מדע וטכנולוגיה

חוסר המשילות והעדר הריבונות משפיעים גם על ערכי הטבע של ארץ ישראל

בהיעדר ריבונות ישראלית, נחלי תקוע ודרג'ה נסגרו בפני מטיילים לשנים הקרובות - בגלל זיהום פלשתיני.

מומחים בודקים את היקף הנזק בנחל דרגות מחמת מיץ הזבל שהוזרם אליו ממתקן האשפה הפלשתיני.
צילום: בי"ס שדה הר עציון

אסון אקולוגי שמקורו באשפה של הפלשתינים המושלכת באורח פיראטי וללא הפרדת האשפה, גורם סבל לישובים ישראליים ולזיהום הקרקע בנחלים תקוע ודרגה לאורך הערוץ המוליך לים המלח. בעקבות הזיהום, נחל דרגה נסגר לחלוטין למטיילים לשנים הקרובות. האסון נגרם מחמת היעדר אכיפה על הפלשתינים מטעם הרשויות בישראל.

מדובר בשינוע רכבי הובלת אשפה למזבלת אל מיניה, דרומית לירושלים, הפועלת ללא פיקוח אפקטיבי. כל מכולת אשפה המגיעה למזבלה, מרוקנת פיראטית ללא הפרדת האשפה, והדבר יוצר מפגע סביבתי גדול המשפיע על ישובי הסביבה מעלה עמוס, איבי הנחל ותקוע, שסובלים מהזיהום אך פניותיהם לרשויות נותרות ללא מענה.

לשיא הגיעו הדברים לפני זמן קצר, כאשר מתקן הטמנה במזבלה הפלשתינית קרס והדבר גרם לפריצת בריכת התשטיפים (מיץ זבל) ולזרימתם לנחל תקוע ומשם לנחל דרגה, שנסגרה בפני מטיילים לשנים הקרובות.

אורי הלברשטדט, חוקר עצמאי, בעלים של חברת 'ליתוסול', המתמחה ביעוץ ושירותי שדה בתחום הקרקע, המים והסביבה, שנחשף לזיהום הקרקע החמור בנחל דרגה, טוען כי הואיל והציבור לא מכיר את הנושא, נדחקת הבעיה לקרן זווית. הלברשטדט עדכן את עמיחי נעם, סמנכ"ל בית ספר שדה כפר עציון, המתגורר בישוב תקוע, סמוך למזבלת אל מיניה, באשר לחומרת הזיהום.

עמיחי נעם טוען כי מדובר בכשל אנושי שיכול היה להימנע מראש: "לא נעשה מספיק כדי למנוע את האסון האקולוגי. הבעיה היא לא רק הזיהום המדובר, אלא עצם קיום מזבלה שממשיכה לעבוד באין מפריע בניהול כושל, מה שיביא בסבירות גבוהה מאוד לזיהום נוסף שיתרחש בעתיד".

בבית ספר שדה כפר עציון נרתמו מיד למאמץ להצלת נחל דרגה והצליחו לחבר את אנשי רשות הטבע והגנים, המכון הגיאולוגי, המשרד להגנת הסביבה, רשות המים, אנשי אקדמיה מחקר וסביבה מהשורה הראשונה בישראל ובעלי תפקידים בכירים מארגוני הסביבה, שיצאו לסיור שארגן בית ספר כפר עציון באזור שנפגע.

עד כה נעשו ניסיונות להציל את איגום התשטיפים ולמזער את היקף הנזק על ידי סכירת הנחל ביום האירוע על ידי רשות הטבע והגנים. באזור מקווים שהטבע יעשה את שלו עם השטפונות הראשונים שיזרימו 100 אלף מטרים מעוקבים של מי שפכים וישטפו חלק גדול מהזיהום.

בבית ספר שדה כפר עציון טוענים שהאירוע מחייב החלה מיידית של ריבונות סביבתית, כך שמפעלי תשתית פלשתינים עם פוטנציאל סיכון גבוה, יימצאו תחת פיקוח של המשרד להגנת הסביבה.

ד"ר נעמה אברהמוב, מנכ"לית איגוד ערים לאיכות הסביבה יהודה, הדגישה כי יש צורך בפעילות דחופה למניעת אירוע נוסף של קריסת המטמנה באל מיניה. "קיים צורך מיידי בפיתוח מדיניות סדורה ומתוקצבת לניהול זיהום חוצה גבולות שמקורו ביישובים הפלשתינים ביהודה ושומרון, ממנו נפגעים ישראלים בקו הירוק ומעבר לו ופלשתינים כאחד".

לביא זמיר מנכ"ל חוגי סיירות קק"ל: "עם הזמן המדינה מנרמלת את מפגעי הסביבה. כל הגופים הממשלתיים העוסקים בסביבה מעבירים את האחריות מאחד לשני. אנחנו דורשים מהמדינה למלא את תפקידה בשמירת הריבונות הסביבתית ולהפסיק להתעלם ממפגעים הפוגעים בטבע ובבע"ח".

מתן נחום, רכז שמירת הטבע של החברה להגנת הטבע, במרחב ירושלים הוסיף, שיש לפעול באופן מיידי הן במזעור הנזקים והן בטיפול בעבריינות הפושעת שבה מתנהל האתר וכי החברה להגנת הטבע רואה בפגיעה בנחלי מדבר יהודה תמרור אזהרה לכולנו על עתידו של מדבר יהודה.

תגובות