אקדמיה בלי פוליטיקה? פרופ' זהבית גרוס, דיקנית הפקולטה לחינוך בבר אילן, השתתפה השבוע בכנס בינלאומי באוניברסיטת קורנל באיתקה בניו-יורק, אחרי שנעדרה מכנס קודם, בגלל איומים על חייה.
לפני חודשיים היית אמורה פרופ' גרוס להרצות בכנס בינלאומי במיאמי בארצות הברית. פרופ' גרוס נבחרה לתפקיד יו״ר קבוצת המחקר של חינוך לשלום באגודה האמריקאית למחקר חינוכי השוואתי והיתה צריכה להעביר את ההרצאה המרכזית במושב מיוחד בכנס.
שלושה ימים לפני תחילת הכנס קיבלה פרופ' גרוס מייל מחוקרת פלשתינית מאוניברסיטת ברקלי, שהודיעה לה שהיא מארגנת הפגנה נגדה בהרצאה. בהתייעצות עם הרקטור של אוניברסיטת בר אילן הוחלט שפרופ' גרוס לא תיסע לכנס. בעקבות פניה לחדר המצב של משרד החוץ, נוצר קשר עם קצין הביטחון של הקונסוליה במיאמי שהודיע כי סידורי הביטחון של מלון הייאט במיאמי, שבו היתה אמורה להרצות, לא יוכלו להגן על פרופסורית שבאה להרצות מישראל.
חוקרת ישראלית שהשתתפה בכנס סיפרה אח"כ, שמתחילת הכנס הגיעו סטודנטים צעירים וחוקרים צעירים רבים ששאלו אותה מי זו פרופ' זהבית גרוס – על מנת להפגין נגדה ולסכל את הרצאתה. הכנס המדעי ההוא במיאמי נפתח במושב נשיאותי שבו היה דיון על 'רצח העם' שמדינת ישראל מבצעת בעזה.
בכנס שנערך השבוע בקורנל, הציגה פרופ' גרוס, מומחית בינלאומית לחינוך דתי, חינוך בין-דתי והוראת שואה, את המודל ותוכנית ההתערבות אותה היא פיתחה במסגרת עבודתה בפועל עם מפונים מתחילת המלחמה במרכז מפונים במרכז הארץ. לטענתה ניתן ליישם את המודל בכל העולם בקרב פליטים ואנשים שפונו מבתיהם במצבי מלחמה, אסונות טבע כמו סופות, רעידת אדמה ועוד. ההרצאה עוררה ענין רב והמודל יהווה בסיס למחקר השוואתי במקומות נוספים בעולם שבהם יש פליטים ואנשים שפונו מבתיהם במצבי מלחמה וכן במצבי הגירה כפויה. התיאוריה והמודל התיאורטי התקבלו בהתעניינות רבה עם הצעות לשיתופי פעולה ביפן, הודו, קניה וארצות הברית.
בקורנל לימד לפני יובל שנים פרופ' בן-ציון נתניהו, אביו של ראש הממשלה, שם הוא גם קיבל את ההודעה על נפילתו של יוני הי״ד, במבצע לשיחרור בני הערובה בנמל התעופה באנטבה שבאוגנדה.
חוקר מתימן: כך אנחנו מחנכים לשנאת ישראל ואמריקה
את אחת ההרצאות העביר חוקר מתימן המלמד באוניברסיטת קולומביה, שנתן הרצאה על תוכניות הלימודים והחינוך למיליטריזם, בקרב תלמידים צעירים בתימן, שעוברים תהליכי סוציאליזציה לשנאה לאמריקה ולישראל, הנתפסים כאוייביו המושבעים של האיסלם ושיש לפעול באופן אקטיבי להשמדתם.
במסגרת הכנס באוניברסיטת קורנל נבחרה פרופ' גרוס, למרות החרם האקדמי, לשמש כיו״ר מושב הסיום של הכנס ולומר מילים מסכמות. כחלק מתפקידה היא הציגה את המרצה האחרון - חוקר מלומד מאונסק״ו שמוצאו מסוריה, הוריו גרו בביירות והוא גר כיום לצורך עבודתו בפריז.