוד חמישה ילדים משלו, וכולם  חברו לביתה של אורטל בקרני שומרון.

איך מנהלים בית כל כך גדול?

"צריך הרבה כבוד. אני לא יכולה להגיד שאין חיכוכים בהתחלה. זה גם היה בתקופת הקורונה וכל הזמן צחקנו על זה שאנחנו כמו בית האח הגדול, חיים בתוך קפסולה. את לומדת לתת מרחב גם למשפחתיות האורגנית של כל אחד. אני חושבת שבחיבורים כאלה מאוד חשוב להשאיר מרחב גם למשפחה הגרעינית. זו ממש אומנות. את מהלכת בין הטיפות. צריך להיות מאוד קשובים לצרכים של הילדים ולכל המעגלים והממשקים".

אורטל מלכה: שני הבנים הבוגרים שלו גרו למטה ביחידת דיור, ושלוש הבנות שלו היו איתנו בתוך הבית. לי יש חמש בנות ובן, אז הבית נראה קצת כמו אולפנה

מה הקושי המרכזי שקיים בחיבור מסוג כזה?

"אני חושבת שהקושי הוא שאת לא רוצה לאבד את עצמך בתוך המערכת החדשה שנבנית. את רוצה לשמור על האותנטיות שלך כיחידה עצמאית. גם אורטל מלכה, וגם אורטל והילדים. מהר מאוד זה יכול להתמסמס והילדים יכולים ללכת לשוליים ולהגיד 'יאללה לא מתאים לי החיבור הזה'".

אסף נבון: בהיכרויות פרק ב' המרכיבים המרכזיים הם הילדים ואזור המגורים. צריך גם לזכור שבסוף מדובר בשוק די מצומצם

במשפחות דתיות קיים גם אתגר נוסף, והוא החיבור בין אחים חורגים ממגדרים שונים לתוך בית אחד.

"נכון, זה באמת אתגר. ברוך השם הבית שלנו מאוד גדול והייתה הפרדה מאוד ברורה. שני הבנים הבוגרים שלו גרו למטה ביחידת דיור, ושלוש הבנות שלו היו איתנו בתוך הבית. לי יש חמש בנות ובן, אז הבית נראה קצת כמו אולפנה. הייתה לנו הרבה סיעתא דשמיא שהדברים הסתדרו, אבל זה נכון שאיחוד של משפחות דתיות הוא דבר מאתגר".

ומבחינת טכנית, איך זה לפקד על בית של 11 ילדים?

"באופן אישי אני מרגישה שזה החלק הפחות קשה. 11 ילדים נשמע הרבה, אבל אחרי הקורונה הבית קיבל את השגרה שלו. חלק מהבנות בשירות לאומי, הבנים בצבא, עוד ילד נמצא בישיבה תיכונית. רוב הזמן יש בממוצע שישה ילדים בתוך הבית, ואת לא רואה את כולם 24/7. בשבתות אנחנו כמו אקורדיון - לפעמים אנחנו המון ולפעמים אנחנו מעט, אבל כשכולם נמצאים האווירה מאוד שמחה. מהבישולים אני לא מוטרדת. אני מעמידה סירים בשנייה וחצי ובבית כזה יש גם הרבה מודעות לעזרה ולצורך לתת כתף".

הקושי העיקרי – חיבור בין הילדים

בניגוד לשמועות האפוקליפטיות, שיעור הגירושין בקרב בוגרי המגזר הדתי לאומי אינו גבוה ואפילו לא מתקרב לזה שבמגזר הכללי. ממחקר של אריאל פינקלשטיין מתנועת 'נאמני תורה ועבודה', שפורסם בשנת 2022, עולה כי שיעור הגירושין בקרב בוגרי החינוך הממלכתי עומד על 20%, בקרב בוגרי החינוך הממלכתי-דתי על 11% ובקרב בוגרי החינוך החרדי על 6.6%.

"עם זאת", מבהיר נבון, "בהיכרויות פרק ב' בהחלט נכנסים פרמטרים שלא היו קודם, והמרכזיים שבהם הם הילדים ואזור המגורים. צריך גם לזכור שבסוף מדובר בשוק די מצומצם. הרבה פעמים מספרים לי אנשים שנרשמו לשליש גן עדן, שדרך מישהו שהם יצאו איתו הם נכנסו לקהילה של גרושים כמו 'חבריא ג'' בפייסבוק. קשה להתנהל בקבוצה כזו מול בנות אחרות, כשברקע נמצאת שם גם מישהו שיצאת איתה בעבר".

שמוליק מאירוביץ': לנשים יותר קשה לנהל את עולם הדייטים אחרי הגירושין, כי הרבה מהן מגדלות ילדים ויש להן פחות זמן חופשי

שמוליק מאירוביץ' הגיע לעולם ההיכרויות בעקבות חוויה אישית. הוא התחתן בגיל 52, ואחרי שהתוודע לקושי להכיר בת זוג החליט לעזור לאחרים במשימה הזו והקים שתי קהילות של פנויים-פנויות – פורום פ"ופ גב"ש, ופורום סרוגים בגבעתיים. "אני מרגיש שזו שליחות", הוא מסביר. "אומרים שאחוזי הגירושין בפרק ב' יותר גבוהים, וזה הרבה פעמים קורה בגלל הקושי לחבר בין הילדים משני הצדדים. זו התאמה שמאוד חשוב לבדוק קודם. גם אילוצי הגירושין משפיעים. הרבה זוגות צריכים להישאר במרחק מסוים מהגרוש או הגרושה וזה משפיע על בחירת מקום המגורים. המפגשים של הקבוצות שלי יותר ממוקדים, ומה שיפה זה שממש נוצרו קהילות של אנשים שתומכים אחד בשני.

"בגבעת שמואל יש מעל 100 חבר'ה שאוכלים יחד בארוחות שבת ומבלים ביחד, והם מסונכרנים מבחינת השבתות החופשיות. בהקשר הזה אני יכול לומר שלהערכתי לנשים יותר קשה לנהל את עולם הדייטים אחרי הגירושין, כי הרבה מהן מגדלות ילדים ויש להן פחות זמן חופשי. כל יציאה היא הוצאה כלכלית שמצריכה גם בייביסיטר. נכון שהיום יש הרבה זוגות שנמצאים בהורות משותפת, אבל עדיין ברוב המקרים הנשים הן אלו שנמצאות יותר עם הילדים.

"אצל הגברים אני נתקל בקשיים טכניים אחרים. לא אחת קורה שפונים אלי לגבי אדם כלשהו ורק אחרי הבירורים מתגלה שהוא בעצם כהן ומרחב ההיכרויות שלו מאוד מצומצם כי הוא לא יכול לצאת עם גרושות או גיורות".

מצד שני, ברמה הקהילתית ניכר שינוי לטובה. "אני חושבת שהקהילות בסך הכל די מכילות את זה", טוענת שירה, "אולי כי המספרים גדלו וכי יש יותר מודעות. אבל ברמה הטכנית ברור שבקהילה דתית יש קשיים. גם אם את מוזמנת לארוחות, לא תמיד נעים לך לבוא לבד או אפילו עם הילדים. אלו דברים שמחדדים את תחושת הזרות".

"אני לא יודע אם אמצא פה את מה שאני מחפש, אבל הפעילות נותנת לי הרבה תקווה"

עדי גרוס (60), חבר מועצת העיר גבעת שמואל, מכיר את תחושת הבדידות הזו מקרוב. "התחתנתי בגיל 33, אחרי שנים ארוכות של רווקות", הוא מספר. "הייתי במשחק הזה. אני יודע איך זה לראות אנשים שמתחתנים ולדעת שאתה עוד לא מצאת את האהבה שלך. הרגשתי את הלבד הזה. ראיתי את החברים הטובים ביותר שלי מתחתנים ונוטשים".

הקשיים שחווה בדרך לנישואים המאוחרים הובילו אותו להקמת המיזם 'לכולם מגיעה אהבה', והוא חתום על 23 זוגות שהכירו בזכותו. "חלק מהזוגות הכירו בפרק ב', וממה שאני רואה, אנשים בשלב הזה מחפשים מישהו לרוץ איתו. לא טוב היות האדם לבדו, ואנשים מחפשים חבר. אפילו מישהו לריב איתו.

"לפני כחצי שנה עשיתי להם מסיבת חנוכה, וגם יצאנו לא מזמן לסיור ביפו, 40 חבר'ה. הם כבר הפכו לקבוצה. אני זוכר משפט אחד שמישהו אמר לי: 'אני לא יודע אם אמצא פה את מה שאני מחפש, אבל הפעילות שאתה עושה נותנת לי הרבה תקווה. רוב הזמן אני ישן בין ארבע קירות. הילדים שלי כבר גדולים. לכל אחד יש את החיים שלו ואני הולך לעבודה וחוזר ואין לי איפה להיפגש. אין לי עם מי להתראות'.

עדי גרוס: להיות גרוש או אלמן בחברה הדתית, זה הרבה יותר מאתגר מאשר בחברה הכללית

"אני חושב שלכל זוגיות בפרק ב' יש את האתגר שלה", מנתח גרוס. "זה קשה גם כשאתה אבא צעיר והילדים מעסיקים אותך, וגם כשאתה אבא מבוגר והילדים יוצאים מהבית וצריך להתמודד עם הבדידות. לכן בפעילויות שלנו, אני מתרגש לראות שנוצרות גם סתם חברויות, מרגש אותי לראות אנשים יושבים על הטיילת ואוכלים גלידה ומדברים. גם אם לא יוצא מזה בסוף קשר לטווח ארוך, הפעילות הזו חשובה לי קודם כל בשביל ליצור קהילה ולהפיג את הבדידות".

מבחינה קהילתית, מה באמת קורה לאנשים אחרי גירושים?

"אני חושב שלהיות גרוש או אלמן בחברה הדתית זה הרבה יותר מאתגר מאשר בחברה הכללית, מכיוון שהמנגנונים הקהילתיים בחברה הדתית הם מאוד זוגיים ומשפחתיים. בשבתות אנשים מזמינים בפורמט של זוג, וגם אם מזמינים אותך לבד אתה מרגיש תקוע. כל בן אדם בסוף מחפש את חברת השווים לו. החברה שלנו היא גם לפעמים חברה ביקורתית. הרבה פעמים יסתכלו על מי שמתגרש כמישהו מסכן. בעיניי מישהו שמתגרש הוא לא מסכן. זה מה שהוא בחר וזה מה שנכון לו, והחיים ממשיכים. הייתה לי פעם פגישה עם הורים דתיים, שאמרו שכל הבעיות הבריאותיות שלהם, נוצרו בגלל הגירושין של הבן שלהם. אמרתי להם, 'למה זה צריך להיות ככה?'. זה כמובן לא אידיאלי להתגרש, אבל הבן שלהם עשה את מה שנכון לו, והדבר שהוא הכי צריך זה שהסביבה שלו תקבל את זה ותתמוך בזה".

"גם כאשר כבר מגיעים להיכרות, העבר של בני הזוג נשאר ברקע. אני גם שומע היום על זוגות שמחליטים להמשיך לגור בשני בתים נפרדים משיקולי נוחות. לפעמים, בגילאים של 45 ומעלה קשה מאוד להכניס מישהי לחיים שלך. הרבה אנשים מתרגלים ללבד ורוצים שהוא ימשיך באיזשהו אופן".  
מאירוביץ': "כשניגשים לקשר חדש, צריך לבוא נקיים וללכת עם האמת. האמת תמיד מנצחת בסוף".

תגובות